" />
"> Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji | SEEbiz.eu

Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji

Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Nakon više od godine dana, prva premijera u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će, u petak 12. ožujka, komedija "Madragola" Niccole Machiavellija, koju prema prijevodu Ive Frangeša režira Zoran Mužić.

Machiavellijevom "Mandragolom" počinje povijest novovjekovne komedije te je stoga i više nego prikladno da zaigra na pozornici kazališta zvanog Komedija, ističu iz toga kazališta. Mandragola je usto prvi put izvedena 1526., a pretpostavlja se da je napisana nekoliko godina prije, tako da nećemo mnogo pogriješiti kažemo li da upravo sada slavi petstoti rođendan, dodaju.

Ovaj satirični komad s lakoćom premošćuje pola tisućljeća i šesto kilometara koji dijele suvremeni Zagreb od renesansne Firence jer se kao svaka vrhunska komedija bavi upravo onim aspektima ljudske prirode koji se nikada ne mijenjaju.

Licemjerje? Požuda? Gramzljivost? Naravno, ali istodobno i ljubavnička privrženost, prijateljska odanost, čežnja za ljubavlju i djecom.

Machiavelli je postao slavan kao ideolog političkog realizma, a u "Mandragoli", svojoj jedinoj komediji napisanoj kad je bio prisiljen isključiti se iz političkoga života, pokazuje kako su načela realpolitike primjenjiva i u privatnoj sferi.

Ako se ne želiš baviti politikom, kažu, politika će se svejedno baviti tobom i upravo će makjavelijanska politika pokazati svoju spretnost na plećima gospodina Nicije, naivnog, starijeg supruga nimalo naivne, mlade ljepotice Lucrezije.

Mladi Callimaco čezne za prelijepom Lucrezijom, a Nicia, pak, najviše od svega čezne za sinom i nasljednikom te je za to spreman učiniti ama baš sve. Gramzljivi dodvorica Ligurio pomoći će Callimacu da zavara Niciju kako bi se mladi zaljubljenik uspio uvući u Lucrezijin krevet, a Ligurio spremiti koji novčić u džep. Svi likovi uprijet će se da poljuljaju Lucrezijinu naizgled nesalomljivu krijepost, koja će se pokazati elastičnijom negoli se isprva činilo. A kada se u cijelu spletku uključi i fratar kako bi osigurao novac za potrebite (među kojima je on možda i najpotrebitiji), zaokružuje se slika društva u kojem su konvencionalna moralna načela samo paravan iza kojega se odvija prava igra moći i koristi.

Machiavelli je prvi autor koji se odrekao oponašanja klasičnih uzora te u "Mandragoli" izveo na pozornicu svoje suvremenike. Antici je ostao vjeran formom sačuvavši jedinstvo mjesta i vremena (radnja se odvija unutar 24 sata na gradskome trgu), ali i tradicionalnom sižeu kojem mlado i potentno društvo svladava okoštalu staru gardu kako bi plodna i životna ljubav zaživjela usprkos zaprekama.

A budući da mladi nisu na poziciji moći, svoje čežnje će morati ostvariti lukavstvom i domišljatošću. Jer ipak cilj opravdava sredstva, zar ne?

Uz redatelja Zorana Mužića, kojemu upravo komedije čine velik dio bogatog režijskog opusa, autorski tim čine još i scenograf Tomislav Ruszkowski, kostimografkinje Elvira Ulip i Eva Karakaš Bedrina, dramaturginja Petra Mrduljaš Doležal te autor glazbe Mate Matišić.

Machiavellijeve likove dočarat će članovi ansambla ZGK Komedije Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus i Dajana Čuljak.

Tagovi: Niccolo Machiavelli, Mandragola, Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus, kazalište Komedija, Zoran Mužić, Ivo Frangeš,
PROČITAJ I OVO
Otvoren ZagrebDox
FESTIVALI
Otvoren ZagrebDox
ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox otvoren je u nedjelju u Kinu SC ukrajinskim filmom "Zemlja je plava poput naranče" Irine Cilik, prvim u nizu recentnih dokumentaraca koje će predstaviti idućih dana zagrebačkoj publici.
Trnoružica u Zagrebačkom kazalištu lutaka
LUTKARSKA ADAPTACIJA
Trnoružica u Zagrebačkom kazalištu lutaka
ZAGREB - Zagrebačkom kazalištu lutaka najavljuje premijeru Trnoružice, koja će se održati u petak 18. lipnja 2021. u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak 17. lipnja 2021. u 18 sati.
Zelenović: Festivali su spasili srpski film
STAVOVI
Zelenović: Festivali su spasili srpski film
BEOGRAD - Festivali su žilava kategorija. U vrlo kritičnom trenutku za srpsku kinematografiju, a pogotovo za bioskope, pomoć domaćih festivala bila je presudna.
Slavni izraelski redatelj na ZagrebDoxu: Kraj okupacije Zapadne obale u našem je interesu
JASNA PORUKA
Slavni izraelski redatelj na ZagrebDoxu: Kraj okupacije Zapadne obale u našem je interesu
ZAGREB - Kraj okupacije Zapadne obale u najvećem je izraelskom interesu, smatra Avi Mograbi, proslavljeni izraelski redatelj koji nekoliko desetljeća filmovima kritizira politiku svoje države i dolazi na ovogodišnji ZagrebDox.
Animafest: Grand Prix osvojili Noćni autobus i Nos ili zavjera odmetnika
ANIMIRANI FILM
Animafest: Grand Prix osvojili Noćni autobus i Nos ili zavjera odmetnika
ZAGREB - Tajvanski film "Noćni autobus" Joea Hsieha osvojio je Grand Prix Animafesta u kratkometražnoj konkurenciji, a ruski "Nos ili zavjera odmetnika" Andreja Hržanovskog u dugometražnoj, objavljeno je u subotu na dodjeli nagrada u Kinu SC, kojom je završilo 31. izdanje festivala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE