GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lerotićev film osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu

Lerotićev film osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 09:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB -"Sigurno mjesto", debitantski film redatelja Jurja Lerotića, osvojio je tri nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu - za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji prvi dugometražni igrani film, objavio je u subotu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Juraj Lerotić dobio je nagradu za najbolju režiju, Goran Marković za najboljeg glumca, a film je nagrađen i kao najbolji debitantski dugometražni uradak.

Lerotićev debitantski dugometražni igrani film prikazan je u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente 75. Filmskog festivala u švicarskom Locarnu.

"Radili smo dugo i predano i bili potpuno u filmu do prije dva tjedna kada smo ga završili. Ovo sve što se sada događa došlo je tako brzo i jako je intenzivno i presretni smo što je film prvenstveno prepoznala publika koja nas je zasula predivnim komentarima i naravno da ga je prepoznao žiri", izjavila je producentica filma Miljenka Čogelja.

Dobivene nagrade, dodala je, potvrda su tih divnih reakcija publike i žirija koji su prepoznali važnost teme o kojoj govori "Sigurno mjesto".

Film tematizira traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat, nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog razdoblja i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega.

Film "Sigurno mjesto" temelji se na osobnom iskustvu autora Lerotića, koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić.

"Sigurno mjesto" nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Povrh toga, film je osvojio razvojnu nagradu Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Tagovi: Juraj Lerotić, Sigurno mjesto, Filmski festival u Locarnu, Miljenka Čogelja, Goran Marković
PROČITAJ I OVO
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
Preminuo Roberto Cavalli
IN MEMORIAM
Preminuo Roberto Cavalli
MILANO - Slavni talijanski modni dizajner Roberto Cavalli preminuo je danas u 83. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE