GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikola Tesla, čovjek ispred svog vremena

Nikola Tesla, čovjek ispred svog vremena
IZUMITELJ BUDUĆNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 10:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na današnji dan, 10. srpnja 1856. godine, u mjestu Smiljan kod Gospića, rođen je izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla, koji je svojim izumima, načinom na koji su mu dolazile ideje i kako ih je pretvarao u uređaje te duhovnim znanjima koje je posjedovao, bio daleko ispred vremena u kojem je živio.

Po Teslinom kazivanju njegova se obitelj ranije prezivala Draganić. Jedna od pretpostavki je da Tesle nose prezime po rimskom naselju Tesleum koje se nalazi blizu mjesta Raduč (rodnog mjesta Nikolinog oca). Prema drugoj pretpostavci članovi jedne grane njegove obitelji dobili su nadimak Tesla zbog njihove nasljedne osobine koju su skoro svi imali - isturene prednje zube, koji su izuzetno sličili na istureno sječivo drvodjeljne sjekire koja se naziva 'tesla'.

Tesla je većinu svojih djela ostvario na osnovi svoje intuicije. Njegova su ostvarenja započinjala prvo u njegovoj mašti, a zatim je to prenosio na papir i u praksu. Bio je gospodar magičnog svijeta. Prvi susret sa svojim magičnim moćima dogodio se tijekom njegovih studija u Grazu. Oko njega su čitavog života stvarani mitovi i legende.

O stvaranju tih mentalnih slika Tesla je rekao: "Ako je moje objašnjenje točno, tada je u principu moguće da se naše unutarnje slike i vizije projiciraju na platno i čine svima vidljivim, kao što se projicira film uz pomoć kino-aparata." Ova iskustva dovela su ga na pomisao da konstruira robota, koji bi funkcionirao slično djelovanju ljudskog uma.

Tesla je imao neobičan odnos i veliku ljubav prema životinjama osobito golubovima. Hranio je i brinuo se o golubovima, a poseban je odnos imao s jednom golubicom s kojom je na neobičan način komunicirao.

"Ta golubica je bila radost moga života, volio sam je kao što muškarac voli ženu. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo nije bilo važno. Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj. Trebalo je da samo pomislim na nju, da je pozovem i ona bi doletjela. Ja sam nju razumio i ona je razumjela mene, govorio je Tesla."

Često se moglo uočiti da je Tesla u svojim opisima prirodnih fenomena koristio terminologiju drevnog sanskrta. Još 1891. godine opisivao je univerzum kao kinetički sustav ispunjen energijom koja može biti dostupna s bilo kojeg mjesta na našoj ili bilo kojoj drugoj planeti. Priroda materije, antimaterije ili strukture atoma do detalja su opisane u Vedama, svetim spisima starima preko 6000 godina.

Malo je tada bilo onih koji su u Teslinim tekstovima mogli prepoznati tragove stare indijske filozofije. Nitko od njegovih prijatelja nije znao kako i kada se dogodio taj Teslin susret s vedskim znanjima. Kada su ga jednom pitali vjeruje li u Boga i kojoj religiji pripada, odgovorio je:

"U srcu sam duboko religiozan, mada ne u ortodoksnom značenju riječi i stalno se odajem zadovoljstvu i vjeri da najveće tajne našeg bića tek treba da budu protumačene."

Tesla je proučavao prirodne zakone svemira i došao do novih spoznaja i otkrića, ali je smatrao da nije došlo vrijeme da svoja otkrića otkrije javnosti. Preporučio je poznatom umjetniku, znanstveniku i piscu Walteru Russellu da njihova zajednička otkrića zaključaju i sakriju kako ih nitko ne bi našao još 1000 godina, sve dok čovječanstvo ne postane zrelo i spremno da ih čuje.

Upravo zbog tih otkrića Tesla je često govorio za druge znanstvenike: "Danas je vaše vrijeme, a moje tek dolazi. Ja sam izumitelj budućnosti."

Donosimo vam manje poznate detalje iz života ličkog inovatora čiji je životni put započeo u malenom Smiljanu, a završio u Velikoj Jabuci.

1. Izgubio je brata u nesreći
Nikola Tesla imao je tek pet godina kada je izgubio jedinog brata Danu u jahačkoj nesreći. Neki vjeruju da je šok uslijed ove tragedije utjecalo na njegovo ponašanje i sklonost prema misticizmu. Odrastao je pak uz tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu.

2. Genij bez VSS-a
Iako je pohađao Visoku tehničku školu u Grazu, jedinu ''službenu'' svjedodžbu dobio je iz Više realne gimnazije u Karlovcu. Zbog gubitka stipendije Vojne krajine prekinuo je studij nakon druge godine fakulteta. Kao etablirani izumitelj primio je nekoliko počasnih doktorata sa svjetskih sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu, Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

3. Kopao je kanale da bi preživio
Nakon što se 1884. godine preselio u Ameriku, Tesla je kratko vrijeme radio za tvrtku Thomasa Edisona. Zbog neslaganja s njegovim mišljenjima dao je otkaz, a zbog manjka novca bio je prisiljen privremeno kopati kanale. Već 1885. osnovao je vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica.

4. Odbio je primiti Nobelovu nagradu
Odbio je primiti Nobelovu nagradu iz fizike 1912. godine jer je tvrdio da njegov suprimatelj i bivši poslodavac Thomas Edison nije pravi znanstvenik.

5. Bio je ''opsjednut'' brojkom 3
Neki tvrde da je Nikola Tesla patio od opsesivnog-kompulzivnog poremećaja. U prilog tome ide da je bio ''opsjednut'' brojkom tri. Prao bi ruke tri puta zaredom ili bi tri puta okružio zgradu prije nego što bi ušao u nju.

6. Obožavao je golubove
Posljednju dekadu života proveo je američkom hotelu New Yorker u Velikoj Jabuci. Živio je u dvosobnom apartmana pod brojem 3327 na 33. katu zgrade, a umjesto s ljudima slobodno vrijeme provodio je s golubovima.

7. Živio je u celibatu
Ne mogu se sjetiti mnogo velikih izuma iza kojih stoje oženjeni muškarci, izjavio je Nikola Tesla i tako objasnio zašto ne vjeruje u brak. Ovaj zakleti neženja kojeg su žene iznimno voljele navodno je bio u celibatu jer je vjerovao da bi ga seks ometao u radu.

Tagovi: Nikola Tesla, znanost, Walter Russell
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE