" />
"> Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost | SEEbiz.eu

Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost

Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Mlada hrvatska književnica Maša Kolanović dobila je Nagradu Europske unije za književnost za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče" u izdanju Profila, objavljeno je u utorak točno u podne na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se od 2009. autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a uz Mašu Kolanović, tu nagradu ove godine dobilo je još 12 književnika iz 12 zemalja - Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Osim novčanoga iznosa nagrade koji će dobiti svi laureati, za nagrađene ona znači i veliku međunarodnu promociju i vidljivost, priopćili su izdavač Profil i Hrvatsko društvo pisaca (HDP), čija je Kolanović članica.

Do sada je organizirano 11 dodjela Nagrade Europske unije za književnost, a nagrađena su 122 pisca.

Laureate za 2020. za svaku zemlju odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka, a ove godine je, zbog pandemije koronavirusa, prvi put proglašenje dobitnika objavljeno online.

O pobjedniku svake godine odlučuje nacionalni žiri sastavljen od stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižarstva. Ove godine članovi žirija za Hrvatsku bili su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

Obuljen Koržinek: Važnost dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva

Dobitnicima su čestitali povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

"Dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnome životu i njezina društvena važnost koju prepoznajemo iz dana u dan, odražava se u nagradi Europske unije za književnost. Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vrijedne nagrade, ali i čitajući prijevode drugih nagrađenih djela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svjedočiti o snazi ljepote suvremene europske književne riječi, kao i važnosti dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva", rekla je ministrica Obuljen Kržinek.

Istaknula je da je ovogodišnje predsjedanje Europskom unijom neočekivano obilježeno pandemijom covida-19 koja je utjecala na sve ranije planirane aktivnosti, među kojima i na planirani izuzetan i bogat kulturni program u europskim zemljama i šire.

Hrvatska ministrica kulture rekla je da Hrvatska podupire organizaciju i ponovnu dodjelu nagrada, i doprinosom kroz izbor i predstavljanje svojih najzanimljivijih književnih glasova.

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče", jer je na Pulskom sajmu knjiga ova zbirka dobila nagradu "Libar za vajk".

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala.

Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: "Pijavice za usamljene", "Sloboština Barbie", "Jamerika: trip" te studiju "Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije". Njezina knjiga "Sloboština Barbie" prevedena je na njemački jezik.

Maša Kolanović uredila je zbornike "Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva", te "The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other" u suradnji s Dijanom Jelačom i Danijelom Lugarić.

Tagovi: Maša Kolanović, Hrvatsko društvo pisaca, Nagrada Europske unije za književnost
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE