GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Monika Herceg pobjednica Natječaja za suvremeni dramski tekst

Monika Herceg pobjednica Natječaja za suvremeni dramski tekst
DRAMSKI TEKST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2020 / 18:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Među 166 pristiglih dramskih tekstova na Natječaj za suvremeni dramski tekst što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine, kako je svečano obznanjeno u srijedu na konferenciji za medije, najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti.

Ta je drama proglašena najboljom jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

Tijekom perioda pauze svijeta, a moguće je da bi se to da nije bilo tog prisilnog zaustavljanja, sve dogodilo značajno kasnije, otkrila sam čitajući neke suvremene autore dramu kao novu ljubav. Zaista sam se zaljubila u dramu, kao i prije u poeziju, izvan pameti i počela i pisati. Uvijek kad čovjek pronađe neku novu ljubav, to je već samo po sebi veliko veselje, a još ako se dogode ovakve prilike da ta ljubav može odmah zaživjeti na pozornici, onda je možda riječ i o čudu. U svakom slučaju, čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame, rekla je Monika Herceg.

Natječaj za suvremeni dramski tekst prvi je natječaj takve vrste u HNK u Zagrebu nakon 1969. godine. Dramaturginja Mirna Rustemović rekla je kako su tekstovi bili tematski, stilski i poetički različiti, a sam odabir vrlo težak.

Bilo je vrlo teško izdvojiti u uži izbor 10 tekstova. Monika Herceg je originalna autorica, glas koji ne pripada nikakvoj grupi. Ona je prije svega pjesnikinja u onomu gordom smislu, arogantno avangardnom, ne kao osoba nego kao pjesnik. Monika smatra da se ovaj svijet i društvo mogu promijeniti i da ih jezik može promijeniti, te je nastavljačica jedne dugačke linije pjesnika koji su to činili, istaknuo je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Intendantica Dubravka Vrgoč zadovoljna je odazivom pisaca različitih generacija i opredjeljenja. Osobito veseli što je bilo vrlo mnogo mladih pisaca, što govori o budućnosti teatra, i zahvalni smo svakoj osobi koja se prijavila na natječaj, zaključila je intendantica HNK u Zagrebu.
Dio monologa iz pobjedničke drame čitale su glumice Jadranka Đokić, Ksenija Marinković i Darija Lorenci Flatz. Drama Gdje se kupuju nježnosti Monike Herceg planira se izvesti na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2021. godine.

Tagovi: Monika Herceg, Mirna Rustemović, Ivica Buljan, Natječaj za suvremeni dramski tekst, Hrvatsko narodno kazalište, Dubravka Vrgoč
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE