GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MUO otvoren za javnost na sedam međunarodnih digitalnih platformi

MUO otvoren za javnost na sedam međunarodnih digitalnih platformi
PLATFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 22:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, teško pogođen nedavnim potresom, u danima izolacije zbog pandemije koronavirusa svojim je posjetiteljima otvorio vrata svoga fundusa i izložbi na sedam velikih međunarodnih platformi.

Jedan od najvećih i najstarijih umjetničkih muzeja u Hrvatskoj, u danima stradanja i izolacije, predstavlja se ljubiteljima umjetnosti na platformama koje su rezultat višegodišnjega rada Muzeja na digitalizaciji muzejskog sadržaja i gotovo deset godina suradnje na brojnim međunarodnim kulturnim projektima.

To su Googleov projekt Arts & Culture, najveća europska internetska kulturna platforma Europeana, međunarodni projekt digitalizacije europske secesijske baštine Partage plus, digitalizacija muzejskog fundusa Athena Plus, europski projekt zaštite i promocije secesijske baštine Art Nouveau Danube, projekt Museum with no Frontiers te najnovija digitalna platforma za očuvanje i razmjenu znanja tradicionalnih obrtnika i dizajnera MADE IN, izvijestili su iz Muzeja.

Zahvaljujući projektu Google Arts & Culture, MUO je omogućio virtualnu šetnju i otkrivanje umjetničkih zbirki i muzejskog fundusa na online platformi https://artsandculture.google.com/

MUO je prvi muzej u Hrvatskoj koji se još 2016. godine pridružio velikom međunarodnom Googleovom projektu Google Cultural Institute, u okviru kojeg se razvio Google Arts & Culture te je tako zahvaljujući 360 View pregledniku moguće virtualno razgledati Stalni postav muzeja, a razvijene su i tri digitalne izložbe.

Osim 360 View preglednika uz pomoć kojega se može prošetati Muzejom, na poveznici Googleova projekta "We Wear Culture", odnosno "Nosimo kulturu", u kojemu je Muzej za umjetnost i obrt sudjelovao uz bok najvećim svjetskim muzejima, mogu se pogledati dvije virtualne izložbe - izložba vjenčanica "U dobru i zlu" od 1865. godine do suvremenog doba te izložba "Stoljeće ručnog sata".

Muzej je prisutan i na Europeani, najvećoj europskoj internetskoj kulturnoj platformi digitaliziranog sadržaja slobodnog za pretraživanje. U okviru Europeane MUO je realizirao dva velika projekta, Athena Plus (http://athena.muo.hr/) i Partage Plus (http://partage.muo.hr/).

U sklopu projekta Athena Plus, MUO je Europeani isporučio čak 51.705 digitaliziranih zapisa koji se odnose na predmete iz fundusa muzeja, dok je sudjelujući u međunarodnom projektu digitalizacije europske secesijske baštine Partage Plus MUO digitalizirao brojne predmete lijepe i primijenjene umjetnosti, fotografije, razglednice, arhitektonske nacrte i fotografije arhitekture iz razdoblja secesije.

Projektom se stvorila baza više od 75 tisuća digitalnih zapisa, uključujući i dvije tisuće 3D modela stručno odabranih predmeta. Hrvatska je ovoj brojci pridonijela 5176 zapisa, te 135 3D modela.

MUO je prisutan i na jednako važnoj i već dobro poznatoj međunarodnoj platformi Muzej bez granica, odnosno Museum With No Frontiers koja predstavlja do sada najveći tematski on line virtualni muzej. U okviru suradnje s MWNF razvijene su dvije tematske digitalne izložbe, Discover Baroque Art i Discover Carpert Art. u kojima se nalaze predmeti europskog baroka i tepisi iz fundusa MUO, a mogu se pogledati na ovoj adresi.

Tagovi: Muzej za umjetnost i obrt, Museum with no Frontiers, Art Nouveau Danube, Google
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE