GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauba: Street under Balcony

Lauba: Street under Balcony
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 08:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U petak, 10. srpnja 2020. u 20 sati Lauba otvara izložbu “Street under Balcony” kojom se radovima iz Laubine kolekcije prikazuje presjek djelovanja Brune Pogačnika.

Od novog street arta u dvorištu Laube, preko umjetničke intervencije TARWUK na stropu Bistroa Lauba, do galerijskog prostora u koji je postavljen mural preuzet sa zida u Branimirovoj, sve je u Laubi u znaku street arta.

Laubin galerijski prostor nedavno je obogaćen umjetničkim radom Marijane Stanić. Balkon (2007.) simbolizira “prirodnu čovjekovu potrebu za romantičnim stavljenu na marginu sustava vrijednosti i prioriteta suvremenog načina života. Emotivnost postaje zaseban, izoliran svijet, tamo negdje, daleko izvan životne putanje pojednica. Hladan i velik prostor galerije u oštrom kontrastu s instalacijom potencira poetičnost i bajkovitost prizora, ali stvara i jak dojam napuštenosti”. Rad je bio izlagan u sklopu 42. Zagrebačkog salona 2007., International Bienniala u Varšavi 2007., 4. Porečkom annaleu 2009. i T-HT nagrade u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2010. godine.

Prisjećaju se, osvrćući i preispitujući odnos anonimnosti i pseudonima, Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, ispod Balkona smješta radove iz kolekcije kojima donosi presjek djelovanja jednog od najinteresantnijih umjetnika mlađe generacije – Brune Pogačnika Tremowa. Izložbom “Street under Balcony“ po prvi će puta biti objedinjeni njegovi radovi od 2008. godine koje službeno potpisuje različitim imenima – Filijo, Puma 34 te kao kolektiv Tarwuk (s Ivanom Vukšić), a kako sam otvoreno govori, postajao je dio tih imena, a oni dio njega. Identiteti su se mijenjali kroz vrijeme, sve dok nije sreo Ivanu pa se više ne doživljava kao Bruno Pogačnik Tremow, nego kao dio TARWUK-a.

Pod pseudonimom Puma34 stekao je kultni status u street artu. Stvarao je po ulicama brojnih europskih i američkih gradova, a ponajviše u rodnom Zagrebu. Kako je jednom prilikom naveo, bezobzirnost ulice, taj punk element slobode koji postoji na cesti nastojao je prenijeti u zrelost galerijskog prostora. Tako od petka, 10. srpnja u galerijskom prostoru možete vidjeti mural (Bruno Pogačnik i OKO) koji je Lauba sa zida u Branimirovoj pod okriljem noći izmjestila i posvojila.

Istovremeno će se publici predstaviti rijetko viđeni radovi iz tog perioda koje uvelike obilježava kompozicijski spretno istraživanje vizualnog gomilanja i kolažnih postupaka – dovoljno grotesknih, ali i zaigranih, eksperimentiranje s tehnikama, a sve isprepleteno osobnim pričama i apokalipsama. Među ostalima bit će predstavljen poliptih Data Book on Hydrocarbons (1), Priča o Jacku Trbosjeku te Porinuće Titanika. Recentnija ostvarenja i smjer autor razotkrit će kroz kolektiv Tarwuk koji čini s Ivanom Vukšić. Sve što stvaraju, stvaraju apsolutno zajednički, svaka linija, oblik ili forma diše sinergijom u kojoj se očituje jedinstvo koje stoji iza njih. Ispreplitanje jednog u drugog, niz interferiranja, nadopuna, spontaniteta koje se svakih potezom pojavljuje i vodi do impresivnih rješenja prepunih simboličnosti i osjećanja.

Bruno Pogačnik Tremow diplomirao je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Zlatka Kesera te 2014. na Columbia University, School of the Arts, New Yorku. Jedan je od najvažnijih aktera na hrvatskoj umjetničkoj sceni na kojoj je izgradio prepoznatljiv vizualni jezik kroz crteže, kolaže i instalacije. Sudjelovao je na izložbama Nestalna izložba Zbirke Filip Trade, Lauba, Mogag Galerie, Tokyo, 5 portreta 2, Luksemburg, 45. zagrebački salon. Pod svojim imenom prvi je puta samostalno izlagao 2011. u Laubi.

Umjetnički duo TARWUK čine Bruno Pogačnik Tremow i Ivana Vukšić. Žive i rade na relaciji New York – Zagreb. U svome radu kroz crteže, slike, skulpture i video istražuju područja nepoznatoga, onostranoga i poetski nedodirljivog. Recentne izložbe su ‘Ti živiš već hiljadu godina’, team gallery, ‘Beside Myself’ JTT, ‘Tužni Rudar’ 15 Orient, ‘21070621-141332(2)’ MLU, Osijek, i ‘Tout est pret. Au premier signal que vous nous enverrez de Tireste, tous se leveront en masse pour l’independance de la Hongrie. Xrzah’ u Etnografskom Muzeju Istre, Pazin.

Tagovi: Lauba, Street under Balcony, Umjetnički duo TARWUK , Ivana Vukšić, Puma34, Bruno Pogačnik
PROČITAJ I OVO
Spacey mora platiti 31 milijun dolara odštete producentima Kuće od karata
PROBLEMI
Spacey mora platiti 31 milijun dolara odštete producentima Kuće od karata
NEW YORK - Glumac Kevin Spacey (62), dobitnik dva Oscara, morat će platiti gotovo 31 milijun dolara producentskoj tvrtki MRC koja ga je 2017. godine otpustila sa seta serije "Kuća od karata" zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, odlučio je sud u SAD-u nakon što je odbijena njegova žalba.
Hrvatski filmovi na festivalu DokuFest u Prizrenu
FESTIVALI
Hrvatski filmovi na festivalu DokuFest u Prizrenu
ZAGREB - U sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu, koji se održava od 5. do 13. kolovoza, prikazat će se šest filmova u raznim natjecateljskim sekcijama te još dva u nenatjecateljskim.
Američki glumac Jesse Eisenberg stiže na SFF s redateljskim prvijencem
FESTIVALI
Američki glumac Jesse Eisenberg stiže na SFF s redateljskim prvijencem
SARAJEVO - Poznati američki glumac i scenarist Jesse Eisenberg bit će još jedan od gostiju Sarajevo Film Festivala (SFF) koji počinje 12. kolovoza, potvrdili su u utorak organizatori.
Pavarotti posthumno dobiva zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu
PRIZNANJA
Pavarotti posthumno dobiva zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu
LOS ANGELES - Talijanski tenor Luciano Pavarotti, koji je preminuo 2007., bit će posthumno počašćen zvijezdom na Stazi slavnih u Hollywoodu 24. kolovoza.
Umrla glumica Nichelle Nichols, Uhura iz Zvjezdanih staza
IN MEMORIAM
Umrla glumica Nichelle Nichols, Uhura iz Zvjezdanih staza
ZAGREB - Glumica Nichelle Nichols, najpoznatija po ulozi poručnice Uhure u znanstveno fantastičnoj seriji Zvjezdane staze iz 1960-ih kojom je pomogla razbijanju barijera za afroameričke glumce i redefiniranju njihovih uloga, umrla je u dobi od 89 godina, objavila je u nedjelju njezina obitelj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE