GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MSU ove godine slavi svoj dan u posebnim uvjetima

MSU ove godine slavi svoj dan u posebnim uvjetima
PROSLAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu i ove će godine uz razna događanja proslaviti svoj poseban dan, obljetnicu preseljenja s gornjogradske na novozagrebačku adresu, ali zbog pandemije u ponešto promijenjenim okolnostima.

Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja, rekla je kako su, unatoč svemu, odlučili obilježiti Dan MSU i otvoriti vrata posjetiteljima u subotu, 12. prosinca, od 11 do 18 sati, uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničeni broj posjetitelja, osobito za pojedina događanja.

"Naša je publika navikla da na taj dan imaju slobodan ulaz i očekuju od nas da organiziramo razne programe", dodala je, najavivši raznovrstan program za posjetitelje raznih interesa i dobnih skupina.

Uz nekoliko razgovora, plesnu predstavu izdvojila je čak tri nove izložbe, "veliku i jako zanimljivu izložbu o strip i vizualnoj kulturi u Hrvatskoj, fenomenalnu monografsku izložbu Duje Jurića i izložbu Ines Krasić s najnovijim radovima."

Izložba "Nastavit će se ...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, otvorena do 28. veljače, sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima.

U koncepciji Irene Jukić Pranjić, Ivane Kancir i Jasne Jakšić, izložba prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture.

Tema će se predstaviti kroz radove pedesetak autora i devet tematskih cjelina - Strip junaci i junakinje, Strip i karikatura, Strip i film, Strip i animacija, Medijacija stripom, Strip za djecu i mlade, Strip i izdavaštvo, Estetika stripa u javnom prostoru, Muzealizacija stripa.

"Promatrajući strip ne samo kao vizualnu, već i kao društvenu činjenicu, izložba želi proširiti pogled na moguće načine prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela, otvarajući prostor ka raspravi o produkciji prvenstveno nekomercijalnog, autorskog stripa sagledavajući ga kao sastavni dio vizualne kulture i kulturne produkcije općenito, s ciljem njegove afirmacije i osviještenja umjetničkih, komunikacijskih i edukativnih potencijala", ističe se u najavi.

U sklopu izložbe bit će objavljena publikacija s kritičkim tekstovima autora koji se niz godina bave poviješću i teorijom stripa i s tekstom Pierrea Lungherettija o stripu i mogućim kulturnim strategijama te uvodnim tekstom kustosica izložbe.

Tijekom trajanja izložbe održat će se nekoliko razgovora s autorima tijekom kojih će publici na neformalan način biti predstavljeni scene i autori, dok se u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti planira 24-satni maraton crtanja stripa.

Retrospektiva stvaralaštva Duje Jurića
Izložba "Mreža oprostorene slike“ Duje Jurića, pripadnika slikarske generacije iz prve polovice osamdesetih koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju, trajat će do 11. veljače.

"U svojem više desetljetnom umjetničkom radu Duje Jurić snažno je obilježio suvremenu likovnu scenu radovima u maniri geometrijske apstrakcije te je izgradio osobni prepoznatljiv, autentičan likovni jezik te se potvrdio kao najdosljedniji i najradikalniji protagonist nove estetike konstruktivnog i neoplastičkog slikarstva kao oblika apstrakcije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti", napominje se.

Umjetnik širokoga umjetničkog spektra koji se više oslanja na intuitivnost nego na egzaktnost, bit će na izložbi predstavljen kronološkim izborom ranijih radova, ali i novonastali ciklus nastao u serijama u periodu između 2010. i 2019.

Po riječima Antuna Maračića, koji je uz Martinu Munivranu kustos izložbe, na toj se, dobrim dijelom, retrospektivnoj izložbi može notirati segmente nesvakidašnje bujnog i raznolikog opusa koji se gradi posljednjih četrdesetak godina, suočiti se sa stilskom, medijskom i tematskom dinamikom njegova umjetničkog puta.

"Izložba pruža uvid u razvoj razmišljanja i formalnih mijena ovoga umjetnika koji je različitim metodama, tehnikama, u različitim oblicima, ali uvijek strastveno, u potpunoj predanosti, nastojao transcendirati ograničenost dvodimenzionalnosti slike", istaknuo je.

Izložba "Ekspedicija“, otvorena do 15. siječnja, predstavlja Ines Krasić kroz njezin procesualni umjetnički pristup kojim kreira nove doživljaje, te stvara nove prostore za istraživanje i povezivanje umjetnika i publike.

"Takvim pristupom umjetnica potiče publiku na nova istraživanja i ponovno otkrivanje (ne)uobičajenih pejzaža svakodnevnice", dodaje se u najavi izložbe, kojoj je kustosica Martina Munivrana.

Krasić izlaže od sredine devedesetih, a izvela je i niz multimedijskih radova i instalacija-zajednica predmeta, kako ih naziva, temeljenih na iskustvima novih generacija čiji su životi povezani s novim tehnologijama i medijima komuniciranja, sa sadržajima masovne kulture koliko i (sub)urbanim i globalnim problematikama ekološko-političkih, socijalnih i estetičko-produkcijskih predznaka.

Detaljan program i satnica za Dan MSU-a ovih će se dana objaviti na društvenim mrežama Muzeja.

Tagovi: Muzej suvremene umjetnosti, Irena Jukić Pranjić, Duje Jurić, Ines Krasić, Vinko Brešan, Snježana Pintarić
PROČITAJ I OVO
Predstavljena Nova ploča - nova nagrada Hrvatske diskografske udruge
NAGRADE
Predstavljena Nova ploča - nova nagrada Hrvatske diskografske udruge
ZAGREB - Hrvatska diskografska udruga (HDU) predstavila je u ponedjeljak nagradu Nova ploča, koja će se dodjeljivati za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, za potporu u ostvarivanju ciljeva HDU-a te uspjeh u širenju ugleda i položaja udruge.
Preminuo Ned Beatty, glumac poznat po ulozi u filmu Oslobađanje
IN MEMORIAM
Preminuo Ned Beatty, glumac poznat po ulozi u filmu Oslobađanje
LOS ANGELES - Holivudski glumac Ned Beatty, kojega publika najviše pamti po ulogama u filmu 'Oslobađanje', 'Superman' i 'Network', umro je u dobi od 83 godine, pišu američki mediji.
Oscarovac Paweł Pawlikowski predsjeda žirijem 68. Pulskog filmskog festivala
ŽIRI
Oscarovac Paweł Pawlikowski predsjeda žirijem 68. Pulskog filmskog festivala
PULA - Višestruko nagrađivani scenarist i redatelj Paweł Pawlikowski potvrdio je sudjelovanje na 68. Pulskom filmskom festivalu na kojemu će predsjedati Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa.
Exit: Više od 70 odsto onih koji će doći je vakcinisano ili je preležalo korona virus
FESTIVALI
Exit: Više od 70 odsto onih koji će doći je vakcinisano ili je preležalo korona virus
NOVI SAD - Anketa koju EXIT sprovodi među fanovima koji su već kupili karte za ovogodišnju veliku proslavu dve decenije festivala pokazala je da je više od 70 odsto njih je vakcinisano ili preležalo korona virus.
Otvoren ZagrebDox
FESTIVALI
Otvoren ZagrebDox
ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox otvoren je u nedjelju u Kinu SC ukrajinskim filmom "Zemlja je plava poput naranče" Irine Cilik, prvim u nizu recentnih dokumentaraca koje će predstaviti idućih dana zagrebačkoj publici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE