GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Motovun: Predstavljena ovogodišnja selekcija kratkih filmova

Motovun: Predstavljena ovogodišnja selekcija kratkih filmova
KRATKI FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 16:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, koji će se održati od 30. srpnja do 2. kolovoza, prikazat će se 25 kratkometražnih filmova odabranih između njih 674 prijavljenih, a pobjednik ulazi u konkurenciju za nagradu EFA.

Nakon pregledavanja čak 160 sati kratkog filma uratke za konkurenciju odabrali su Inja Korać i Andrej Korovljev.

"Zemlja je pritisnula tipkicu 'pause' na svom daljinskom upravljaču, no mikroorganizam kratkog filma uporno je odolijevao. Možda smo oskudijevali u kvascu i toaletnom papiru, ali u kratkim filmovima zacijelo nismo", rekao je selektor Andrej Korovljev.

Dodao je kako do zadnjeg trenutka nisu bili sigurni hoćemo li i na koji način održati festival, no tješila ih je činjenica da unatoč svemu imaju tako dobre kratke filmove.

Teme su raznolike, od teških, angažiranih i propitujućih do veselih optimističnih uradaka, a među odabranim filmovima su i četiri domaća, od kojih će dva imati svjetsku premijeru - "Ništa" Stanislava Tomića prema priči Zorana Ferića te kolaž film "Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio" redatelja Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

Prikazat će se i "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali" redatelja Matije Pisačića i Tvrtka Raspolića, zabavni crtić o detektivki antiheroini, selektiran za prestižni festival u Annecyju te "Potop" Kristijana Krajnčana, slovenski film s manjinskom hrvatskom koprodukcijom, koji je već privukao pozornost na festivalima u Clermont Ferrandu i Solunu.

Regiju predstavljaju i srpski "Šerbet", redatelja Nikole Stojanovića koji dolazi sa Srcem Sarajeva za najbolji studentski film te crnogorski "Posjet" Đorđa Vojvodića, koji u Motovunu ima svjetsku premijeru prije sudjelovanja na međunarodnim festivalima.

S Motovuna kažu da mnogi odabrani filmovi dolaze s najznačajnijih festivala kao što su Cannes, Berlinale, Clermont Ferrand, Toronto, a tu je i pobjednik SXSW Festivala.

Kratkometražni program doprinos neobičnoj godini

Po riječima selektorice Inje Korać, ovogodišnji program je njihov doprinos ovoj neobičnoj godini u obliku filmskog slavlja života kroz briljantne kratke filmove talentiranih autora i višedimenzionalne priče koje i kad se zabavljaju imaju nešto za reći.

"Ismijavaju rasizam na iznimno šaljiv i inovativan način (The Best Orchestra in the World), bave se odnosom prema običajima iz zaigrane dječje perspektive (Summer Fasting), a i kad pričaju o zahtjevnijim temama, ostavljaju prostor za ljepotu pa iranski redatelj o miniranoj granici s Kurdima govori kroz priču djece koja se tamo igraju svojim zmajevima (The Kite)”, napomenula je.

U žiriju će biti Laurent Crouzeix, direktor festivala kratkih filmova u Clermont Ferrandu, Salette Ramalho, programska direktorica festivala Curtas Vila do Conde u Portugalu te Jiří Havlíček, redatelj filma Rekonstrukcija, prošlogodišnjeg pobjednika Motovuna, koji je osvojio nominaciju za EFA.

"Naš je prošlogodišnji pobjednik ušao u pet finalista za nagradu Europske filmske akademije – što ukazuje da je naš program zadovoljavao najviše standarde", ustvrdio je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala.

Tagovi: Motovin Film Festival, kratki film, Igor Mirković, Andrej Korovljev, Inja Korać, Stanislav Tomić, Zoran Ferić, Igor Bezinović, Ivana Pipal, Nikola Stojanović, Đorđe Vojvodić
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE