GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi

Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi
JEDINSTVENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 08:38
Autor: SEEbiz
STARA PAZOVA - Zavičajna kuća narodnog heroja, Janka Čmelika, Slovaka iz Stare Pazove, koji je 1942. godine streljan u narodnooslobodilačkom ratu u 37 godini života, nakon trogodišnjeg renoviranja otvorena je za turističke posete.

Janko Čmelik je učestvovao u aprilskom ratu 1941. godine, a nakon kapitulacije jugoslovenske vojske je odveden u zarobljenički logor u Nemačku odakle je pobegao u junu iste godine. Janko Čmelik je bio član tada ilegalne Komunističke partije I borio se za slobodu, ali i za bolji status običnog čoveka, seljaka, čiji je u to vreme život bio mučan I težak. Kada je uhapšen, neposredno pre streljanja, uprkos strašnom mučenju , skidana mu je koža sa ledja i svrdlom su mu bušene kosti na nogama, nije izdao svoje saradnike.

Osim postavke vezane za narodnooslobodilačku borbu Janka Čmelika, koja broji čak 2000 eksponata, u cilju obeležavanja jubileja, 250 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, otvorena je izloža tradicionalnog odevanja Slovakinja kao njihove najznačajnije etničke specifičnosti - bogatstvo materijala, boja, šara, ornameneta i ukrasa koji su nošeni još pre 700 godina. U okviru postavke izložena je i nošnja koja se stara čak 700 godina. Ova jedinstvena nosnja isključivo je nošena u Staroj Pazovi i Slankamenačkim vinogradima. Ova bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turističke ponude opštine Stara Pazova.

U kući se takođe nalazi i etnoloska postavka vezana za život straopazovačkih Slovaka i Srba, na kojoj se može videti kako su se dve kulture mešale I šta su Slovaci i Srbi preuzimali jedni od drugih na polju ishrane, načina života, oblačenja.

Zavičajna kuća Janka Čmelika proglašena je nacionalnim nepokretnim kulturnim dobrom od značaja i nalazi se pod zaštitom države.

Tim povodom direktorka Turisticke organizacije Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković naglasila je da je ovo veoma značajan lokalitet ne samo za turiste već i za celu državu, jer pokazuje kakvu bogatu muzejsku zbirku može da izrodi mešanje kultura i običaja lokalnog stanovnistva. Dodala je da je kuća Janka Čmelika simbol patriotizma I borbe za njegovo očuvanje.

Janko Čmelik je streljan 12. maja 1942. godine u Sremskoj Mitrovici. Za izvanredno hrabro držanje pred neprijateljem proglašen je za narodnog heroja 25. 10. 1943. godine.

Zavičajna kuća Janka Čmelika nalazi se u Staroj Pazovi u Ulici Janka Čmelika br.62 i otvaraće se za najavljene grupne posete. Posetioci će pored etnološke i istorijske tradicije moći da uživaju u tradicionalnim i jedinstvenim pazovačkim specijalitetima. Za vise informacija nadležna je Turistička organizacija opštine Stara Pazova.

Tagovi: Stara Pazova, Janko Čmelik, Turistička organizacija opštine Stara Pazova, Zavičajna kuća narodnog heroja, Janka Čmelika, Slankamenački vinogradi, Dragana Zorić Stanojković
PROČITAJ I OVO
Počeo Berlinale u digitalnom formatu
FESTIVALI
Počeo Berlinale u digitalnom formatu
BERLIN - U Berlinu je u ponedjeljak započeo 71. Međunarodni filmski festival koji se ove godine održava u dva dijela, prvom dijelu od 1. do 5. ožujka preko online platforme kojem pristup ima samo profesionalna publika i novinari te ljetnom dijelu namijenjenom publici koji će se održati u lipnju.
Obljetničko reizdanje rock/soul/funk albuma Električnog orgazma
DISKOGRAFIJA
Obljetničko reizdanje rock/soul/funk albuma Električnog orgazma
ZAGREB - Rock/soul/funk album Električnog orgazma "To što vidiš to i jeste" doživio je svoje obljetničko reizdanje.
Kostić odgovorio Kusturici
SANU
Kostić odgovorio Kusturici
BEOGRAD - Reagujući na jučerašnje optužbe Emira Kusturice, akademik i predsednik SANU, Vladimir S. Kostić najpre podseća da “svakodnevno trpi orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima”.
Filozofija hodanja francuskog filozofa Frédérica Grosa u izdanju V.B.Z.-a
KNJIGE
Filozofija hodanja francuskog filozofa Frédérica Grosa u izdanju V.B.Z.-a
ZAGREB - Knjiga istaknutog francuskog filozofa i mislioca Frédérica Grosa "Filozofija hodanja", filozofski traktat koji se bavi tumačenjem umjetnosti hodanja, objavljena je na hrvatskom u izdanju nakladnika V.B.Z.
Charlotte Gainsbourg: Moj otac ne bi pristajao u ovakav svijet
TRUBADUR
Charlotte Gainsbourg: Moj otac ne bi pristajao u ovakav svijet
PARIZ - Charlotte Gainsbourg nikada nije željela razgovarati o ocu, legendarnom trubaduru Sergeu Gainsbourgu jer nije znala pomiriti osobnu bol s obožavateljima koji ga i danas štuju kao oličenje francuske boemske flegmatičnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE