GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi naslovi iz VBZ-a za ugodno provođenje vremena u izolaciji

Novi naslovi iz VBZ-a za ugodno provođenje vremena u izolaciji
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2020 / 10:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakladnička kuća VBZ pripremila je nekoliko novih naslova za ugodno provođenje vremena u izolaciji, atraktivnih književnih noviteta za svačiji ukus, od romana i zbirki poezije do nezaobilaznog feminističkog štiva i bezvremenskih bisera mudrosti.

Knjiga nigerijske književne zvijezde Chimamande Ngozi Adichie "Draga Ijeawele ili Feministički manifest u petnaest savjeta" odgovor je te književnice na pismo prijateljice u kojem je ona moli za savjete kako da odgaja svoju djevojčicu u današnjem vremenu.

U petnaest dragocjenih savjeta – uvjerljivih, izravnih i pronicljivih – Adichie progovara o tome kako osnažiti svoje kćeri da postanu jake, neovisne žene.

Adichie tako savjetuje da bismo djevojčice trebali poticati da se igraju – ako to žele – primjerice, helikopterom, a ne samo lutkama i predlaže majkama da s kćerima otvoreno razgovaraju o odjeći, šminki i seksualnosti. Ona također raskrinkava mnoge mitove još uvijek prisutne u našim društvima, kao onaj da su žene biološki predodređene da u obitelji preuzmu obavezu kuhanja ili uvjerenje da bi muškarci ženama trebali "dopustiti" da grade karijeru.

"'Draga Ijeawele' udara ravno u srž seksualnih politika dvadeset prvog stoljeća i započinje nov i hitno potreban razgovor o tome što danas doista znači biti žena", stoji u najavi.

Za sve ljubitelje mediteranskih boja, zvukova, slika i sjećanja VBZ je pripremio novi roman Marine Horkić "Dobre zvijezde Mliječne staze". U romanu se dvoje daljih rođaka – prkosna i karizmatična Marga i bonvivan i sanjar talijansko-hrvatskog podrijetla, Gvido, susreću 1929. godine na obiteljskoj proslavi.

"Njihova isprekidana priča trajat će godinama i u jednom se trenutku na silu prelomiti. Razbijajući strogi kronološki poredak, Marina Horkić napisala je kompleksan i intrigantan roman o sudbini jedne obitelji na čijim se leđima prelama teret podrijetla, odabira i tuđih zločina", najavljeno je.

"Izvori mudrosti" Ariela Bonaventure neobična je, nesvakidašnja i osebujna knjiga koja pokušava čovjeka vratiti razmišljanju o temeljnim vrijednostima života, i idealno štivo za one koji pokušavaju pronaći duhovno uporište i ravnotežu u trenutnoj situaciji.

"Obilje mudrih misli Ariel Bonaventura podijelio je u deset osnovnih poglavlja, u kojima je sadržano sve ono što okružuje čovjeka u njegovu životu. U oskudnoj literaturi ljudskih misli i mudrih izreka, ova knjiga predstavlja, rasporedom i prikupljenim izrekama, pravi smiraj i bogatstvo", ističe se u najavi.

Zbirka poezije "Ježene kožice" Darka Cvijetića koliko god bila zasićena smrću, otežala od rasapa, u sebi čuva iskru nade, kao nakon teških bolesti, kad netko ustane iz kreveta i sporo dobaulja do kuhinje da uzme jabuku. Prestravljeni gledamo u to čudo. I čekamo da se vrati na kauč, ili da se zauvijek sruši. O takvom pitanju govori ova knjiga, hoćemo li, nakon svega, moći do te jabuke, do tog novog života?

Mlada grčka autorica Kallia Papadaki, dobitnica nagrade EU za književnost, u svojem hvaljenom romanu "Dendriti" donosi priču o grčkim doseljenicima u Novi svijet koja podsjeća na to da su i Europljani stoljećima bili imigranti, pokušavajući preživjeti i naći bolji život. "Dendriti" su, osim na hrvatski, prevedeni i na francuski, albanski, bugarski, makedonski, mađarski, rumunjski, srpski, slovenski, poljski i španjolski.

Među novitetima je i roman Marka Tomaša "Nemoj me buditi", najavljen kao "beskrajni košmarni dan i po mnogočemu studija alkoholizma, potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije prezrela i s lakoćom ih se odrekla".

"Ovaj će roman nesumnjivo postati kultan i nadgeneracijski", ističu iz VBZ-a.

Za najmlađe čitatelje, uskoro stiže "Nevolja jednoga cara" nagrađivane dječje autorice Melite Rundek, zabavna i poučna slikovnica pisana jednostavnim, smislenim i djetetu razumljivim jezikom. U središtu je priče mačak Maki koji voli izazivati nevolje i potom se izvući. No, jednog dana netko će ipak stati na kraj Makijevu nestašluku… Za vedre i maštovite ilustracije zaslužna je poznata ilustratorica Vanda Mikšić.

Tagovi: Nakladnička kuća VBZ, Vanda Mikšić, Melita Rundek, Kallia Papadaki, Darko Cvijetić, Marko Tomaš
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE