GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MSU: Izložba Toše Dabca, novi pogled na rad uvaženog fotografa

MSU: Izložba Toše Dabca, novi pogled na rad uvaženog fotografa
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2021 / 14:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba "U fokusu - kretanje gradom" Toše Dabca, trinaesta u sklopu Dana fotografija Arhiva Tošo Dabac koja je izrasla iz cjelogodišnjeg projekta "Točka sastajanja", otvara se 4. studenog u MSU galeriji.

Kako je najavljeno iz Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ta je izložba pokušaj novoga gledanja fotografije uvaženog fotografa, a nije samo trenutak u povijesti nego poligon za promišljanje sadašnjosti i imaginaciju budućnosti.

"Izložbom se ne razlaže kontekst nastanka Dabčevih fotografija i ne glorificira njegovo umijeće nego integracijom doprinosa brojnih sudionika projekta vrednuje iskustvo", napominje se.

Iz MSU-a podsjećaju da je Dabčeva fotografija posljednjih godinu dana bila polazišna točka za susrete: radionice, predavanja, šetnje i razgovore sa studentima, Klubom mladih MSU-a i zainteresiranim građanima.

U nemogućnosti kontinuiranog izlaganja Dabčevog rada i okupljajući publiku u pandemijskim uvjetima, izašli su u javni gradski prostor, na zagrebačke ulice, upravo Dabčev čest motiv te je središnja tema istraživanja Dabčevih fotografija postalo upravo kretanje gradom.

"Taj fotografski narativ koji pripada Zagrebu sredine prošloga stoljeća, na izložbi u MSU galeriji postavljen je u korelaciju s antropološkim istraživanjima Zagreba suvremenog doba, nastalima u okviru kolegija Urbana antropologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu", napominje se.

Stoga se izložba sastoji od dvije dominante osi - jedna povijesna, fotografska i druga suvremena, istraživačka, dok se kretanje izložbom, u skladu s temom, nastavlja u vanjskom prostoru.

Kao mjesto primjene teorijskog znanja prikupljenog u godinu dana projekta, realizirane su intervencije u suradnji s Klubom mladih MSU-a na južnom platou MSU-a u dijalogu sa zainteresiranim građanima, među njima trenutni i nekadašnji stanovnici Novog Zagreba i slabovidne osobe, a čija je svrha bojom definirati putanju do ulaza u MSU i ostvariti dodatan sadržaj za najmlađe korisnike platoa, dodaje se.

U sklopu akcije "S Dabcem po gradu" nastala su zapažanja građana o gradu, koja su predstavljena izložbom, a nova zapažanja, bilo crtež, zapis ili fotografija, posjetitelji izložbe mogu priložiti do kraja trajanja izložbe.

"Brojni doprinosi građana u ovom projektu i njihova podrška u duhu su Dabčeve težnje autentičnom, tipičnom i humanom. Njegove fotografije, kao ni ova izložba, neće zaliječiti pandemiju, neće popraviti štete od potresa, ali mogu biti točke sastajanja, razmjene iskustava i misli i tako katalizator, koliko god malih, mijena", ističe se u najavi.

Autorica koncepta izložbe i kustosica je Renata Filčić.

Uz izložbu, otvorenu do 28. studenog, održava se i program u sklopu 13. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac, koji će biti uskoro objavljen.

Tagovi: Muzej suvremene umjetnosti, Tošo Dabac
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE