" />
"> Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji | SEEbiz.eu

Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji

Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Nakon više od godine dana, prva premijera u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će, u petak 12. ožujka, komedija "Madragola" Niccole Machiavellija, koju prema prijevodu Ive Frangeša režira Zoran Mužić.

Machiavellijevom "Mandragolom" počinje povijest novovjekovne komedije te je stoga i više nego prikladno da zaigra na pozornici kazališta zvanog Komedija, ističu iz toga kazališta. Mandragola je usto prvi put izvedena 1526., a pretpostavlja se da je napisana nekoliko godina prije, tako da nećemo mnogo pogriješiti kažemo li da upravo sada slavi petstoti rođendan, dodaju.

Ovaj satirični komad s lakoćom premošćuje pola tisućljeća i šesto kilometara koji dijele suvremeni Zagreb od renesansne Firence jer se kao svaka vrhunska komedija bavi upravo onim aspektima ljudske prirode koji se nikada ne mijenjaju.

Licemjerje? Požuda? Gramzljivost? Naravno, ali istodobno i ljubavnička privrženost, prijateljska odanost, čežnja za ljubavlju i djecom.

Machiavelli je postao slavan kao ideolog političkog realizma, a u "Mandragoli", svojoj jedinoj komediji napisanoj kad je bio prisiljen isključiti se iz političkoga života, pokazuje kako su načela realpolitike primjenjiva i u privatnoj sferi.

Ako se ne želiš baviti politikom, kažu, politika će se svejedno baviti tobom i upravo će makjavelijanska politika pokazati svoju spretnost na plećima gospodina Nicije, naivnog, starijeg supruga nimalo naivne, mlade ljepotice Lucrezije.

Mladi Callimaco čezne za prelijepom Lucrezijom, a Nicia, pak, najviše od svega čezne za sinom i nasljednikom te je za to spreman učiniti ama baš sve. Gramzljivi dodvorica Ligurio pomoći će Callimacu da zavara Niciju kako bi se mladi zaljubljenik uspio uvući u Lucrezijin krevet, a Ligurio spremiti koji novčić u džep. Svi likovi uprijet će se da poljuljaju Lucrezijinu naizgled nesalomljivu krijepost, koja će se pokazati elastičnijom negoli se isprva činilo. A kada se u cijelu spletku uključi i fratar kako bi osigurao novac za potrebite (među kojima je on možda i najpotrebitiji), zaokružuje se slika društva u kojem su konvencionalna moralna načela samo paravan iza kojega se odvija prava igra moći i koristi.

Machiavelli je prvi autor koji se odrekao oponašanja klasičnih uzora te u "Mandragoli" izveo na pozornicu svoje suvremenike. Antici je ostao vjeran formom sačuvavši jedinstvo mjesta i vremena (radnja se odvija unutar 24 sata na gradskome trgu), ali i tradicionalnom sižeu kojem mlado i potentno društvo svladava okoštalu staru gardu kako bi plodna i životna ljubav zaživjela usprkos zaprekama.

A budući da mladi nisu na poziciji moći, svoje čežnje će morati ostvariti lukavstvom i domišljatošću. Jer ipak cilj opravdava sredstva, zar ne?

Uz redatelja Zorana Mužića, kojemu upravo komedije čine velik dio bogatog režijskog opusa, autorski tim čine još i scenograf Tomislav Ruszkowski, kostimografkinje Elvira Ulip i Eva Karakaš Bedrina, dramaturginja Petra Mrduljaš Doležal te autor glazbe Mate Matišić.

Machiavellijeve likove dočarat će članovi ansambla ZGK Komedije Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus i Dajana Čuljak.

Tagovi: Niccolo Machiavelli, Mandragola, Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus, kazalište Komedija, Zoran Mužić, Ivo Frangeš,
PROČITAJ I OVO
Galerija Kranjčar: Virtualna izložba Faces, Places, Spaces i uživo
IZLOŽBE
Galerija Kranjčar: Virtualna izložba Faces, Places, Spaces i uživo
ZAGREB - Virtualna izložba "Faces, Places, Spaces", autorski projekt PRiredba studija i fotografa Johna Pavlisha bit će predstavljena uživo u Galeriji Kranjčar na samu prvu godišnjicu, od 16. travnja do 21. travnja, uz prošireni odabir od 30 fotografija.
Tužilaštvo: Slučaj Lečić još u predistražnoj fazi
ISTRAGA
Tužilaštvo: Slučaj Lečić još u predistražnoj fazi
BEOGRAD - Slučaj tvrdnji glumice Danijele Štajnfeld da ju je silovao stariji kolega poznati glumac Branislav Lečić i dalje je u predistražnoj fazi, bez krivične prijave.
INmusic festival odgođen drugu godinu zaredom
ODGODA
INmusic festival odgođen drugu godinu zaredom
ZAGREB - Jubilarno izdanje 15. INmusic festivala neće se moći održati u lipnju 2021. godine, priopćili su u ponedjeljak organizatori koji zbog pandemije koronavirusa već drugi put zaredom odlučuju odgoditi festival za iduću godinu.
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
IZLOŽBE
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
ZAGREB - Izložba "Kelemenov pozdrav svijetu“, posvećena osnivaču Biennala i jednom od najznačajnijih suvremenih skladatelja Milku Kelemenu, otvara se u utorak u Etnografskom muzeju.
BAFTA: Nomadland proglašen najboljim filmom
FILMSKE NAGRADE
BAFTA: Nomadland proglašen najboljim filmom
LONDON - Američka drama "Nomadland" koja prati ljude koji su odlučili živjeti u kombiju, velika je pobjednica BAFTA-e održane u nedjelju, a osvojila je nagradu za najbolji film, najbolju režiserku, kineskinju Chloe Zhao i glavnu glumicu, Frances McDormand.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE