GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leinerova autobiografija otkriva tajne o ikonama domaćeg rocka

Leinerova autobiografija otkriva tajne o ikonama domaćeg rocka
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2020 / 21:45
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Sve bio je ritam – naslov autobiografskih zapisa Borisa Leinera, jednog od ponajboljih hrvatskih bubnjara, iznimno je dobro pogođen ne samo zbog toga što veže tekst i njegovu profesiju, već i stoga što cijela ova knjiga jednog od trojice članova originalne postave kultne rock skupine Azra, pleše, pjeva, vrišti i skače u maničnom ritmu Leinerovih bubnjeva.

Jednostavno, Leiner piše onako kako svira bubnjeve – strasno, razigrano, ritmično, ali ponekad i provokativno neritmički, izazovno…

Nedvojbeno, »Sve bio je ritam« sjećanja su i priče hrvatskog bubnjarskog rock veterana, »knjiga autobiografskih zapisa koji sadrže dosad neispričane priče o velikanima domaćeg rocka«, kako tvrdi tekst na poleđini, ali istodobno i knjiga koja predstavlja sliku Borisa Leinera kakav je bio i kakav je sad, tamo od ranog djetinjstva i tinejdžerskih godina u Čakovcu, pa preko svjetala svjetskih velegrada, do današnjice kad mu je, i to već duže vrijeme, uz glazbu bitno i kiparstvo.

Knjigu je Leiner podijelio na osam dijelova, a otvara je poglavlje »Životinje« kroz koje se on kroz šest kratkih priča prisjeća nekih tijekom njegova života bitnih mu životinja, piše Novi list.

Naravno, takav početak mnoge iznenađuje jer – logično – od već za života legendarnog bubnjara većina ipak očekuje početak s pričama o bogatoj karijeri.

No, budući da Leiner po cijelom svom životu spada u skupinu onih koji su »totalno drukčiji od drugih« (kako glasi naslov jedne od najčuvenijih pjesama s njegovim bubnjarskim potpisom), takav je početak za njega normalan, a uz to još jednom ukazuje čitatelju da neće imati posla s nečim što je predvidljivo i dosadno.

Naravno, neće Leiner pobjeći od zadatka, pa već druga cjelina nudi ono što najveći dio onih koji će za ovom knjigom posegnuti očekuju – priču o Azri. Kroz jedanaest kratkih štorija Leiner nudi neke od dogodovština koje su pratile njegov rad u tom sjajnom sastavu. Tako ćemo, primjerice, saznati puno toga o njegovom odnosu prema Štuliću, nizu zanimljivih zbivanja iza pozornice, erotskim avanturama u doba najveće slave, ali i nepoznate pojedinosti poput prvog nastupa grupe koji se dogodio u Ljubljani i to s pjevačem čije ime (Srđan Jug) vjerojatno nije poznato ni najvjernijim fanovima grupe.

U preostalim ćemo poglavljima saznati i pojedinosti o radu njega i Štulića u Nizozemskoj gdje su spremali neuspješan album za svjetsko tržište na engleskom jeziku, slijedi potom vrlo kvalitetan dio o radu u grupi Vještice pri čemu je, u odnosu na rad s Azrom, puno uočljivija kreativna strana Leinera.

Dotaknut će se autor i svojih iskustava rada u drugim brojnim sastavima u Hrvatskoj i izvan nje, života u nekim velegradovima, ispričati niz duhovitih epizoda vezanih uz neke od ličnosti s hrvatske rock scene (Darko Rundek, Trooly, Josipa Lisac…), odnosno iz života ljudi koji su njemu u određenim razdobljima života bili važni, a knjigu će kraju privesti cjelinom »Crtice« u kojoj kroz petnaest kratkih anegdota iskazuje svoju duhovitost, uočljivu inače i u svim drugim dijelovima ove knjige.

Tagovi: Boris Leiner, Branimir Johnny Štulić, Darko Rundek, Janko Milinarić Trooly, Josipa Lisac,Azra, Novi val
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE