GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mak Murtić organizira koncerte u čast izložbe svoga djeda

Mak Murtić organizira koncerte u čast izložbe svoga djeda
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 22:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Velika izložba povodom 100. godišnjice rođenja Ede Murtića za javnost je otvorena 25. svibnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićevom paviljonu), a izložba Nova apstrakcija Ede Murtića u Laubi bit će postavljena od utorka, 1. lipnja, do 10. lipnja 2021. godine.

Predstavljanje suvremene umjetnosti savršeno ide s predstavljanjem suvremene glazbe čiji je najpoznatiji predstavnik upravo unuk Ede Murtića – kompozitor Mak Murtić, koji će se u utorak predstaviti uz event pod nazivom Mak Murtić: skladba Murtić 100 (I. dio) za ansambl Živa voda i gosta Darka Rundeka s početkom u 20 sati, a večer će se nastaviti uz udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića. Događanja u Laubi zatvaraju se drugim dijelom skladbe Murtić 100 uz nastup Maka Murtića, ansambl Živa voda i gosta Damira Urbana 10. lipnja u 20 sati te udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića u nastavku.

Suradnja između Maka Murtića, glazbenika iz ansambla Živa voda, Darka Rundeka i Damira Urbana zamišljena je kao oda kasnim radovima Ede Murtića. Njihove skladbe, nastupi i performativna interpretacija vezane su uz kasni apstraktni ekspresionizam te slobodu izraza unutar određenih okvira, što rezultira osjećajem fluidnosti, neopterećenosti i imerzije kod publike. Nastupi su zamišljeni tako da se glazbenici nađu kod publike u ameboidnom obliku, prateći način na koji slike iznad njih lebde poput velikih mobila, a da završava mantrom, vraćanjem prema originalnom osjećaju postojanja, mičući apstrakciju tonova i ostajući na realnosti ritma putem udaraljkaških instrumenata. Rundek i Urban su naši renominirani glazbenici koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje suvremene glazbe i posjetitelje Laube.

Mak Murtić (1988., Zagreb) je studirao kompoziciju u Londonu i osim svog poznatog brojnog jazz orkestra Mimika, surađuje s brojnim glazbenicima i u manjim sastavima. Tijekom svoje glazbene karijere veliku pozornost pridaje sustavnom promicanju i edukaciji o suvremenom jazz-u, klasičnoj skladbi, hrvatskoj glazbi i stvaralaštvu (od tradicijske do suvremene glazbe), uključujući vrlo specifične elemente poput ritmova, intonacijskih sustava i stilova pjevanja. Obrazovao se na Middlesex university-u u Londonu pod mentorima Roland Perrinom, Daveom O'Higginsom, te Markom Armstrongom. Murtić je tako imao prilike nastupati na svim većim festivalima u Engleskoj i Hrvatskoj kao što su Latitude festival, London Jazz Festival tri puta, London Olympics, London Paralympics te kao pobjednik nove glazbe na jazz festivalu Love Supreme.

Veliki Murtićev interes spajanje je glazbenika i glazbenica iz različitih sredina i glazbeno-stilskih opredjeljenja u suvremeni dijalog koji je, osim što je u projektima poput Mimike donio veliko bogatstvo zvuka, doveo i do neovisnih suradnji samih glazbenika te stvorio platformu za daljnje suradnje i nove projekte. Ideja ovakvih projekata je također promocija suvremene Hrvatske kulture i stvaralaštva lokalno i internacionalno.

Kombinacija glazbe i umjetnosti čeka nas u Laubi već od sutra, 1. lipnja 2021. s početkom u 20 sati u sklopu projekta Murtić 100 – Nova apstrakcija. Dinamičan miks s gostima, glazbena rapsodija i slikarstvo te apstrakcija tonova obećavaju vrhunski provod i vraćanje važnosti umjetnosti u svakodnevnom životu mladih. Više informacija i odgovore na svoje upite možete dobiti na kontakt mail adresi izlozba@murtic100.hr . Ulaz je otvoren za javnost od 1. do 10. lipnja 2021. godine.

Tagovi: Mak Murtić, Edo Murtić, Lauba, London Jazz Festival, Darko Rundek, Damir Urban
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski filmski redatelj: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno
OCJENE
Ukrajinski filmski redatelj: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno
CANNES - Proslavljeni ukrajinski redatelj u utorak je na Filmskom festivalu u Cannesu rekao da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa unatoč razornoj invaziji na njegovu zemlju.
Svjetska premijera filma Dani suše u Cannesu popraćena dugim ovacijama
OVACIJE
Svjetska premijera filma Dani suše u Cannesu popraćena dugim ovacijama
CANNES - Hrvatska manjinska koprodukcija kuće 4Film i koproducentice Anite Juke, Dani suše (Burning Days) turskog redatelja Emina Alpera imala je u ponedjeljak, 23. svibnja, svjetsku premijeru u sklopu sekcije Izvjestan pogled 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Publika je pri završetku filma autore i ekipu pozdravila oduševljenim dugim pljeskom.
Animafest: Za 50. rođendan bogati program i niz svjetskih premijera
JUBILEJ
Animafest: Za 50. rođendan bogati program i niz svjetskih premijera
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, pripremio je za slavljeničko izdanje uz 50. rođendan, koje će se održati od 6. do 11. lipnja, bogati program s jakom konkurencijom i nizom svjetskih premijera.
Dubrovačka knjižnica vratila knjigu engleskoj nakon više od 60 godina
ZANIMLJIVO
Dubrovačka knjižnica vratila knjigu engleskoj nakon više od 60 godina
IPSWICH - Britanska knjižnica objavila je da joj je knjiga posuđena prije više od 60 godina konačno vraćena nakon što je pronađena u knjižnici u Hrvatskoj.
Predstava po motivima Krleže i Štivičića raspametila publiku u Ateljeu 212
TEATAR
Predstava po motivima Krleže i Štivičića raspametila publiku u Ateljeu 212
BEOGRAD - Predstava "Na rubu pameti - jedne pijane novembarske noći 1918", rađena po djelima Miroslava Krleže, Iva Štivičića i Tene Štivičić, u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Hrvatskog kulturnog centra iz Beograda, igrana je u ponedjeljak navečer u beogradskom Ateljeu 212, a publika je burnim pljeskom pet puta zazvala glumce na scenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE