" />
"> Netflix, Lupin i EU pravila pokreću TV revoluciju | SEEbiz.eu

Netflix, Lupin i EU pravila pokreću TV revoluciju

Netflix, Lupin i EU pravila pokreću TV revoluciju
NOVI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2021 / 08:28
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - "Lupin", moderna verzija serije o gospodinu lopovu, napravila je od Omara Syja globalnu zvijezdu i Europljane nahranila samopouzdanjem da se natječu s Hollywoodom.

Međutim, do velikog skoka naprijed u europskoj produkciji došlo je zahvaljujući Netflixu, suštinski američkoj priči o uspjehu.

Netflix masovno ulaže kako bi postao globalni televizijski igrač, ali kad je u pitanju stvaranje europskih serijala, tvrtka, zajedno s rivalima Disney Plusom i Amazon Primeom, zapravo nema izbora.


Od 2018. regulativa Europske unije nalaže da platforme nude svojim pretplatnicima najmanje 30 posto europskog sadržaja i da ulažu u lokalne serije.

Zeleno svjetlo u Parizu

Trenutno se snima stotinu Netflixovih filmova i serija širom Europske unije, pri čemu producentski timovi i direktori kompanije naporno rade na projektima u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji.

"Kad razmišljamo o europskom sadržaju, razmišljamo na idući način: 'U redu, koja će serija u Francuskoj polučiti velik uspjeh? Kakvu će njemačku seriju voljeti naši njemački pretplatnici?", kazao je Larry Tanz, direktor Netflixove produkcije za Europu.

"I otkrili smo, bez pojednostavljivanja, da serije često pripadaju u dvije kategorije. Postoje vrlo lokalne serije, poput 'Ljubavi i anarhije' u Švedskoj i serije poput 'Case de Papel' ili 'Krune' koje imaju širi potencijal", dodao je.

Netflix se, suprotno od Hollywooda, želi afirmirati i na lokalnoj razini.

"Promijenili smo model iz onoga po kojem šef sjedi u Los Angelesu, dobiva scenarij predveden na engleski i odlučuje do ovoga gdje smo danas - direktor sjedi u Parizu, dobiva scenarij na francuskom i odluka o stvaranju serije donosi se u Parizu", poručio je Tanz.

Jedan od direktora u Parizu je i Damien Couvreur koji je kazao da je Netflix želio poslati signal "da se spreman obvezati i pronaći svoje mjesto za stolom francuske industrije".

"Ne želimo ponavljati ono što je već dostupno", kazao je. Netflix traži jedinstveno i autentično.

Hitovi

Belgijska scenaristica Sanne Nuyens zna kako te Netflix može proslaviti.

Njezina serija "Hotel Beuau Sejour", znanstveno fantastični triler čiji scenarij supotpisuje Ber Van Dael, postala je hit na platformi, a nahvalio ju je kultni američki pisac Stephen King.

"Napišete emisiju za određenu publiku i ako publika postane veća, ako to nisu samo Flandrija ili Belgija, već Europa i cijeli svijet, to je fantastično", kazala je.

Međutim, kreiranje kvalitetnog sadržaja je skupo, zbog čega se producentske kompanije često udružuju.

Elly Vervloet čelnica je odjela za međunarodne serije flamanske televizije VRT, koja je kreirala "Hotel Beau Sejour".

Njezina inicijativa pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji stvorila je zajednički fond koji omogućuje televizijama da sudjeluju u skupljim projektima te da se natječu s Netlfixom.

Dobri partneri, ali...

Ako koprodukcija ne uspije, Vervloet kaže da je i Netflix "dobar partner", ali to "ima svoju cijenu, morate razgovarati o svojim pravima, o brendiranju, morate biti jači u pregovorima".

"Ali ako prodate svoj sadržaj platformi, on će biti manje dostupan za drugim javnim televizijama i to izaziva zabrinutost na europskoj razini", kazala je.

Jerome Dechesne, čelnik udruženja europskih producenata (CEPI) kaže da Netflix posluje poput Hollywooda.

"Oni sve financiraju i njihova je zadnja", kazao je.

Međutim, pohvalio je Netflix zbog razbijanja "oligopola" najvećih javnih televizija, poput BBC-a i francuskog TF1.

Također, ističe da je platforma razbila "kompleks manje vrijednosti" serija u kojima se ne govori na engleskom jeziku.

I dodaje da reforma EU-a potiče platforme da ulože novac u neovisan sadržaj, a ne samo u vlastite serije što pomaže neovisnosti producentskih kompanija.

Netflixovi europski hitovi koegzistirat će s inovativnim sadržajem i "to će biti super zanimljivo", rekao je.

Tagovi: Netflix, serija Lupin, EU pravila, Larry Tanz, Omar Sy, Hollywood
PROČITAJ I OVO
HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
NAJAVE
HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
ZAGREB - Želeći se što više približiti svojoj publici u vremenu nakon pandemije, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u ovoj sezoni najavljuje veći naglasak na programe izravnog susreta s publikom, a u sklopu novog projekta "Čitanje Krleže" otvorit će i vrata svoje dvorane za pokuse.
Moulin Rouge! i The Inheritance dobitnici su najprestižnijih Tony nagrada
NAGRADE
Moulin Rouge! i The Inheritance dobitnici su najprestižnijih Tony nagrada
NEW YORK - Predstava o AIDS-u "The Inheritance" i mjuzikl "Moulin Rouge!" osvojili su najveće počasti na dodjeli nagrada Tony u nedjelju na četverosatnoj svečanosti koja je promicala povratak kazališta uživo i pozivala na bolje mogućnosti za crnačke pisce i izvođače.
25FPS: Žiri dodijelio tri Grand Prixa najboljim filmovima
FESTIVALI
25FPS: Žiri dodijelio tri Grand Prixa najboljim filmovima
ZAGREB - Filmovi "Kanjon" Zacharyja Epcara, "Obličje bez činjenice" Mary Helene Clark i "Mjesto prolaznosti" Shauna Finnerana i Sofije Peterson dobitnici su ovogodišnjih glavnih nagrada Festivala 25FPS, koji završava u nedjelju u zagrebačkom Kinu SC.
Otvorena 46. Samoborska glazbena jesen
DOGAĐAJI
Otvorena 46. Samoborska glazbena jesen
ZAGREB - Izvedbom Mahlerove 1. simfonije u D-duru Festivalski komorni orkestar otvorio je u subotu u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije festival 46. Samoborska glazbena jesen, koji do 3. listopada donosi 13 koncerata vrhunskih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva.
Clooney i Pitt ponovo u istom filmu
MEGA PROJEKT
Clooney i Pitt ponovo u istom filmu
LOS ANGELES - Najveće holivudske zvijezde, Brada Pitta i Georgea Clooneyja, prvi put nakon franšize 'Oceanovih 11' i crne komedije iz 2008. braće Coen 'Spaliti nakon čitanja', gledat ćemo u istom filmu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE