GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova književna nagrada u počast Predragu Matvejeviću

Nova književna nagrada u počast Predragu Matvejeviću
NAGRADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 12:57
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Nova nagrada - Književna nagrada Predrag Matvejević - pokrenuta je u počast tom velikom književniku i intelektualcu koja je dosad izostala, dodijeljivat će se 7. listopada na datum njegova rođenja, za knjige objavljene u posljednje tri godine na području zemalja bivše Jugoslavije.

Književnu nagradu Predrag Matvejević osnovali su Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj, a prvi natječaj bit će raspisan do 1. rujna ove godine, priopćio je u petak tajnik Manjinskoga društva pisaca i urednik na portalu Radio Gornji grad Marijan Grakalić.

Kako je istaknuto, ta će se nagrada dodjeljivati za književno djelo bez obzira na žanr, odnosno za eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Dodjeljivat će se svakoga 7. listopada, za knjige objavljene u posljednje tri godine (2018.,2019. i 2020.) na području "regije", odnosno bivše Jugoslavije.

Knjige trebaju biti izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku, ili prevedene na te jezike ako autori pripadaju slovenskom, albanskom ili makedonskom jezičnom području.

Kako je objašnjeno, time se ne bi izražavao nikakav politički unitarizam, već činjenica da je ovo kulturno i književno područje i dalje upućeno jedno na drugo kao prirodno tržište, iz jezičnih i kulturnih razloga.

"Ujedinjeni u različitosti, poput Europe, sličnosti su ipak opstojale, iako su različitosti politički prevagnule", istaknuto je,

Knjige treba u tri primjerka dostaviti do prvog rujna na adresu: Manjinsko društvo pisca, Petrovogorska 16 A, 10000 Zagreb.

O laureatu će odlučiti stručna komisija u sastavu Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić, a pripast će mu skulptura koju je posebno za ovu priliku osmislio i izveo beogradski kipar Mrđan Bajić, te plaketa. Proglašenje dobitnika bit će 7. listopada u Zagrebu.

Hrvatski publicist, književni teoretičar i esejist Predrag Matvejević rođen je u Mostaru 7. listopada 1932. a umro je u Zagrebu 2. veljače 2017. Studirao je na Filozofskome fakultetu u Sarajevu i Zagrebu, doktorirao 1967. na Sorbonnei iz komparativne književnosti i estetike. Predavao je francusku književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu od 1959. do 1991. Bio je profesor na više svjetskih sveučilišta, a od 1994. do 2007. na slavistici u Rimu (Sapienza).

Bio je predsjednik Hrvatskoga centra PEN-a (1980.-89.) i počasni potpredsjednik međunarodnoga PEN-a od 1990. Kao suradnik kulturne rubrike pariškoga lista "Le Monde" pisao je članke o južnoslavenskim književnostima, posebno o Miroslavu Krleži.

Njegova knjiga "Razgovori s Miroslavom Krležom" (1969.) jedno je od temeljnih dokumentacijskih djela o Krleži, značajno i zbog rasprave o problemu angažiranosti i tendencioznosti u književnosti.

Drugi dio njegova opusa otvara esejističko djelo "Mediteranski brevijar" (1987.) prevedeno na dvadesetak stranih jezika i nagrađeno uglednim književnim nagradama.

Sudjelovao je i u mnogim književnim i društvenim polemikama ("Te vjetrenjače" 1977. i "Otvorena pisma" 1985).

Među ostalim, autor je knjiga "Istočni epistolar" (1994.), "Bivši« svijet" (Le Monde "ex", 1996.), "Gospodari rata i mira" s Vidosavom Stevanovićem i Zlatkom Dizdarevićem, 1999. i "Druga Venecija", 2002.

Tagovi: književna nagrada, nova nagrada, Predrag Matvejević
PROČITAJ I OVO
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
ČIN
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
LONDON - Nakon više od deset godina uloge najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu, glumac Daniel Craig sada s Jamesom Bondom dijeli još jednu stvar: vojni čin zapovjednika.
Billie Eilish, BTS, Elton John na koncertima za klimatske promjene i cjepiva
KONCERTI
Billie Eilish, BTS, Elton John na koncertima za klimatske promjene i cjepiva
PARIZ - Neka od najvećih pop imena od Billie Eilish do BTS-a i Eltona Johna poduprijet će svojim nastupima Global Citizen Live u subotu u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup cjepivima za sve.
MUO: Otvorena izložba Miltona Glasera
IZLOŽBE
MUO: Otvorena izložba Miltona Glasera
ZAGREB - Zagrebačka jesen u znaku američkog dizajnera Miltona Glasera nastavila se u srijedu otvorenjem izložbe njegovih vizualnih identiteta u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), posljednje koja se ondje održava prije zatvaranja i sveobuhvatne obnove zgrade.
Picassov muzej u Parizu bogatiji za osam djela, donacije njegove kćeri
UMJETNINE
Picassov muzej u Parizu bogatiji za osam djela, donacije njegove kćeri
PARIZ - Picassov muzej u Parizu uskoro će postati bogatiji za još osam djela poznatoga španjolskog umjetnika, koje je francuskoj državi poklonila njegova najstarija kći Maya Ruiz-Picasso.
Preminuo glumac Willie Garson
IN MEMORIAM
Preminuo glumac Willie Garson
ZAGREB - Willie Garson glumio je u brojnim filmovima, uključujući ‘Beskrajan dan’, ‘Svi su ludi za Mary’, ‘Being John Malkovich’, te serijama ‘Njujorški plavci’, ‘White Collar’, ‘Hawaii Five-0’, no najzapamćeniji je ostao po ulozi Stanforda Blatcha u seriji i filmovima ‘Seks i grad’.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE