GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MSU: Zgrada je sigurna za posjet izložbama

MSU: Zgrada je sigurna za posjet izložbama
MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2021 / 12:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) izvijestio je da je pregled zgrade nakon nedavne serije snažnih potresa pokazao da je ona sigurna za posjet, uz iznimku multimedijalne dvorane Gorgona, kojoj su potrebne dodatne statičke provjere.

Zbog toga se programi u dvorani Gorgona (kino, kazalište, ples i druga djela scenskih umjetnosti) do daljnjega neće održavati, a o njihovom nastavku znat će se više krajem mjeseca.

Svi galerijski prostori (Izložbeni prostor, Prostor za povremene izložbe, MSU Galerija, Otvorena galerija) sigurni su i otvoreni po radnom vremenu Muzeja, ističu iz MSU-a.

Sukladno uputama Stožera civilne zaštite, za posjet redovnom izložbenom programu MSU trenutačno nije potrebna prethodna najava jer se MSU prostire na više od 14 tisuća kvadratnih metara izložbenih prostora i može osigurati potrebnu distancu i provođenje svih epidemioloških mjera za posjetitelje.

Iznimka su programi, poput predavanja i radionica, koji se održavaju u manjim dvoranama, čija veličina uvjetuje ograničenje broja sudionika, za koje se može dogoditi da bude potrebna prethodna najava, o čemu će se obavijestiti posjetitelje putem komunikacijskih kanala MSU - newslettera, društvenih mreža, web-stranice.

Šest izložbi u aktualnom programu

Sve izložbe su otvorene i održavaju se po programu, a upravo ih se može razgledati šest: "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", "Duje Jurić: Mreža oprostorene slike", "Atelijer Ivan Kožarić: Laboratorij za oživljavanje", "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma", "Ines Krasić: Ekspedicija" i "Željko Kipke: Magnetic Sounds".

Izložba "Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj" sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Pritom prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture, te profesionalne i osobne mreže unutar kojih strip nastaje i pronalazi svoj put prema publici.

MSU donosi i izložbu "Mreža oprostorene slike“ istaknutoga hrvatskog umjetnika Duje Jurića, pripadnika slikarske generacije stasale u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju.

Do 10. veljače produžena je izložba Ines Krasić, multimedijalne umjetnice koja se predstavlja projektom "Ekspedicija“, kojim ona nastavlja svoje dosadašnje propitivanje odnosa privatnog i javnog, virtualnog i fizičkog, te nastavlja istraživanje utjecaja masovnih medija i potrošačke kulture na formiranje javnog i privatnog identiteta.

"Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma", koja se može razgledati do kraja siječnja, posvećena je slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru te institucije koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Iz MSU-a kažu kako je odlaskom Ivana Kožarića ovogodišnje izdanje programa "Laboratorij za oživljavanje" nehotice postalo prvi izložbeni hommage bardu. "Umjetnik je to koji je prije svega poštovao slučaj, prirodni i spontani tok stvari, pa je tako i ova izložba u tom duhu: malenog formata, udaljena od Atelijera Kožarić koji je trenutačno zatvoren za javnost", napominje se.

Za subotu, 16. siječnja, održat će se stručno vodstvo po izložbi i razgovor s umjetnikom Željkom Kipkeom, u okviru nove izložbe koja svoj naziv duguje najnovijem njegovom filmu "Magnetic Sounds“, potaknutog obilježavanjem stote obljetnice literarnog djela "Les champs magnetiques“ (Magnetska polja) Andréa Bretona i Philippea Soupaulta.

MSU organizira i online radionicu "Kolaž i fotografija u animaciji", u kojoj će polaznici naučiti kako napraviti animirani film uz pomoć fotografija, kolaž papira, slika iz časopisa.

Tagovi: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb film, Vinko Brešan, Snježana Pintarić
PROČITAJ I OVO
HAVC, producenti i redatelji osudili svako nasilje, pa i seksualno
OSUDA
HAVC, producenti i redatelji osudili svako nasilje, pa i seksualno
ZAGREB - Hrvatski audiovizualni centar je "bezrezervno i oštro" osudilo svaki oblik nasilja, uznemiravanja, zlouporabe položaja, ovlasti, autoriteta ili zavisnosti, a koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, neovisno je li takvo ponašanje spolne naravi ili nije.
Rock&Off nagrade za životno djelo Glavanu i Vrdoljaku
PRIZNANJA
Rock&Off nagrade za životno djelo Glavanu i Vrdoljaku
ZAGREB - Ovogodišnje Rock&Off nagrade za životno djelo dodijeljene su posthumno glazbenim kritičarima Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku, koji su svojim tekstovima obilježili nekoliko desetljeća na glazbenoj sceni, educirali i formirali glazbeni ukus mnogih generacija.
Muzej za umjetnost i obrt partner u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2
PARTNERI
Muzej za umjetnost i obrt partner u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2

ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt partner je u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2 kojemu je cilj jačanje kulturnog identiteta dunavske regije uspostavom zajedničke secesijske baštine

Svetislav Basara dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine
KNJIŽEVNE NAGRADE
Svetislav Basara dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine
BEOGRAD - Svetislav Basara dobitnik je 67. Ninove nagrade za roman “Kontraendorfin”, saopštio je danas žiri ove prestižne književne nagrade.
Objavljeno hrvatsko izdanje knjige izabranih pjesama Carol Ann Duffy
POEZIJA
Objavljeno hrvatsko izdanje knjige izabranih pjesama Carol Ann Duffy

ZAGREB - Nakladnik V.B.Z. objavio je prvi puta na hrvatskom izbor izabranih pjesama nagrađivane britanske pjesnikinje Carol Ann Duffy, okupljenih u opsežnom izdanju "Gramatika svjetla" čiji prijevod potpisuje Tomislav Kuzmanović.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE