GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nick Cave odgovorio Peteru iz Ljubljane: Umjetna inteligencija nikada neće napisati sjajnu pjesmu

Nick Cave odgovorio Peteru iz Ljubljane: Umjetna inteligencija nikada neće napisati sjajnu pjesmu
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 15:14
Autor: SEEbiz / Dnevnik.si
SYDNEY - Australski kantautor Nick Cave najavio je prije dvije godine da će na svako pitanje bez moderatora odgovarati obožavateljima.

Neka pitanja i odgovore objavio je u nedjelju britanski časopis The Spectator, uključujući i Petera iz Ljubljane o tome hoće li umjetna inteligencija ikada uspjeti napisati dobru pjesmu. Nick Cave nije posve siguran.

Vjeruje da bi umjetna inteligencija, prema njegovim riječima, mogla napisati dobru pjesmu, ali ne i izvrsnu, jer nema nervni sustav.

Kao što je Cave odgovorio, Yuval Noah Harari napisao je u svojoj knjizi 21 savjet za 21. stoljeće da će umjetna inteligencija i njezin neograničeni potencijal učiniti mnoge ljude tehnološkim viškom na radnom mjestu i da će ona moći pisati bolje pjesme od ljudi. Autor knjige, kaže da slušamo pjesme kako bismo osjećali određene stvari.

Umjetna inteligencija moći će, kako Cave sažima Hararija, jednostavno mapirati individualni um i stvoriti pjesme prilagođene isključivo našim vlastitim mentalnim algoritmima, prema kojima ćemo moći osjećati sve što želimo osjetiti s puno većim intenzitetom i preciznošću. "Ako se osjećamo tužno i želimo se osjećati sretno, jednostavno slušamo našu veselu pjesmu umjetne inteligencije i stvar će biti gotova", napisao je Cave.

Sam, međutim, nije siguran da sve pjesme djeluju na taj način. Kao što je napisao, posve je zamislivo da bi umjetna inteligencija mogla stvoriti tako dobru pjesmu kao što je Nirvanina Smells Like Teen Spirit, na primjer, i da bi time "označila sva polja potrebna za izazivanje osjećaja koja bi trebala takva bi ih pjesma pobudila - na primjer, uzbuđenje i pobuna. " Također smatra da je izvedivo stvoriti pjesmu zbog koje osjećamo te iste emocije, ali intenzivnije nego što bi to mogao učiniti bilo koji ljudski tekstopisac.

Međutim, Cave ne misli da dok slušamo Smells Like Teen Spirit slušamo samo pjesmu, već da slušamo otuđenje i povlačenje mladića iz malog američkog gradića Aberdeena koji je imao dovoljno snage da u zraku izrazi svoju posebnu generacijsku bol.

“Slušamo i kako se Iggy Pop baca s pozornice, a obožavatelji ga nose na rukama namazanim kikiriki maslacem dok pjeva pjesmu iz 1970. Slušamo Beethovena kako sklada devetu simfoniju kad je gotovo potpuno gluh. (...) Slušamo kako Nina Simone sav svoj bijes i razočaranje ulijeva u najnježnije ljubavne pjesme. Slušamo Paganinija kako i dalje pušta stradivarku s poderanim žicama. Slušamo Jimija Hendrixa kako kleči i spaljuje svoj instrument. "

Ono što zapravo slušamo, rekao je, ljudska su ograničenja i smjelost da to nadiđemo.

"Umjetna inteligencija, u svom svom neograničenom potencijalu, jednostavno nema tu sposobnost", odgovorio je Cave slovenskom obožavatelju.

Pitanja i odgovori objavljeni su na web stranici www.redhandfiles.com, tjednik The Spectator odabrao je četiri za objavljivanje.

Tagovi: Nick Cave, umjetna inteligencija, Yuval Noah Harari, Iggy Pop
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE