GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miri Gavranu nagrada za životno djelo na 27. Danima Josipa i Ivana Kozarca

Miri Gavranu nagrada za životno djelo na 27. Danima Josipa i Ivana Kozarca
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2021 / 18:26
Autor: SEEbiz / H
VINKOVCI - Na književno-znanstvenoj manifestaciji Dani Josipa i Ivana Kozarca koja se po 27. put održava u Vinkovcima, hrvatskom dramatičaru, romanopiscu i članu suradniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Miri Gavranu dodijeljena je nagrada za životno djelo.

Godišnje nagrade dobili su akademik Krešimir Nemec za knjigu „Leksikon likova iz hrvatske književnosti“ te Julijana Matanović za knjigu „Djeca na daljinu“.

Povelje uspješnosti kojima se svake godine nagrađuju mlađi autori dodijeljene su osječkim autorima Mirjani Repanić-Braun i Mariu Braunu za knjigu „Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku“ te Pauli Rem za knjigu „U ime kapitala“.

„Nagrada mi puno znači posebno jer nosi imena dvojice velikih slavonskih pisaca, a kako sam ja rođeni Slavonac, moram biti iskren i reći da sam se s velikim zadovoljstvom primio vijest o nagradi i to u gradu koji je za mene simbol književnosti i kulture i kazališta“, rekao je Gavran.

Podsjetio je da nagrada dolazi u godini u kojoj je napunio 60 godina, u godini u kojoj mu je izašla druga knjiga odabranih drama koja pokriva zadnja dva desetljeća njegova rada i kada mu je izašlo 13. izdanje romana „Judita“ i to u godinu kada Marko Marulić slavi 500. obljetnicu objavljivanja Judite.

Nagrađena za knjigu godine Julijana Matanović rekla je da je prvu književnu nagradu dobila upravo u Vinkovcima 1997. godine na istoj književno-znanstvenoj manifestaciji za knjigu „Zašto sam vam lagala“ što joj je bio snažan poticaj, a drugu nagradu na Danima Josipa i Ivana Kozarca dobila je prije sedam godina za knjigu „I na početku i na kraju bijaše kava“.

„Sada sam jako osjetljiva na nagrađenu knjigu jer se bavi vrlo osjetljivom temom po kojoj se dugo godina nisam usudila zagrepsti, no drago mi je da su je Vinkovčani ponovno prepoznali i sretna sam“, rekla je Matanović.

Nagrađena mlada autorica Paola Rem, inače Osječanka, podsjetila je da je prvu knjigu objavila upravo u Vinkovcima, a sada je i nagrađena, te poželjela da joj je pokojni djed Vladimir Rem živ i vidi unuku koja prima književnu nagradu.

U sklopu 27. Dana Josipa i Ivana Kozarca koji su se održavali od 27. do 29. listopada održana je i manifestacija „Živi kapitali“ na kojoj su književnici čitali i interpretirali svoja djela srednjoškolcima.

Književno znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada „Privlačica“ i Društvo hrvatskih književnika te grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatske šume, a u cilju očuvanja i revitalizacije slavonske književne baštine u okviru hrvatske književnosti s obzirom da ju je književna povijest dugo smiještala na margine nacionalne knjiženosti.

Uz ovo obilježena je i 40. obljetnica rada „Privlačice“, vinkovačkog nakladnika i utemeljitelja Dana Josipa i Ivana Kozarca, gdje je izdavač i urednik Martin Grgurovac podsjetio da je „Privlačica“ u 40 godina izdala 720 knjiga po čemi je možda i najplodonosniji slavonski nakladnik.

„Dobili smo i dvije najveće hrvatske nagrade za nakladništvo, one HAZU nazvane po Josipu Jurju Strossmayeru, prvo za 100 knjiga biblioteke „Slavonica“, a potom i za 100 knjiga biblioteke „Croatica“ 2000. godine“, rekao je Grgurovac dodavši da i sada ta nakladnička kuća radi na jednom megaprojektu, a riječ je o projektu „Hrvatski velikani“ u sto knjiga s tim da je do sada izašlo 30, a u pripremi je još 10 knjiga.

„Privlačici“ je na jubileju čestitao i akademik Josip Bratulić te podsjetio na dugogodišnju suradnju započetu „Slavonicom“.

„Takav projekt bio je nužan i koristan iako smo svi u početku bili skeptični jer je to bilo vrijeme u kojem su propadale i velike izdavačke kuće, a knjižare se zatvarale. Međutim, Martin Grgurovac nije odustao. Započeo je taj projekt od 100 knjiga i našao formu da se ljudi okupe“, rekao je Bratulić ocijenivši da se taj pothvat odigrao „u mrtvom i gluhom vremenu“ koji je na kraju donio cijeloj književnoj povijesti i čitalačkoj publici knjige, a kada njih ima, ima i čitača, potom i onih koji će se nastaviti izražavati kroz knjige.

Tagovi: Miro Gavran, Julijana Matanović, Dani Josipa i Ivana Kozarca
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE