GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihaljevićeva knjiga o Udbi: Kamenčić u mozaiku lustracije

Mihaljevićeva knjiga o Udbi: Kamenčić u mozaiku lustracije
UDBA I HRVATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 22:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Knjiga povjesničara Josipa Mihaljevića "Kako je operirala Udba - Operacija Paromlin i sudbina Vinka Markovića" predstavljena je u ponedjeljak u Hrvatskom institutu za povijest (HIP).

Predstavili su je ravnatelj HIP-a Gordan Ravančić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Vinkovaca Dražen Švagelj, recenzent Nikica Barić, višegodišnji hrvatski politički zatvorenik Đuro Perica i autor Josip Mihaljević.

Švagelj je istaknuo kako je obitelj pokojnog Vinka Markovića ustupila dokumentaciju koju je on iza sebe ostavio kako bi se moglo rasvijetliti djelovanje totalitarističkoga režima komunističke Jugoslavije putem zloglasne Udbe, a na primjeru običnoga čovjeka.

Mihaljević je svojim istraživanjem ostvario Markovićevu želju da zločin i nepravda počinjeni nad njim i mnogima koji su prošli slične patnje i torture, a neki bili i ubijeni, ne padne u zaborav, nego kao pouka posluži naraštajima koji dolaze iza njih kako bi se zlo iskorijenilo i u budućnosti ne bi ponovilo, rekao je Švagelj.

Po Švageljevim riječima ova knjiga je kamenčić u mozaiku lustracije.

Za tu knjigu je bitno, istaknuo je Barić, to što su naše državne ustanove prenijele arhivsko gradivo Službe državne sigurnosti u Državni arhiv u Zagrebu pa je ono dostupno istraživačima.

Napomenuo je kako arhivsko gradivo republičkih služba državne sigurnosti, za razliku od Slovenije i Hrvatske, u BiH i Srbiji još uvijek nije dovoljno dostupno.

Mihaljević je istražujući za ovu knjigu prošao oko 20 tisuća stranica arhivskoga gradiva, rekao je dodavši što je uz rad i trud složeno u jedan lijepo napisan tekst koji govori o slučaju Paromlinske i gospodina Markovića.

Mi Hrvati imamo nesreću da nam povijest pišu neki drugi, koje ne zanimaju argumenti i činjenice, rekao je Đuro Perica dodavši kako je upravo zato dobrodošla ova knjiga u slobodnoj Hrvatskoj.

Ovo je knjiga koja govori o ljudima, gdje su petorica prvookrivljenih osuđeni na smrt, čija je kazna kasnije preinačena u 20 godina robije, rekao je.

Napomenuo je i kako su uz političke zatvorenike stradale i njihove obitelji. Danas hrvatske političke zatvorenike koji su za državu dali svoj doprinos nitko nigdje pa čak ni za državne blagdane ne spominje, rekao je Perica.

Mihaljević je ocijenio kako se knjiga bavi temom koja i dalje opterećuje društvo. Ova tema često služi za dnevno-politička prepucavanja, napomenuo je dodavši kako to iz perspektive povjesničara nije dobro.

Naglasio je kako knjigu nije pisao s namjerom da bilo koga denuncira, proziva i otkriva nego mu je motiv bio dati historiografski pogled na jedan slučaj koji dobro pokazuje što je bila Udba, kakve su bile njezine metode i što je ona značila u tadašnjem društvu.

Knjiga "Kako je operirala Udba - Operacija Paromlin i sudbuina Vinka Markovića" podijeljena je na četiri poglavlja - Istraga, Sud, Robija i Zaključna razmatranja. objavili su je Hrvatski institut za povijest iz Zagreba i vinkovački ogranak Matice hrvatske.

Josip Mihaljević je rođen 1983. u Livnu. Studij povijesti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje i doktorirao. Bavi se istraživanjem hrvatske povijesti druge polovice 20. stoljeća. Zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest. Autor je i voditelj emisije "Povijesne kontroverze" na Trećem programu Hrvatskoga radija. Objavio je i knjigu "Komunizam i čovjek: odnos vlasti i pojedinca u Hrvatskoj od 1958. do 1972."

Tagovi: Josip Mihaljević, Vinko Marković, Udba, slučaj Paromlinska, lustracija, Dražen Švagelj, Đuro Perica
PROČITAJ I OVO
Preminuo kazališni redatelj Ivica Kunčević
IN MEMORIAM
Preminuo kazališni redatelj Ivica Kunčević
DUBROVNIK - Hrvatski kazališni redatelj Ivica Kunčević preminuo je u srijedu u Dubrovniku u 77. godini.
73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
FESTIVALI
73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
DUBROVNIK - Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je u srijedu da 73. izdanje festivala, koji će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, predstavlja povratak na staro, prvi put nakon dvije pandemijske godine.
Film o nestalima s Ovčare otvara Pula Film Festival
TEŠKE TEME
Film o nestalima s Ovčare otvara Pula Film Festival
PULA - "Šesti autobus" naslov je filma redatelja Eduarda Galića kojim će se otvoriti službeni natjecateljski dio ovogodišnjeg, 69. po redu, Pulskog filmskog festivala.
U Bruxellesu otvoren 37. Muzej Iluzija
ŠIRENJE
U Bruxellesu otvoren 37. Muzej Iluzija
BRUXELLES - Najveći lanac privatnih muzeja u svijetu došao je korak bliže ostvarenju cilja postavljenog za 2026. godinu.
U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića
SRAMOTNO
U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića
MOSTAR - U sklopu uklanjanja ruševnih objekata u Mostaru je srušena kuća u kojoj je odrastao veliki književnik, humanista, borac za ljudska prava i slobodu riječi i misli Predrag Matvejević čije je djelo "Mediteranski brevijar" prevedeno na 23 svjetska jezika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE