" /> "> Nove knjige iz Hena coma | SEEbiz.eu

Nove knjige iz Hena coma

Nove knjige iz Hena coma
KNJIŽEVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 12:24
Autor: Seebiz/h

ZAGREB - Nakladnik Hena com objavljuje tri nove knjige, priču o pripadanju i identitetu "Otok nestalih stabala" istaknute turske autorice Elif Shafak, "Ja na svojoj strani" nagrađivane austrijske spisateljice Birgit Birnbacher i novu knjigu domaće književnice Staše Aras "Horror vacui".

Nakon sedam objavljenih knjiga nagrađivane turske autorice i aktivistice Elif Shafak, istovremeno s engleskim izdanjem, 5. kolovoza, nakladnik Hena com objavit će hrvatski prijevod njezina novog romana "Otok nestalih stabala".

Najavljen kao raskošna priča o pripadanju i identitetu, ljubavi i boli, sjećanju i zaboravu, ljudskom uništavanju prirode, ali i obnovi, roman "Otok nestalih stabala" tematizira podijeljenost Cipra. U njemu se Shafak bavi pitanjima mračnih tajni građanskih ratova i zlom ekstremizma kroz priču koja čitatelja odvodi na putovanje, istodobno otkrivajući recentnu povijest i svijet prirode. Knjigu je s engleskog prevela Mirna Čubranić.

Elif Shafak (1971.) nagrađivana je britansko-turska spisateljica i najčitanija autorica u Turskoj. Piše i na turskom i na engleskom jeziku i objavila je 17 knjiga, od kojih su 11 romani. Njezina su djela prevedena na 50 jezika. Shafak je doktorirala znanosti i predavala na raznim fakultetima u Turskoj, SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Članica je Svjetskog ekonomskog foruma i jedna od utemeljiteljica Europskog vijeća za međunarodne odnose. Kao braniteljica ženskih prava, prava LGBT zajednice i prava za slobodu govora, Shafak je inspirativna javna govornica, te joj je dodijeljena titula Chevalier des Artes et des Lettres. Politico ju je izabrao kao jednu od 12 ljudi koji čine svijet boljim mjestom.

Još jedan novi naslov Hena coma je i knjiga "Ja na svojoj strani" austrijske sociologinje i književnice Birgit Birnbacher.

Birgit Birnbacher (1985.) radila je kao socijalna radnica i sudjelovala je u humanitarnim akcijama u Etiopiji i Indiji. Niz nagrada priskrbio joj je već njezin debitantski roman "Wir ohne Wal" (2016.). U godini 2019. zbog svoje je proze nagrađena prestižnim priznanjem Ingeborg Bachmann Prize. Roman "Ja na svojoj strani" (2020.) donio joj je nominaciju za nagradu German Book Prize 2020.

Roman, koji ne silazi s ljestvica čitanosti u Austriji, u fokus postavlja priču jednog rehabilitiranog zatvorenika na samom početku odrasla života, ali predstavlja i niz ljudskih sudbina.

"Slojevitim, ponegdje eliptičnim, ali preciznim pripovijedanjem, Birnbacher u fabulu vješto komponira osobnu povijest pojedinca, zamršenu obiteljsku situaciju i mnoge nelogičnosti društvenog sustava koji uvjetuje i upravlja mnoge živote, izbore i nesreće", stoji u najavi. Prijevod s njemačkog potpisuje Ana Križanović Grgić.

Treći novi ljetni naslov Hena coma je roman Staše Aras "Horror vacui", najavljen kao "osvježavajuće atipičan unatoč inicijalnoj tjeskobi koju otvara". U knjizi gotovo dnevnički pratimo život Arasine protagonistice, uglavnom unutarnje monologe, tijekom Europskog prvenstva u nogometu i krize vlade; njezine fine refleksije o životu, samostanima, o hrani, o bilju i o moru, o mirisima i bojama.

Staša Aras (1972.) profesorica je hrvatskog jezika. Bavi se književnim moderiranjem i organizacijom književnih susreta te je urednica književnog programa u Art radionici Lazareti, u Dubrovniku. Piše eseje za Treći program hrvatskog radija te književne kritike i prikaze na portalu Najbolje knjige. Objavljivala je u gotovo svim hrvatskim relevantnim časopisima za književnost. Objavila je tri zbirke poezije - "Takve se stvari događaju ljudima" (2014.), "Nedolično i vrijedno spomena" (2015.), te "Premještanja" (2020.) i knjigu kratkih priča "Meke granice" (2015.).

Rukopis "Horror vacui" nagrađen je na trećem natječaju za prozu Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije i knjige (2020.).

Tagovi: književnost, kultura, knjige, Hena Com
PROČITAJ I OVO
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
FESTIVALI
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
BAYREUTH - Festival u Bayreuthu koji slavi njemačkog skladatelja Richarda Wagnera započeo je u nedjelju nakon što je prošlogodišnje izdanje festivala bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa.
UNESCO-ov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro
BAŠTINA
UNESCO-ov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro
MADRID - UNESCO je u nedjelju dodao povijesnu aveniju Paseo del Prado i park Retiro u Madridu na svoj popis svjetske baštine, prenosi Reuters.
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
HIT
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
ZAGREB - David Guetta nakon novijih uspješnica "BED" i "Heartbreak Anthem", izbacuje zarazni singl "If You Really Love Me". Naslov vam ne zvuči poznato bez razloga jer se radi o preobražaju klasika Whitney Houston "How Will I Know".
Dvije ljetne turneje Teatra Rugantino
TEATAR
Dvije ljetne turneje Teatra Rugantino
ZAGREB – Teatar Rugantino, poznat kao jedan od nezavisnih teatara s najvećom kilometražom, ove će godine na dvije ljetne turneje, s najnovijom hit predstavom “Uvijek će nam ostati ljubav”, kao i s “Boksačkim srcem”, predzadnjom predstavom, u koprodukciji s Kazalištem Planet Art. Dva sjajna naslova i odlične predstave kreću na ljetna gostovanja po obali, zaleđu i kontinentu…
Još tri velike koncertne večeri festivala Jazz is Back! BP
JAZZ
Još tri velike koncertne večeri festivala Jazz is Back! BP
GROŽNJAN – Jučerašnjim maestralnim nastupom Kaplowitz Jazz Quartet festival Jazz is Back! BP ušao je u samu završnicu kada posjetitelje očekuju još tri velike koncertne večeri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE