GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meliti Rundek Nagrada Mato Lovrak za najbolji dječji roman 2019.

Meliti Rundek Nagrada Mato Lovrak za najbolji dječji roman 2019.
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 11:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dobitnicom godišnje Nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2019., proglašena je književnica za djecu iz Zagreba Melita Rundek, za roman "Moj tata Plavac" u izdanju Mozaika knjiga.

Melita Rundek dobitnicom godišnje Nagrade Mato Lovrak proglašena je na posebnoj svečanosti održanoj u petak u sklopu manifestacije 'Lovrakovi dani kulture', izvijestili su u subotu organizatori.

Nagrađeni roman "Moj tata Plavac", kako se ističe u obrazloženju Prosudbenog povjerenstva, 'odlikuje se naglašenom mimetičnošću, začudno je u tematskom i karakterološkom smislu, afirmira sretnu obitelj, te je ispripovijedano pitko, kroz nekoliko dječjih očišta'.

Poprište zbivanja je skromna zagrebačka obitelj. Unatoč povremenim uobičajenim nesporazuma, to je skladna obitelj, naglašena u relacijama otac-mati i roditelji-djeca.

"Tema za koju se autorica odlučila ne trpi nikakvu maštovitu projekciju nego golu, stvarnu zbilju, onu koju živimo i koje smo svjedoci. Fabulu je autorica iznijela gotovo u dramskoj strukturi, što povećava napetost. Priču iznosi kroz solilokvije troje djece dajući, u sintaktičkom smislu, primjer prave 'dječje rečenice' – krajnja ekonomizacija, bez pomodnih izražajnih egzibicionizama, upravo po mjeri dječje recepcije a opet usklađena sa stvarnosnom temom", istaknuo je predsjednik Prosudbenog povjerenstva Nagrade Mato Lovrak, Stjepan Hranjec

"Melita Rundek je ovim romanom vrlo dojmljivo pokazala da je važno biti pošten i boriti se (i izboriti) za pravi način života za sebe i svoju obitelj, i pritom biti mladim ljudima uzor", dodaje Hranjec.

"Stvarnosno, dojmljivo, kompozicijski i naracijski čisto, afirmativno u moralnom smislu, ovo djelo će svakako ispuniti temeljnu svrhu dječje književnosti, ne samo spram djece nego (još više) prema njihovim roditeljima. A te su sve odrednice zapravo sukladne temeljnim poetičkim odlikama Lovrakovih romana", zaključio je Hranjec.

Za književnu nagradu “Mato Lovrak” 2020. godine koja se dodjeljuje za najbolji dječji roman objavljen 2019. godine dostavljeno je ukupno 23 naslova.

Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman za mladež na hrvatskom jeziku objavljen u protekloj godini. Tradicionalno se dodjeljuje u sklopu "Lovrakovih dana kulture" u Velikom Grđevcu, a zbog epidemioloških preporuka i novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ove je godine dodjela održana u manjem krugu uzvanika.

Nagrađenoj autorici Meliti Rundek nagradu su uručili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport BBŽ Vanja Posavec, i načelnik Općine Veliki Grđevac Tomislav Pavlečić. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i povelje, koja se dodjeljuje književniku i izdavaču.

Iz knjige "Moj tata Plavac" važno zapamtiti dvije riječi - čast i poštenje

Rundek je istaknula kako je iz knjige jako važno zapamtiti dvije riječi, "a to su 'čast' i 'poštenje', koje nam trebaju uvijek, u svakom vremenu".

"O časti i poštenju ne treba pisati samo jednu knjigu, već 101, pa i više od toga. Mladim ljudima trebaju pozitivni uzori, kako bi se razvili u zdrave ljude koji potom formiraju zdravo društvo", poručila je književnica.

Melita Rundek (1961.) nagrađivana je književnica za djecu. Dobila je nagradu Ivana Brlić-Mažuranić (1999.) za knjigu "Psima ulaz zabranjen", nagradu Mato Lovrak za knjigu "Izgubljena u ormaru" (2014.) te nagradu Anto Gardaš za knjigu "Letači srebrnih krila" (2017).

Knjige Melite Rundek redovito su na top-listama najkvalitetnijih knjiga koje sastavlja Komisija za knjižnične usluge Hrvatskog knjižničarskog društva, a u mnogim knjižnicama njezinu su knjige među najčitanijima. Neki su naslovi izvedeni i na radiju te na kazališnim daskama.

Tagovi: Melita Rundek, Nagrada Mato Lovrak, Mozaik knjiga
PROČITAJ I OVO
Novi James Bond mogao bi biti prodan streaming servisima za 600 milijuna dolara
FILMOVI
Novi James Bond mogao bi biti prodan streaming servisima za 600 milijuna dolara
LONDON - Apple, Netflix i drugi streaming servisi zainteresirani su za otkup filma "No Time to Die", najnovnijeg ostvarenja o James Bondu koje je trebalo biti prikazano u travnju ove godine.
Završen 10. One Take Film Festival, Grand Prix filmu Ograda/Fence
FESTIVALI
Završen 10. One Take Film Festival, Grand Prix filmu Ograda/Fence
ZAGREB - Dodjelom Grand Prixa filmu Ograda/Fence, autorice Lendite Zeqiraj svečano je u zagrebačkom kinu Tuškanac završen 10. One Take Film Festival.
Nedeljko Dragić nakon tri desetljeća egzila opet stvara u Zagrebu
ANIMIRANI FILM
Nedeljko Dragić nakon tri desetljeća egzila opet stvara u Zagrebu
ZAGREB - Legendarni autor Zagrebačke škole crtanog filma, ilustrator i autor "Zagija" Nedeljko Dragić, nakon gotovo 30 godina egzila u Muenchenu, opet stvara u Zagrebu te nakon objavljene knjige i reizdanja zbirke karikatura priprema zbirku aforizama.
Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi
JEDINSTVENO
Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi
STARA PAZOVA -  Ova jedinstvena nosnja isključivo je nošena u Staroj Pazovi i Slankamenačkim vinogradima. Ova bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turističke ponude opštine Stara Pazova.
Golubovićev Otac osvojio glavnu nagradu u Montpellieru
FESTIVALI
Golubovićev Otac osvojio glavnu nagradu u Montpellieru
BEOGRAD - Film „Otac“, u režiji Srdana Golubovića, osvojio je glavnu nagradu na 42. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Montpellieru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE