GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Monitoring Orlandova stupa nije pokazao velike pomake u oštećenju

Monitoring Orlandova stupa nije pokazao velike pomake u oštećenju
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Prvi i neslužbeni rezultati monitoringa Orlandova stupa u Dubrovniku pokazuju kako u proteklih godinu dana nisu zabilježeni veliki pomaci u oštećenjima spomenika, ali još se ne može sigurno reći hoće li spomenik biti zamijenjen replikom.

Izjavila je to u ponedjeljak u Dubrovniku voditeljica projekta restauracije i konzervacije Orlandova stupa u Dubrovniku Vinka Marinković iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda, dodavši da takvi podaci, premda još neslužbeni i podložni ispravcima, bude optimizam.

"Utvrdili smo da se pomaci događaju u ljetnim mjesecima i pri visokim temperaturama. Radimo na prenamjeni skele i Orlando će konačno biti vidljiv prolaznicima, ali skela ostaje jer se monitoring nastavlja do lipnja 2021. godine. Želimo spomenik izložiti direktno sunčevoj svjetlosti", objasnila je Marinković.

Podsjetila je kako se monitoring provodi od 2018. godine kako bi se utvrdili daljnji konzervatorsko-restauratorski postupci i zahvati, a mora trajati najmanje godinu dana kako bi se dobili podaci o utjecajima u svim godišnjim dobima, od najnižih do najviših temperatura, ali i o utjecaju potresa ili nekih drugih društvenih događaja.

"Sedam senzora bilježi podatke svakih sat vremena, što je velika količina podataka koje tek trebamo proučiti i statistički obraditi. Dobit ćemo konkretne znanstvene činjenice koje će nas dalje usmjeriti na postupak restauracije i konzervacije, odnosno hoće li se provoditi 'in situ' ili će biti potrebna djelomična ili potpuna demontaža", rekla je Marinković.

Napomenula je kako je spomenik od samog postavljanja prolazio kroz probleme, a 1825. godine je bio i srušen te jedno vrijeme uklonjen s Luže.

"Na spomeniku je napravljeno dosta intervencija. Na žalost, svaka restauracija je vrsta agresivnog postupka s posljedicama. Svi ti restauracijski postupci, koje je spomenik pretrpio u svojoj povijesti, sada utječu na naše radove", izjavila je Marinković.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je na predstavljanju kako projekt sanacije svjedoči skrb Grada Dubrovnika o jednom od najvrjednijih spomenika u povijesnoj jezgri grada.

"Orlando je simbol slobode i opstojnosti Dubrovačke Republike pa ima velik značaj za sve generacije Dubrovčana", rekla je Tepšić.

Podsjetila je kako je 2019. godina bila proglašena "Orlandovom godinom", kada je kroz pedeset različitih događanja prikazana senzibilitet Dubrovčana za svog viteza.

Orlandov stup najstarija je sačuvana javna skulptura u Dubrovniku. Isklesao ga je prije 600 godina talijanski kipar Bonino di Milano. Na stupu se vijorila zastava Dubrovačke Republike, glasnici su na stubama spomenika objavljivali odredbe i obavijesti, a kod stupa su se izvršavale i kazne. Mjera za dužinu 'dubrovački lakat' mjerio se po dužini Orlandove podlaktice – 51,2 centimetra.

Orlando je prvotno bio okrenut prema istoku. Oluja je 1825. godine srušila spomenik, koji je smješten u Knežev dvor, a popravljen je i vraćen na trg Luža tek 1878. godine, ali prema sjeveru.

Tagovi: Orlandov stup, Dubrovnik, Vinka Marinković, Hrvatski konzervatorski zavod
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE