GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon 33 godine u NSK vraćena vrijedna knjiga koja je nestala u Millesovoj pljački

Nakon 33 godine u NSK vraćena vrijedna knjiga koja je nestala u Millesovoj pljački
POVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2020 / 17:16
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, vraćen je vrijedan, raritetni primjerak knjige "Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens" iz 1614. godine, autora Caesarea Longinusa. Knjiga je iz fonda ove knjižnice otuđena 1987. godine, u pljački NSK koja je trajala čak pet godina, a koju je počinila tročlana grupa na čijem je čelu bio Aleksandar Milles.

Naime, od 1982., pa do trenutka njihova uhićenja, 1987., krali su iz NSK knjige, slike i druge dragocjenosti. Neke su, poput ove vrijedne knjige, vraćene, a za mnogima se još uvijek traga.

Knjigu je u Italiji pronašla policija koja radi na pitanjima pronalaženja otuđene kulturne baštine, o čemu je NSK obavijestilo Veleposlanstvo RH. Poslali su im i fotografije dijelova pronađenog primjerka knjige. Uvidom u dostupne inventarne knjige, Nacionalna i sveučilišna knjižnica potvrdila je da je primjerak knjige nekada pripadao njezinu fondu, o čemu među ostali i način na koji je signirana. Osim toga, zbog pečata na poleđini prednje korice, pretpostavlja se da je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu knjigu pribavila kao dar od Sveučilišne knjižnice u Jeni.

U srpnju prošle godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na isti je način pronađena i vraćena otuđena knjiga "Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati" autora Johannesa Heveliusa.

Uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek knjigu je glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanki Stričević uručio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić, koji je knjigu donio u Zagreb.

"Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens" jedna je od mnogih knjiga koje su nestale iz NSK početkom 80-ih, u tzv. pljački stoljeća. Osuđeni pljačkaš Aleksandar Milles iz knjižnice je, uz pomoć nekoliko zaposlenika NSK, u razdoblju od 1982. do 1987. godine ukrao više od dvije tisuće starih knjiga, karti, grafika i ilustracije.

Aleksandar Milles bio je, dakle, mozak pljačke stoljeća, a ostao je upamćen kao inicijator i organizator najveće pljačke knjižnoga blaga u povijesti Hrvatske.

Cijela priča o toj pljački, samom Millesu i kasnije sudskom procesu zvuči kao kriminalistički roman. O Millesu se i danas prepričavaju razne priče: od toga da je bio sotonist i homoseksualac do toga da su mu liječnici preporučivali psihoterapeutsko liječenje.

Aleksandar Milles pljačku NSK započeo je 1982. godine, kada je imao samo 18 godina. Danas bi, da 1995. godine nije počinio samoubojstvo, imao 56 godina i već bi odavno bio na slobodi. Naime, kad je uhvaćen, 1989. godine, isprva je kao inicijator i organizator osuđen na 15 godina, ali mu je Vrhovni sud kaznu smanjio na devet godina.

Tagovi: Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Caesare Longinus, Aleksandar Milles, Jasen Mesić, Nina Obuljen Koržinek
PROČITAJ I OVO
Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a
CIKLUS
Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a

VARŠAVA - Ciklus poljskih filmova "Idemo na poljski film" prikazat će se od 7. do 12. prosinca 2020. godine na Trećem programu Hrvatske televizije, sa šest filmova kinematografije nagrađivane i priznate u svijetu.

Davor Marijan u novoj knjizi: U izvorima nema uporišta za tvrdnju da je Bosanska Posavina izdana
KNJIGE
Davor Marijan u novoj knjizi: U izvorima nema uporišta za tvrdnju da je Bosanska Posavina izdana
ZAGREB - Knjigu povjesničara Davora Marijana "Rat za Bosansku Posavinu 1992. godine" u kojoj analizira borbe vođene od lipnja do listopada 1992. godine u zapadnom dijelu Bosanske Posavine te kontroverze vezane uz gubitak toga područja objavio je Hrvatski institut za povijest.
Objavljen novi roman Zorana Ferića
ROMANI
Objavljen novi roman Zorana Ferića
ZAGREB - U izdanju V.B.Z.-a objavljen je novi roman nagrađivanog književnika Zorana Ferića, "Putujuće kazalište", impozantna obiteljska saga u kojoj, zahvaćajući u autobiografsko i dokumentarno, ispisuje društvenu, političku i ekonomsku kroniku hrvatske povijesti 20. stoljeća.
Zagrebačka filharmonija: Posveta Beatlesima kao zahvala zdravstvenim djelatnicima
KONCERTI
Zagrebačka filharmonija: Posveta Beatlesima kao zahvala zdravstvenim djelatnicima

ZAGREB - Zagrebačka filharmonija u Off ciklusu priprema posvetu slavnim Beatlesima, kao zahvalu zdravstvenim djelatnicima Zagreba i Hrvatske, koji svakodnevno ulažu goleme napore da se što prije ponovno vidimo.

Prazna knjiga o Salviniju bestseller u Italiji
ŠALJIVO
Prazna knjiga o Salviniju bestseller u Italiji
RIM - Knjiga o ultradesnom oporbenom političaru Matteu Salviniju na vrhu je najprodavanijih naslova u talijanskom Amazonu, iako sadrži samo prazne stranice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE