" />
"> Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost | SEEbiz.eu

Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost

Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Mlada hrvatska književnica Maša Kolanović dobila je Nagradu Europske unije za književnost za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče" u izdanju Profila, objavljeno je u utorak točno u podne na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se od 2009. autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a uz Mašu Kolanović, tu nagradu ove godine dobilo je još 12 književnika iz 12 zemalja - Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Osim novčanoga iznosa nagrade koji će dobiti svi laureati, za nagrađene ona znači i veliku međunarodnu promociju i vidljivost, priopćili su izdavač Profil i Hrvatsko društvo pisaca (HDP), čija je Kolanović članica.

Do sada je organizirano 11 dodjela Nagrade Europske unije za književnost, a nagrađena su 122 pisca.

Laureate za 2020. za svaku zemlju odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka, a ove godine je, zbog pandemije koronavirusa, prvi put proglašenje dobitnika objavljeno online.

O pobjedniku svake godine odlučuje nacionalni žiri sastavljen od stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižarstva. Ove godine članovi žirija za Hrvatsku bili su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

Obuljen Koržinek: Važnost dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva

Dobitnicima su čestitali povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

"Dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnome životu i njezina društvena važnost koju prepoznajemo iz dana u dan, odražava se u nagradi Europske unije za književnost. Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vrijedne nagrade, ali i čitajući prijevode drugih nagrađenih djela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svjedočiti o snazi ljepote suvremene europske književne riječi, kao i važnosti dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva", rekla je ministrica Obuljen Kržinek.

Istaknula je da je ovogodišnje predsjedanje Europskom unijom neočekivano obilježeno pandemijom covida-19 koja je utjecala na sve ranije planirane aktivnosti, među kojima i na planirani izuzetan i bogat kulturni program u europskim zemljama i šire.

Hrvatska ministrica kulture rekla je da Hrvatska podupire organizaciju i ponovnu dodjelu nagrada, i doprinosom kroz izbor i predstavljanje svojih najzanimljivijih književnih glasova.

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče", jer je na Pulskom sajmu knjiga ova zbirka dobila nagradu "Libar za vajk".

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala.

Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: "Pijavice za usamljene", "Sloboština Barbie", "Jamerika: trip" te studiju "Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije". Njezina knjiga "Sloboština Barbie" prevedena je na njemački jezik.

Maša Kolanović uredila je zbornike "Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva", te "The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other" u suradnji s Dijanom Jelačom i Danijelom Lugarić.

Tagovi: Maša Kolanović, Hrvatsko društvo pisaca, Nagrada Europske unije za književnost
PROČITAJ I OVO
Banksy crtežom na Instagramu podupro pokret Black Lives Matter
POTPORA
Banksy crtežom na Instagramu podupro pokret Black Lives Matter
LONDON - Britanski umjetnik Banksy dao je potporu pokretu Black Lives Matter (Crni životi su važni) slikom koji je u subotu stavio na Instagram, a prikazuje upaljenu svijeću ispod američke zastave koju plamen pomalo zahvaća.
Europski filmovi dominiraju lipanjskim kino premijerama (VIDEO)
U KINIMA U LIPNJU
Europski filmovi dominiraju lipanjskim kino premijerama (VIDEO)
ZAGREB - Nakon dva i pol mjeseca od posljednjih kino projekcija u Hrvatskoj, polako počinje oživljavati kino-prikazivačka djelatnost.
Predstavljena nova sezona HNK u Zagrebu 2020./2021.
TEATAR
Predstavljena nova sezona HNK u Zagrebu 2020./2021.

ZAGREB - Kazališna sezona 2020./2021. predstavljena je na konferenciji za medije u petak, 5. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Desanka Maksimović isključena iz programa srpskog jezika
ŠKOLSKI PROGRAM
Desanka Maksimović isključena iz programa srpskog jezika
BEOGRAD - U okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje".
Daniel Barenboim i Igor Levit vraćaju klasičnu glazbu na bečke pozornice
KONCERTI
Daniel Barenboim i Igor Levit vraćaju klasičnu glazbu na bečke pozornice
BEČ - Vrhunski austrijski orkestri su u petak navečer, nakon višemjesečne stanke zbog pandemije koronavirusa, na koncertima u Beču angažirali dvojicu glazbenika koji se smatraju najcjenjenijim imenima klasične glazbe, Daniela Barenboima i Igora Levina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE