GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi roman Svetislava Basare doživio hrvatsko izdanje

Novi roman Svetislava Basare doživio hrvatsko izdanje
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 12:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Roman "Kontraendorfin" istaknutog srpskog književnika Svetislava Basare, nagrađen NIN-ovom nagradom za najbolji roman i smatran vrhuncem njegova opusa o demontiranju srpskih mitova, doživio je prvo hrvatsko izdanje.

Kako se ističe u najavi, riječ je o svojevrsnom nastavku Basarine knjige "Andrićeva lestvica užasa", u kojemu su glavna piščeva oružja ponovo - neiscrpan humor i hiperbola.

"Nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vijencu Basarinih romana, koje otvara 'Početak bune protiv dahija' i koji tematiziraju maligne i neuralgične točke novije srpske povijesti, kulture i politike. Vrhunac Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova", stoji u najavi.

"Detronizacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih povijesnih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvijek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nositelja, čije je samouništavajuće razmjere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire", dodaje se.

U pogovoru hrvatskog izdanja, književnik Miljenko Jergović ističe kako je riječ o velikome piscu uznemirujuće proze, okruženom samoćom i divljenjem, mržnjom i prezirom, a čiji je položaj u srpskoj književnosti "na pragu trećeg desetljeća novoga vijeka i milenija sličan položaju Miroslava Krleže u predratna hrvatska i jugoslavenska doba".

"Basaru se čita i komentira. Njime se prijeti. Pred Basarom se uzmiče. Basaru se verbalno batina i omalovažava, jer se od Basare strahuje. On je ta velika gesta srpske književnosti protiv srpske i velikosrpske politike, protiv srpskoga nacionalizma, srpske nacionalne gluposti, srpskoga primitivizma, gesta protiv bijede srpstva. Basara svojom prozom stvara ono što je u Austriji stvarao Thomas Bernhard", ističe Jergović.

Kroz njegovu romanesknu prozu promiču junaci, uglavnom antijunaci, koji nose imena stvarnih osoba. U početku mahom su to bile povijesne ličnosti, mrtvi ljudi, ti najmoćniji influenseri južnoslavenske svakodnevice, veliki narodni junaci, voždovi i vojskovođe, da bi za njima provalio i neki svakodnevniji svijet. Faktura te proze, i njezin personal, katkad se malo razlikuju od fakture novinskog teksta i personala koji mine niz političke stranice dnevnih novina, ali to je, naravno, samo privid. Ono što nad prividom lebdi jest velika, uznemirujuća i ushićujuća romaneskna proza. Ali takva proza koja svoga čitatelja neće spašavati od neromanesknih posljedica, poručuje Jergović.

Nakladnik knjige, za koju je Basara dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman, je 24sata, a o svom će djelu autor govoriti 25. svibnja na tribini Razotkrivanje u knjižari Fraktura u Zagrebu. Razgovor će voditi Miljenko Jergović.

Tagovi: Svetislav Basara, Miljeko Jergović, Fraktura, NIN-ova nagrada
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE