" /> "> Ministarstvo kulture u užem izboru Svjetske nagrade za pismenost | SEEbiz.eu

Ministarstvo kulture u užem izboru Svjetske nagrade za pismenost

Ministarstvo kulture u užem izboru Svjetske nagrade za pismenost
NOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2021 / 15:33
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Ministarstvo kulture i medija (MKM) nominirano je i ušlo je u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost (World Literacy Awards) u kategoriji Nacionalni doprinos pismenosti za kampanju "Godina čitanja", a laureati će biti proglašeni u srijedu navečer na Međunarodni dan pismenosti.

Nagrade World Literacy Awards - godišnja su priznanja koja Svjetska zaklada za pismenost dodjeljuje vrijednim inicijativama iz cijeloga svijeta koje promoviraju pismenost i obrazovanje, izvijestio je u srijedu MKM.

Dodjeljuju se u nekoliko različitih kategorija pojedincima ili organizacijama koje su se istaknule u promociji pismenosti, a po izboru stručnoga suda sastavljenoga od uglednih stručnjaka iz područja pismenosti i književnosti, uključujući dobitnike Nobelove nagrade za književnost i nagrađivane pisce.

Svečanost dodjela nagrada održat će se u srijedu navečer na Međunarodni dan pismenosti, a uz Ministarstvo kulture i medija, Hrvatska ima još jednu kandidatkinju u užem krugu - profesoricu i predstojnicu Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Anitu Peti-Stantić koja je nominirana u kategoriji akademske nagrade za izvanredan doprinos ne samo u književnosti, nego i u intelektualnom radu na istraživanju pismenosti.

U kategoriji Nacionalni doprinos pismenosti nominirani su i projekti iz Australije, Sjedinjenih Država, Maroka i Novog Zelanda

U Godini čitanja intenzivirana Nacionalna strategija

Nakon što je vlada ovu godinu proglasila Godinom čitanja, MKM je intenzivirao nacionalnu kampanju promicanja kulture čitanja i poticanja navika čitanja među građanima svih dobi te široke dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima vezanim uz književnost.

Zato je, ističe se u priopćenju, posebno priznanje biti uključen u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost i to na današnji dan koji je UNESCO utemeljio zbog promicanja važnosti učenja i pismenosti i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna od 1967. kada ga je utemeljio UNESCO. Tijekom toga razdoblja do danas razvijalo se i mijenjalo shvaćanje pojma pismenosti usporedo s promjenama društvenoga, političkoga, znanstvenoga ili tehničkoga konteksta.

Ali, objašnjeno je, temeljno shvaćanje pismenosti uvijek će podrazumijevati kompetencije u području čitanja i pisanja, ali i računanja. Osposobljenost za čitanje s razumijevanjem, vještine komuniciranja, znanja stranih jezika i korištenja suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, osposobljenost za rješavanje problema, vještine i spremnosti za timski rad, prihvaćanje drugih i drugačijih te osposobljenost za trajno učenje, odlike su razine pismenosti kojima težimo u suvremenom društvu.

Upravo zato, Nacionalnom strategijom poticanja čitanja i svim njezinim popratnim kampanjama i programima Ministarstvo kulture i medija pridonosi osposobljavanju i što široj dostupnosti upravo tih, međusobno povezanih kompetencija za sve generacije, stoji u priopćenju.

Tagovi: knjiga, ministarstvo kulture, nominacija, čitanje, World Literacy Awards
PROČITAJ I OVO
Mreža festivala Jadranske regije na 19. ZFF-u
FESTIVALI
Mreža festivala Jadranske regije na 19. ZFF-u
ZAGREB - Nakon Proljetnog izdanja Festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, posebnog regionalnog festivalskog okupljanja pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala, uspješna suradnja nastavlja se i ove jeseni na 19. izdanju Zagreb Film Festivala uz poseban program s izborom najboljeg od trenutačnog europskog filma uz dodatak jednog remasteriziranog jugoslavenskog klasika.
Film o Tomi Zdravkoviću napokon i u hrvatskim kinima
FILMOVI
Film o Tomi Zdravkoviću napokon i u hrvatskim kinima
ZAGREB - Film o legendarnom Tomi Zdravkoviću koji je dosad vidjelo više od 600.000 ljudi, u Hrvatskoj će se ekskluzivno prikazivati u Cineplexxu i odabranim kinima od 21. listopada
Preminuo Ivo Štivičić
IN MEMORIAM
Preminuo Ivo Štivičić

ZAGREB - Noćas je u dobi od 85. godina preminuo hrvatski dramaturg i autor kultne serije 'Kuda idu divlje svinje' Ivo Štivičić.

Ridley Scott mrzi seriju koja se radi njegovom Alienu
JASNA PORUKA
Ridley Scott mrzi seriju koja se radi njegovom Alienu
LONDON - Noah Hawley, redatelj poznat po serijalima Legion i Fargo, iduće godine će započeti snimanje nove TV serije Alien za producentsku kuću FX Networks i streaming platformu Hulu.
Preminuo glumac Marko Živić
IN MEMORIAM
Preminuo glumac Marko Živić
BEOGRAD - Glumac Marko Živić preminuo je danas zbog posledica zaraze koronavirusom u 50. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE