GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na 18. Liburnia Film Festivalu 22 dokumentarna filma u konkurenciji

Na 18. Liburnia Film Festivalu 22 dokumentarna filma u konkurenciji
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2020 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Na 18. Liburnia Film Festivalu, koji će se od 23. do 28. kolovoza održati na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u konkurenciji za nagrade bit će prikazana 22 dokumentarna filma.

Kako je najavljeno, među njima će svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati njih deset.

Riječ je o filmovimA „5.4“ Lucije Ane Ilijić, „Bez lica“ Davida Lušičića, „Doktorice, pem v grobeka“ Nikoline Barić, „Eva, 16“ Ene Jagec, „Kaj to ja radim“ Marija Papića, „Odjeci“ Mateja Đuzela, „Ono drugo selo“ Jadrana Bobana, „Starac i roda“ Tomislava Jelinčića i Alana Stankovića, „Užarska radionica Ivan Delimara“ Vlaste Delimar te „Zašto mamam vazda plače?“ Karmen Obrdalj.

Bez obzira na neuobičajene okolnosti u kojima se festival priprema, na natječaj za prijave filmova pristiglo ih je oko 90, među kojima i najviše do sad, više od 10, s područja Primorsko-goranske županije.

„To nas veseli jer dokazuje motivatorsku ulogu Liburnia Film Festivala – autori i autorice ovih prostora u sve većoj mjeri snimaju dokumentarne filmove, ili ih se lakše odvaže poslati na festival i prikazati pred većom publikom, a i jedno i drugo je dobro”, rekla je u najavi festivala izvršna direktorica LFF Jelena Androić.

Direktor i selektor festivala Oliver Sertić od pristiglih je u konkurenciju odabrao mnogo filmova mlađih autorica i autora, koji često naginju eksperimentalnom filmu i filmskom eseju, navodi se.

Najveća ovogodišnja novost je suradnja Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i poseban međunarodni program naslovljen „Stanje pripravnosti“, a uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova.

To su vrsna dokumentaristička ostvarenjima koji govore o ekstremima političke sadašnjosti. U ovom, posebnom programu 18. LFF, prikazat će se filmovi „Neka živi Bugarska“ Adele Peeva (Bugarska), „Slobodni Dačani“ Monice Lazurean-Gorgan (Rumunjska), „Izlaz“ Karen Winther (Norveška/Njemačka/Švedska), „Mađarska 2018.“ Eszter Hajdu (Mađarska/Portugal), „Stieg Larsson: čovjek koji se igrao s vatrom“ Henrika Georgssona (Švedska) i „Djevojke zlatne zore“ Håvarda Bustnesa (Norveška/Danska/Finska).

“Program, kao i njegov naziv, inspirirani su činjenicom da 30 godina nakon nominalnog završetka Hladnog rata i simboličkog rušenja Berlinskog zida Europa i svijet stoje u stanju pripravnosti za potencijalni novi rat, bilo da ga definiramo kao politički, socijalni, ekonomski ili uistinu oružani sukob širih razmjera.

Dio je programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – EPK”, kazao je Bernard Koludrović iz RIJEKE 2020. Uz prikazivanje ovih filmova, program „Stanje pripravnosti“ obuhvaća i razgovore s redateljima, masterclass predavanje i okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima kojima je cilj urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti, najavljeno je.

I ove godine se priprema održavanje radionica u sklopu festivala, i to “Prvi put snimam” u produkciji Fimaktiva za filmske entuzijaste i početnike, “Filmska početnica” u produkciji Restarta, te tradicionalna Pića s autorima, razgvoore s autorima filmova svakog popodneva.

Organizatori LFF ističu da će pratiti epidemiološku situaciju do festivala, te ga za posjetitelje učiniti sigurnim, sukladno svim preporukama lokalnog i nacionalnog stožera civilne zaštite. To će značiti i manji broj sjedećih mjesta u publici, pa posjetitelje pozivaju da čim ranije svoje ulaznice nabave online, putem sustava Moje karte.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je udruga Restart, a partner Festival Opatija.

Tagovi: Liburnia Film Festival, Jelena Androić, Oliver Sertić, Lucija Ana Ilijić, Nikolina Barić, Tomislav Jelinćić, Alan Stanković
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE