GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neven Ušumović dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov HDP-a

Neven Ušumović dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov HDP-a
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 17:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neven Ušumović dobitnik je ovogodišnje Nagrade Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolje književno djelo na hrvatskome jeziku, za zbirku kratkih priča "Zlatna opeklina", ocijenjenom kao "štivo samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti".

Takvu je odluku, nakon pročitanih 97 knjiga pristiglih na natječaj, donijelo prosudbeno povjerenstvo u kojemu su ove godine bili Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić.

Proglašavajući laureata, predsjednik prosudbenog povjerenstva Nikola Petković istaknuo je kako mu nikada nije bilo ljepše i teže sudjelovati u žiriju književnoga natječaja, koji je ove godine, kako je rekao, bio preplavljen knjigama koje je bilo užitak čitati.

Violić je kazala kako je donositi odluke "do 30 bilo lako, ali sve ispod bilo je kao da nam netko reže dio tijela, a odricanje kod zadnjih 12". "U tom smislu, bili smo emotivni žiri", rekla je Violić. Đekić se složio da je odluku bilo teško donijeti, "ali pogriješiti nismo mogli jer su sve knjige odlične i dobre, i koju god da smo izabrali bilo bi utemeljeno i argumentirano".

Knjiga Nevena Ušumovića "Zlatna opeklina" (Sandorf, 2019.) zbirka je kratkih priča podijeljena, kako je rekao Petković čitajući obrazloženje žirija na online proglašenju, "na stranu 'a' i stranu 'b' kazete, čiji su lutajući motivi tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam u Istri kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede, te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti".

"Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti", rekao je Petković. "Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike", zaključio je.

Ušumović je zahvalio prosudbenom povjerenstvu na nagradi, svim finalistima na sudjelovanju u tome vrijednom natječaju, svojem nakladniku Sandorfu, obitelji i kolegama, a posebno svim svojim čitateljima i čitateljicama "zahvaljujući kojima ova knjiga živi", te svojim "Umažankama i Umažanima, od kojih su neki i ušli u ovu knjigu".

"Kamov i Rijeka meni su jako bitni toposi, bitna mjesta koja su se dodjelom ove nagrade našla u središtu moje intimne mitologije", poručio je dobitnik.

Neven Ušumović rođen je 1972. u Zagrebu, a odrastao u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju, studirao turkologiju. Kao knjižničar radi od 1996. godine u Knjižnicama grada Zagreba, a od 2002. godine u Gradskoj knjižnici Umag. Objavio je u Zagrebu zbirke priča "7 mladih" (1997.), "Makovo zrno" (2009.) i "Rajske ptice" (2012.) te roman "Ekskurzija" (2001.). Izbor priča "U stočnom vagonu" objavljen mu je u zasebnoj knjizi 2014. godine u Beogradu. Uvršten je u američke antologije Best European Fiction i Zagreb Noir.

Nagrada Janko Polić Kamov dodjeljuje se od 2014. godine za najbolje književno djelo (roman, zbirka kratkih priča, poezija, drama), čije prvo izdanje mora biti objavljeno na hrvatskome jeziku i izdano kod izdavača registriranog u RH. Ove godine na natječaj je pristiglo 97 knjiga, od kojih su u finale ušle i prozne knjige Darka Cvijetića "Što na podu spavaš" (Sarajevo, Zagreb: buybook) i Branislava Glumca "Iza ugla, ogledalo" (VBZ), te pjesničke zbirke "Zablaće" Stipe Grgasa i "Stope u snijegu" Nade Topić, obje u izdanju MeandarMedie.

Uz potvrdu struke, nagrada laureatu donosi i neto novčani iznos od 10 tisuća kuna.

Foto: Croatian Literature

Tagovi: Neven Ušumović, Nagrada Janko Polić Kamov, Hrvatsko društvo pisaca, Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić, Velid Đekić
PROČITAJ I OVO
Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a
CIKLUS
Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a

VARŠAVA - Ciklus poljskih filmova "Idemo na poljski film" prikazat će se od 7. do 12. prosinca 2020. godine na Trećem programu Hrvatske televizije, sa šest filmova kinematografije nagrađivane i priznate u svijetu.

Davor Marijan u novoj knjizi: U izvorima nema uporišta za tvrdnju da je Bosanska Posavina izdana
KNJIGE
Davor Marijan u novoj knjizi: U izvorima nema uporišta za tvrdnju da je Bosanska Posavina izdana
ZAGREB - Knjigu povjesničara Davora Marijana "Rat za Bosansku Posavinu 1992. godine" u kojoj analizira borbe vođene od lipnja do listopada 1992. godine u zapadnom dijelu Bosanske Posavine te kontroverze vezane uz gubitak toga područja objavio je Hrvatski institut za povijest.
Objavljen novi roman Zorana Ferića
ROMANI
Objavljen novi roman Zorana Ferića
ZAGREB - U izdanju V.B.Z.-a objavljen je novi roman nagrađivanog književnika Zorana Ferića, "Putujuće kazalište", impozantna obiteljska saga u kojoj, zahvaćajući u autobiografsko i dokumentarno, ispisuje društvenu, političku i ekonomsku kroniku hrvatske povijesti 20. stoljeća.
Zagrebačka filharmonija: Posveta Beatlesima kao zahvala zdravstvenim djelatnicima
KONCERTI
Zagrebačka filharmonija: Posveta Beatlesima kao zahvala zdravstvenim djelatnicima

ZAGREB - Zagrebačka filharmonija u Off ciklusu priprema posvetu slavnim Beatlesima, kao zahvalu zdravstvenim djelatnicima Zagreba i Hrvatske, koji svakodnevno ulažu goleme napore da se što prije ponovno vidimo.

Prazna knjiga o Salviniju bestseller u Italiji
ŠALJIVO
Prazna knjiga o Salviniju bestseller u Italiji
RIM - Knjiga o ultradesnom oporbenom političaru Matteu Salviniju na vrhu je najprodavanijih naslova u talijanskom Amazonu, iako sadrži samo prazne stranice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE