GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MSU: Paul Gravett će uz izložbu o stripu održati online predavanje

MSU: Paul Gravett će uz izložbu o stripu održati online predavanje
STRIP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 09:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz izložbu "Nastavit će se ... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj" u četvrtak, 11. ožujka, istaknuti pisac, kustos, kritičar i predavač specijaliziran za međunarodni strip Paul Gravett, održat će predavanje na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti.

U širokom osvrtu, Paul Gravett razmatra promjenjivu percepciju stripa te njegovu ulogu i poziciju u kontekstu povijesti umjetnosti, bilo da je riječ o hibridnim i progresivnim primjerima stripa ili o davnim ilustracijama koje datiraju među prve slikarske primjere u povijesti čovječanstva, najavljeno je iz MSU-a.

Također, istražuje pitanja definicija, kanona i praksi koja se javljaju kao posljedica prihvaćanja i prezentiranja “devete umjetnosti” unutar muzejsko galerijskih institucija.

Gravett je suosnivač časopisa “Escape” i “Comica” festivala, autor knjiga “Sixty Years of Japanese Comics” (2004), “Graphic Novels: Stories To Change Your Life” (2005), “Great British Comics” (2006), “Incredibly Strange Comics” (2008), “Comics Art” (2013), “Mangasia: The Definitive Guide to Asian Comics” (2017) i “Posy Simmonds” (2019).

Urednik je knjige “1001 Comics You Must Read Before You Die” (2011). Kustos je retrospektiva Charlesa Schulza, Jacka Kirbya, Tove Janssona i Posyja Simmondsa te kustos suradnik izložbe “Comics Unmasked: Art and Anarchy in the UK” za The British Library.

Godine 2017. bio je kustos izložbe “Mangasia: Wonderlands of Asian Comics”, kojeg The Barbican Centre izlaže diljem svijeta.

Predavanje će održati na engleskom jeziku, a moći će mu se i postavljati pitanja.

Izložba “Nastavit će se …Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, otvorena do 14. ožujka, sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima.

U koncepciji Irene Jukić Pranjić, Ivane Kancir i Jasne Jakšić, prati se promjena percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture.

Predstavljeni su radovi pedesetak autora u devet tematskih cjelina – Strip junaci i junakinje, Strip i karikatura, Strip i film, Strip i animacija, Medijacija stripom, Strip za djecu i mlade, Strip i izdavaštvo, Estetika stripa u javnom prostoru, Muzealizacija stripa.

Izložba ne promatra strip samo kao vizualnu, već i kao društvenu činjenicu, ponajprije u kontekstu nekomercijalnog, autorskog stripa.

Tagovi: Paul Gravett, strip, Muzej suvremene umjetnosti
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE