" />
"> MSU: Izložba Katastrofa neviđenog Radenka Milaka | SEEbiz.eu

MSU: Izložba Katastrofa neviđenog Radenka Milaka

MSU: Izložba Katastrofa neviđenog Radenka Milaka
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 10:54
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Izložba "Katastrofa neviđenog" Radenka Milaka, kojemu su tematski u fokusu velike svjetske katastrofe, ratovi, globalne ekološke krize, prijelomni društveni i kulturni događaji, otvara se u četvrtak u Prostoru za povremene izložbe zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Banjalučki umjetnik mlađe generacije, koji je na svjetskoj muzejskoj i galerijskoj sceni primijećen crno-bijelim akvarelima, na svojoj se zagrebačkoj izložbi bavi 20. stoljećem i nestabilnom stvarnošću.

Kako se ističe u najavi, izložba donosi prikaz povijesti društvenih i političkih prevrata s izazovnim motivima svekolikih borbi za slobodu, izbjegličkih i migrantskih kriza, klimatskim promjenama te društvene povijesti ekonomske i rasne neravnopravnosti i nejednakosti, društvene opresije nadzorom i kontrolom pa sve do trenutne krize vezane uz pandemiju virusa COVID-19.

Milak od ranih 2000-tih razvija vještinu slikarske tehnike crno-bijelog akvarela, s motivima uglavnom preuzetim iz svijeta dokumentarne fotografije, iz on-line arhiva, sa društvenih mreža i elektronskih portala, a sada izlaže nekoliko kompozitnih cjelina velikog formata te animirane filmove izvedene prema motivima postojećih filmskih dokumentarnih predložaka.

Kao "nomadu u svijetu digitalnih slika" uz koje je odrastao dokumentarne fotografije koje kolaju prostorima interneta izazovne su mu kao slike, medij kojim svijet oduvijek komunicira, a danas izuzetno učestalo.

Kako se napominje, njegova djela daleko su iznad postupka kopiranja te je svaka sličnost s izvornikom zapravo "slučajna“, a radi se o poetičnom, analognom slikarskom postupku ponavljanja, ponovnog iznošenja zaboravljene, nevidljive, skrivene ili potisnute stvarnosti što njegovim djelima daje snažnu i autentičnu vizualnu senzaciju pretvorenu u vlastiti apsurd, u ljepotu društvene traume.

"Njegove slike nisu informacije već duboko proživljena stanja koja se kao takva prenose i na promatrače", dodaje se u opisu rada umjetnika koji je 2017. predstavljao BiH na 58. venecijanskom bijenalu projektom "Universe of Disaster“.

Izložba u MSU, kojoj je kustos Tihomir Milovac, će biti otvorena do 29. studenog.

Foto: MSU

Tagovi: Muzej suvremene umjetnosti, Radenko Milak
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE