GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najavljene dvije izložbe u Beogradu posvećene Novom valu

Najavljene dvije izložbe u Beogradu posvećene Novom valu
NOVI VAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 08:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Godina 2021. definitivno je u znaku maestralnog novog vala čiji je procvat započeo THE kompilacijom "Paket aranžman" objavljenom 18. veljače 1981. godine za Jugoton. 40 godina kasnije Croatia Records reizdaje na vinilu ovo izdanje, kao i prve albume Šarla akrobate ("Bistriji ili tuplji čovek biva kad..."), Električnog orgazma ("Električni orgazam") i Haustora ("Haustor").

U pitanju su luksuzna reizdanja s bogatim popratnim sadržajima te najnovijim remasterom pjesama s originalnih magnetofonskih vrpci koje je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju. CMC televizija je u suradnji s Croatia Recordsom početkom godine predstavila dokumentarni film "Novi val - 40 godina nakon" koji prati ova reizdanja, ali i druga novovalna zbivanja u tadašnjoj Jugoslaviji i upravo će ovaj film svoju svjetsku festivalsku premijeru imati u Beogradu na tradicionalnom Martovskom festivalu čije je 67. i 68. izdanje najavljeno u razdoblju od 19. do 25. travnja (Dom omladine).

Beograd će, baš kao i tada kada je nastala tzv. BAS scena (Beogradska alternativna scena), ponovno u fokusu imati novi val jer će u tom gradu biti upriličene čak dvije izložbe posvećene ovom briljantnom glazbenom pokretu, ali i "Paket aranžmanu". Prva izložba zove se "Novi talas u Beogradu: PAKET ARANŽMAN (1981-2021)", a autori su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajn izložbe radio je Dobrila Stevanić, a organizator je JP "Beogradska tvrđava". Izložba po prvi put na jednom mjestu predstavlja antologijske snimke četiri ugledna fotografa koji su tijekom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Briana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju "Paket aranžman". Postav izložbe moći će se pogledati tijekom travnja i svibnja na Kalemegdanu, na Platou ispred Umjetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić", a otvorenje je upriličeno ovog četvrtka uz mladi garažni bend Šajzerbiterlemon.

Povodom obilježavanja 40 godina novog vala Radio Beograd 202 u suradnji s Jugoton-Croatia Recordsom organizira izložbu "Tako je talasao novi talas". Izložba se organizira u okviru Beogradskog mjeseca fotografije, a traje od 10. svibnja do 6. lipnja u Klubu RTS-a u Beogradu.

Proslava 40 godina novog vala, u sklopu koje je Croatia Records objavila četiri vinilna reizdanja, izazvala je veliki interes glazbene publike i ostatka javnosti da je prva i druga tiraža vinila rasprodana u rekordnom vremenu. Dobra vijest je kako je na putu i treća tiraža vinila koja bi u trgovine trebala doći krajem svibnja, iako je točan datum dolaska neizvjestan zbog epidemiološke situacije u Europi zbog koje su povećani rokovi proizvodnje vinila.

Foto: Goran Vejvoda

Tagovi: novi val, novi talas, Šarlo akrobata, Haustor, Paket aranžman, Električni orgazam
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE