GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neven Ušumović dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov HDP-a

Neven Ušumović dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov HDP-a
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 17:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neven Ušumović dobitnik je ovogodišnje Nagrade Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolje književno djelo na hrvatskome jeziku, za zbirku kratkih priča "Zlatna opeklina", ocijenjenom kao "štivo samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti".

Takvu je odluku, nakon pročitanih 97 knjiga pristiglih na natječaj, donijelo prosudbeno povjerenstvo u kojemu su ove godine bili Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić.

Proglašavajući laureata, predsjednik prosudbenog povjerenstva Nikola Petković istaknuo je kako mu nikada nije bilo ljepše i teže sudjelovati u žiriju književnoga natječaja, koji je ove godine, kako je rekao, bio preplavljen knjigama koje je bilo užitak čitati.

Violić je kazala kako je donositi odluke "do 30 bilo lako, ali sve ispod bilo je kao da nam netko reže dio tijela, a odricanje kod zadnjih 12". "U tom smislu, bili smo emotivni žiri", rekla je Violić. Đekić se složio da je odluku bilo teško donijeti, "ali pogriješiti nismo mogli jer su sve knjige odlične i dobre, i koju god da smo izabrali bilo bi utemeljeno i argumentirano".

Knjiga Nevena Ušumovića "Zlatna opeklina" (Sandorf, 2019.) zbirka je kratkih priča podijeljena, kako je rekao Petković čitajući obrazloženje žirija na online proglašenju, "na stranu 'a' i stranu 'b' kazete, čiji su lutajući motivi tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam u Istri kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede, te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti".

"Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti", rekao je Petković. "Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike", zaključio je.

Ušumović je zahvalio prosudbenom povjerenstvu na nagradi, svim finalistima na sudjelovanju u tome vrijednom natječaju, svojem nakladniku Sandorfu, obitelji i kolegama, a posebno svim svojim čitateljima i čitateljicama "zahvaljujući kojima ova knjiga živi", te svojim "Umažankama i Umažanima, od kojih su neki i ušli u ovu knjigu".

"Kamov i Rijeka meni su jako bitni toposi, bitna mjesta koja su se dodjelom ove nagrade našla u središtu moje intimne mitologije", poručio je dobitnik.

Neven Ušumović rođen je 1972. u Zagrebu, a odrastao u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju, studirao turkologiju. Kao knjižničar radi od 1996. godine u Knjižnicama grada Zagreba, a od 2002. godine u Gradskoj knjižnici Umag. Objavio je u Zagrebu zbirke priča "7 mladih" (1997.), "Makovo zrno" (2009.) i "Rajske ptice" (2012.) te roman "Ekskurzija" (2001.). Izbor priča "U stočnom vagonu" objavljen mu je u zasebnoj knjizi 2014. godine u Beogradu. Uvršten je u američke antologije Best European Fiction i Zagreb Noir.

Nagrada Janko Polić Kamov dodjeljuje se od 2014. godine za najbolje književno djelo (roman, zbirka kratkih priča, poezija, drama), čije prvo izdanje mora biti objavljeno na hrvatskome jeziku i izdano kod izdavača registriranog u RH. Ove godine na natječaj je pristiglo 97 knjiga, od kojih su u finale ušle i prozne knjige Darka Cvijetića "Što na podu spavaš" (Sarajevo, Zagreb: buybook) i Branislava Glumca "Iza ugla, ogledalo" (VBZ), te pjesničke zbirke "Zablaće" Stipe Grgasa i "Stope u snijegu" Nade Topić, obje u izdanju MeandarMedie.

Uz potvrdu struke, nagrada laureatu donosi i neto novčani iznos od 10 tisuća kuna.

Foto: Croatian Literature

Tagovi: Neven Ušumović, Nagrada Janko Polić Kamov, Hrvatsko društvo pisaca, Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić, Velid Đekić
PROČITAJ I OVO
Rovinj Photodays: Grand Prix 2021. slovačkoj fotografkinji Zuzani Pustaiovoj
NAGRADE
Rovinj Photodays: Grand Prix 2021. slovačkoj fotografkinji Zuzani Pustaiovoj
ROVINJ - Grand Prix ovogodišnjega festivala Rovinj Photodays dobila je slovačka fotografkinja Zuzana Pustaiová za projekt "One Day Every Day" koji kvalitetno, te na duhovit i ironičan način, istražuje značenje uloga aktera njezine osobne društvene mreže.
Krenulo cijepljenje profesionalnih umjetnika
CIJEPLJENJE
Krenulo cijepljenje profesionalnih umjetnika
ZAGREB - Cijepljenje profesionalnih djelatnika izvedbenih, glazbeno-scenskih i audio-vizualnih umjetnosti počela je u subotu u Zagrebu u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), od kojeg vlasti očekuju pozitivan učinak na stavove javnosti prema cijepljenju.
Da Vincijev crtež mogao bi doseći cijenu od 16 milijuna dolara
DRAŽBA
Da Vincijev crtež mogao bi doseći cijenu od 16 milijuna dolara
LONDON - Vrijednost crteža medvjeđe glave koji potpisuje Leonardo da Vinci mogla bi na dražbi u srpnju dostići rekordni iznos od 16,7 milijuna dolara, priopćila je kuća Christie's u subotu.
Damir Karakaš dobitnik ugledne talijanske književne nagrade
KNJIŽEVNE NAGRADE
Damir Karakaš dobitnik ugledne talijanske književne nagrade
RIM - Hrvatski književnik Damir Karakaš proglašen je jednim od dobitnika ugledne talijanske književne nagrade "Premio ITAS del Libro di montagna" za roman "Sjećanje šume".
Osmi Festival povijesti Kliofest u Zagrebu od 11. do 14. svibnja
POVIJEST
Osmi Festival povijesti Kliofest u Zagrebu od 11. do 14. svibnja
ZAGREB - Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se u Zagrebu od 11. do 14. svibnja, a na njemu će biti održano niz okruglih stolova, predstavljeno više novih knjiga, otvoreno izložbi i prikazano novih povijesnih filmova, priopćio je organizator.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE