GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neil Young prodao pedeset posto autorskih prava Hipgnosis Songs fondu

Neil Young prodao pedeset posto autorskih prava Hipgnosis Songs fondu
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2021 / 16:45
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
NEW YORK - Legendarni kanadski rocker Neil Young započeo je novu godinu zanimljivom poslovnom odlukom.

Naime, prodao je 50% prava na svoj čitav zadnji katalog pjesama, i to značajnom pogodbom. Nije jedini koji je to učinio u proteklih godinu dana. Očito glazbenicima nedostaje zarada od koncerata uživo i 2020. će ostati upamćena i po velikom broju prodaje autorskih prava velikih imena iz svijeta glazbe.

Učinio je to, neočekivano, i Bob Dylan, koji je svojih 600-tinjak pjesama prodao Universal Music Publishing grupi za pretpostavljenih 300 milijuna dolara. Zatim je to, ništa manje neočekivano, učinio i Neil Young. BBC prenosi vijest da je i Young pokleknuo pred bogatim ugovorom koji mu je ponudio Hipgnosis Songs fond, koji ove godine potrošio nevjerojatnih milijardu funti u iste svrhe, kupujući prava na pjesme grupa Blondie, Chic, Marka Ronsona, Ricka Jamesa, Barrya Manilowa, Chrissie Hynde iz Pretendersa i drugih.

Filozofija osnivača Hipgnosisa Mercka Mercuriadisa jasna je.

"Ulaganje u pjesme je kao ulaganje u zlato ili naftu" – rekao je i podsjetio da svaki put kad negdje svira neka pjesma nad kojom oni imaju prava, upotrijebi se u nekom filmu ili TV showu, novac curi.

Mercuriadis, koji je prije ove poslovne avanture s kojom je krenuo dvije godine bio manager zvijezdama poput Beyoncé, Eltona Johna i Iron Maidena, sretan je ovom transakcijom iz više razloga.

- Ovo je kupovina koja će promijeniti Hipgnosis zauvijek - rekao je medijima, osvrnuvši se i na dječačke fascinacije Neilom Youngom.

- Kupio sam svoj prvi album Neila Younga, "Harvest", kad sam imao sedam godina. Taj album je bio moj sudrug, i intiman sam sa svakom notom, svakom riječi, pauzom i tišinom na njemu - rekao je Mercuriadis o svojoj najnovijoj poslovnoj akviziciji.

Tako je Neil Young, koji je uvijek čuvao svoj katalog i gledao kako da reizdanja izlaze u najboljoj mogućoj kvaliteti, pokleknuo pred hrpom novčanica koju je pred njega stavila muzička korporacija.

Tagovi: Neil Young, Hipgnosis Songs fond, Bob Dylan
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE