GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova Eurokazova premijera u srijedu u MSU-u

Nova Eurokazova premijera u srijedu u MSU-u
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 13:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Umjetnička organizacija Eurokaz jesensku sezonu otvara originalnom, raskošnom multimedijalnom predstavom "Gilgameš u godini s 13 Mjeseca" pod vizijom i vodstvom Zlatka Burića Kiće, čija će premijera biti u srijedu, 15. rujna, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Kako se ističe u najavi, riječ je o izazovnome kazališnom projektu na kojemu je kazališni i filmski umjetnik s danskom adresom Zlatko Burić Kićo okupio autorsku i izvođačku ekipu hrvatskih i danskih umjetnika, zaslužnu za cijeli niz ranijih uspješnica poput "Knjige mrtvih", "Kabareta tamne zvijezde" i "Ljubavnog slučaja F. Pešić".

Osmišljen i postavljen na tragu kreativne nostalgije i osjećajnosti, kao i emancipatorske, nehijerarhijske prakse grupe Kugla glumišta 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća, "Gilgameš u godini s 13 Mjeseca" miješa fragmente epa, stripa, remedijacije filma, ritualnog kazališta i objekte zvučnih instalacija, te s publikom dinamično srasta i ‘putuje’ s obližnje livade, pa preko platoa muzeja do prvoga kata, gdje ostaje do samog njezina kraja.

Predstava prisvaja, premješta i reanimira teme i motive 12 glinenih tabli Epa o Gilgamešu, priklapa priču o eksploataciji stare slavonske hrastovine u pogonima industrijskog poduzeća Samuela Heinricha Gutmanna na pustari Belistje, i osnažuje svoju raspršenost tragedijskim transrodnim bespovratnim lutanjima filma Rainera Wernera Fassbindera u filmu "U godini s 13 Mjeseca".

Tako nemoguća fantazija predstave slijedi tri dijela Fassbinderova scenarija o posljednjih pet dana života u godini s 13 Mjeseca transrodne Elvire koju zaokuplja ideja knjige Simulacron 3 da život nije ništa drugo nego eksperimentalni model za neki drugi život, a njezino tijelo postaje vremenski stroj koji razmjenjuje uloge artikulacije roda - stroj ekologije duha.

Predstava "Gilgameš u godini s 13 Mjeseca" aktualizira ekozofijsku misao proširenog shvaćanja vremena i krajolika u kojima se agregatna stanja preobražavaju u tjelesna a prirodne smrtne pojave, flora i fauna, supostavljaju se žudnji za besmrtnošću. I sve to uz pratnju Gilgamešova orkestra i u spektaklu siromašnih pokretnih slika.

Ulogu Gilgameša, kao i Antona, utjelovljuje Domagoj Janković, dok ostale uglavnom dvostruke glumačke role ostvaruju Zlatko Burić Kićo, Hrvojka Begović, Bernard Tomić Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš.

Video i scenografska rješenja potpisuje Ivan Marušić Klif, kostime je osmislila Suzana Brezovec, dok su za glazbu zaslužni, te je ujedno i izvode, Peter Ole Jørgensen, Henning Frimann Larsen, Miro Manojlović, Damir Prica Kafka i Dina Puhovski, uz glazbenike iznenađenja Igora Pavlicu, Nevena Jurića Nenčija te Ivana Marincela.

Tagovi: Eurokaz, Muzej suvremene umjetnosti, Zlatko Burić Kićo
PROČITAJ I OVO
Audio zapis Johna Lennona prodan na aukciji za gotovo 50.000 eura
AUKCIJA
Audio zapis Johna Lennona prodan na aukciji za gotovo 50.000 eura
KOPENHAGEN - Audiokaseta sa snimkom na kojoj je John Lennon pjevao neobjavljene pjesme tijekom svog boravka u Danskoj 1970. godine, prodana je danas na aukciji u Kopenhagenu za točno 49.760 eura, objavila je aukcijska kuća Bruun Rasmussen.
Balašević dobija muzej u Novom Sadu
MUZEJ
Balašević dobija muzej u Novom Sadu
NOVI SAD - Novi muzej koji se planira Urbanističkim planom Univerzitetskog parka biće posvećen novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću, potvrdio je direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović, navodeći da će prostor u tom parku biti spomen-muzej.
Pjevač R. Kelly proglašen krivim za seksualna nedjela
KRIVICA
Pjevač R. Kelly proglašen krivim za seksualna nedjela
NEW YORK - Američka zvijezda R&B R. Kelly proglašen je u ponedjeljak krivim pred sudom u New Yorku za seriju seksualnih prijestupa, među kojima višegodišnje vođenje "sustava" seksualnog iskorištavanja mladih žena, među kojima i maloljetnica.
HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
NAJAVE
HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
ZAGREB - Želeći se što više približiti svojoj publici u vremenu nakon pandemije, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u ovoj sezoni najavljuje veći naglasak na programe izravnog susreta s publikom, a u sklopu novog projekta "Čitanje Krleže" otvorit će i vrata svoje dvorane za pokuse.
Moulin Rouge! i The Inheritance dobitnici su najprestižnijih Tony nagrada
NAGRADE
Moulin Rouge! i The Inheritance dobitnici su najprestižnijih Tony nagrada
NEW YORK - Predstava o AIDS-u "The Inheritance" i mjuzikl "Moulin Rouge!" osvojili su najveće počasti na dodjeli nagrada Tony u nedjelju na četverosatnoj svečanosti koja je promicala povratak kazališta uživo i pozivala na bolje mogućnosti za crnačke pisce i izvođače.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE