" />
"> MSU: Izložba Katastrofa neviđenog Radenka Milaka | SEEbiz.eu

MSU: Izložba Katastrofa neviđenog Radenka Milaka

MSU: Izložba Katastrofa neviđenog Radenka Milaka
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 10:54
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Izložba "Katastrofa neviđenog" Radenka Milaka, kojemu su tematski u fokusu velike svjetske katastrofe, ratovi, globalne ekološke krize, prijelomni društveni i kulturni događaji, otvara se u četvrtak u Prostoru za povremene izložbe zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Banjalučki umjetnik mlađe generacije, koji je na svjetskoj muzejskoj i galerijskoj sceni primijećen crno-bijelim akvarelima, na svojoj se zagrebačkoj izložbi bavi 20. stoljećem i nestabilnom stvarnošću.

Kako se ističe u najavi, izložba donosi prikaz povijesti društvenih i političkih prevrata s izazovnim motivima svekolikih borbi za slobodu, izbjegličkih i migrantskih kriza, klimatskim promjenama te društvene povijesti ekonomske i rasne neravnopravnosti i nejednakosti, društvene opresije nadzorom i kontrolom pa sve do trenutne krize vezane uz pandemiju virusa COVID-19.

Milak od ranih 2000-tih razvija vještinu slikarske tehnike crno-bijelog akvarela, s motivima uglavnom preuzetim iz svijeta dokumentarne fotografije, iz on-line arhiva, sa društvenih mreža i elektronskih portala, a sada izlaže nekoliko kompozitnih cjelina velikog formata te animirane filmove izvedene prema motivima postojećih filmskih dokumentarnih predložaka.

Kao "nomadu u svijetu digitalnih slika" uz koje je odrastao dokumentarne fotografije koje kolaju prostorima interneta izazovne su mu kao slike, medij kojim svijet oduvijek komunicira, a danas izuzetno učestalo.

Kako se napominje, njegova djela daleko su iznad postupka kopiranja te je svaka sličnost s izvornikom zapravo "slučajna“, a radi se o poetičnom, analognom slikarskom postupku ponavljanja, ponovnog iznošenja zaboravljene, nevidljive, skrivene ili potisnute stvarnosti što njegovim djelima daje snažnu i autentičnu vizualnu senzaciju pretvorenu u vlastiti apsurd, u ljepotu društvene traume.

"Njegove slike nisu informacije već duboko proživljena stanja koja se kao takva prenose i na promatrače", dodaje se u opisu rada umjetnika koji je 2017. predstavljao BiH na 58. venecijanskom bijenalu projektom "Universe of Disaster“.

Izložba u MSU, kojoj je kustos Tihomir Milovac, će biti otvorena do 29. studenog.

Foto: MSU

Tagovi: Muzej suvremene umjetnosti, Radenko Milak
PROČITAJ I OVO
Po čemu ćemo pamtiti Seana Conneryja?
BOGATA OSTAVŠTINA
Po čemu ćemo pamtiti Seana Conneryja?
EDINBURGH - Za život je, među ostalim zarađivao kao radnik u pogrebnom poduzeću u kojemu je polirao lijesove, zatim kao mljekar te kao spasilac, prije nego što mu je hobi - bavljenje bodybuildingom pomoglo u pokretanju glumačke karijere...
Diklićev koncert iz Lisinskog objavljen na dvostrukom CD-u
DISKOGRAFIJA
Diklićev koncert iz Lisinskog objavljen na dvostrukom CD-u
ZAGREB - Drago Diklić, proslavljeni pjevač jazz, popularne i zabavne glazbe, jedan od najvažnijih predstavnika zagrebačke šansonjerske scene, prije točno godinu dana, 19. studenog, održao je prvi solistički koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Retorika zastrašivanja
OSVRT
Retorika zastrašivanja
ZAGREB - Pročitavši slikovnicu u cjelini možemo se zapitati – koliko smo njome djecu uplašili? Je li nam zaista potrebna takva retorika straha? I je li istina ono što djeci govorimo?
Umro Sean Connery
IN MEMORIAM
Umro Sean Connery
EDINBURGH - Škotski glumac bio je najpoznatiji po ulogama Jamesa Bonda, a upravo je on prema mnogima najbolje utjelovio najpoznatijeg filmskog špijuna.
Preminuo glumac Dančo Čevreski
IN MEMORIAM
Preminuo glumac Dančo Čevreski
TETOVO - Poznati jugoslovenski i makedonski glumac Dančo Čevreski preminuo je u četvrtak u 70. godini nakon duge bolesti, preneli su makedonski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE