GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marko Torjanac o Peri Kvrgiću: Otišao je jedan od najvećih umjetnika na svijetu

Marko Torjanac o Peri Kvrgiću: Otišao je jedan od najvećih umjetnika na svijetu
SJEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 17:59
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - S velikom tugom legendarnog Pere Kvrgića prisjetio se glumac, redatelj i osnivač kazališta Planet Art Marko Torjanac.

- Otišao je jedan od najvećih umjetnika na svijetu. Bio je to po svojem talentu, ali i po posvećenosti i predanosti poslu, zbog čega je svima koji su s njime radili bio uzor. Iza njega ostaje veliko naslijeđe koje je poklonio cijeloj Hrvatskoj – rekao je Torjanac Jutarnjem listu.

Njih su dvojica prvi puta surađivali na postavljanju predstave "U posjetu kod gospodina Greena", koja se igrala u Planet Artu.

- Čim smo se upoznali i počeli pričati o potencijalnoj suradnji, Pero mi se predstavio na način koji ga pokazuje u svoj njegovoj veličini! S Planet Artom smo u to vrijeme tek počinjali. Peri sam ponudio tekst za predstavu, a on me odmah drugi dan nazvao i pristao da ju radimo. Znao je da smo kao kazalište na početku, no uopće nije pitao za novac, niti je imao bilo kakve uvjete koje je trebalo zadovoljiti da on prihvati ulogu. Prepoznao je potencijal našeg kazališta, a najvažnija mu je bila sama poruka predstave – priča Marko Torjanac.

U to je vrijeme Pero Kvrgić imao već 80-ak godina.

- A u sve se upustio s entuzijazmom koji je bio jednak, ako ne i veći onome koji smo imali mi mlađi! Radili smo u hladnim dvoranama, no on niti u jednome trenutku nije dao do znanja da mu je teško, iako je već bio u osjetljivim godinama – govori Torjanac, dodajući da se doista radilo o jedinstvenom čovjeku.

Nakon što su postavili predstavu "U posjetu kod gospodina Greena", Pero Kvrgić i Lela Margitić pitali su Torjanca bi li njegovo kazalište preuzelo i njihovu legendarnu predstavu "Stilske vježbe", koja je kasnije čak i ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava s istom glumačkom postavom. Torjanac je, jasno, objeručke prihvatio ponudu.

- Skupa smo napravili veliku 40. obljetnicu predstave i tiskali monografiju. To je bio određeni revival predstave, koja se kasnije onda igrala još deset godina te zbog toga došla i do Guinnessa. Puno smo se u tome periodu družili, putovali. Bili su to uvijek lijepi susreti kojih se sjećam s nježnošću. Kad bismo išli na gostovanja koja su podrazumijevala neki duži put, s nama bi uvijek išla i supruga gospodina Pere. Uvijek bi za put donijeli posebne kiflice koje su sami pravili. Oboje su bili baš prekrasne osobe – kaže Torjanac.

Tagovi: Marko Torjanac. Pero Kvrgić, Lela Margitić, Planet Art
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE