GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kusturica kandidat za akademika

Kusturica kandidat za akademika
SANU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 13:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Režiser Emir Kusturica i predsednik Matice srpske Dragan Stanić predloženi su za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU, objavile su danas "Večernje novosti". Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i univerzitetski profesori na katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.

Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma, pišu “Večernje novosti”.

Za novoformirano odeljenje umetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odeljenja za likovnu i muzičku umetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića i scenografa Miodraga Tabačkog.

Među kandidatima za to odeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka, a na predlog institucija izvan SANU, kandidati su filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Đorđević i demograf Mirjana Rašović.

Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je profesora doktora Miodraga Spalevića.

Prema izbornoj proceduri u SANU, nakon što Komisija za praćenje izbora pregleda predloge koji su stigli od institucija spolja, oni će do kraja februara biti dostavljeni odeljenjima.

Tokom marta i aprila odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu. Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu. Potom će u septembru sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedelje trajati rok za dostavljanje primedbi, a u oktobru će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima koji su prošli glasanje.

Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU. Po pravilu, kandidati koji dobiju dvotrećinsku podršku matičnog odeljenja imaju značajno veće šanse da i na Skupštini osvoje potreban broj glasova i tako ispune uslov za članstvo u SANU.

Inostrani članovi se biraju na inicijativu odeljenja, ogranaka ili Predsedništva SANU.

Tagovi: Emir Kusturica, Srpska akademija nauka i umetnosti, Dragan Stanić
PROČITAJ I OVO
Ivana Šojat predstavila roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru
ROMANI
Ivana Šojat predstavila roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru
VINKOVCI - U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u srijedu je predstavljen roman osječke književnice Ivane Šojat "Štajga ili put u maglu", koji je posvećen vinkovačkome željezničkom kolodvoru, a knjižni materijal pretvoren je i u uspješnu kazališnu predstavu.
Stjepan Jimmy Stanić uz Zagrebačku filharmoniju u Off ciklusu
KONCERTI
Stjepan Jimmy Stanić uz Zagrebačku filharmoniju u Off ciklusu
ZAGREB - Ovog petka 23. travnja stat će na pozornicu dvorane Gastro Globusa na Zagrebačkom velesajmu kako bi i u tim godinama po tko zna koji put pokazao kako izgleda pravi glazbeni show.
Počinje 12. revija dramskih tekstova studenata ADU
REVIJA
Počinje 12. revija dramskih tekstova studenata ADU
ZAGREB - Revija dramskih tekstova studenata dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu 12. DeSADU donosi, od 22. do 24. travnja na Sceni F22 ADU i online na Facebook stranici revije, četrnaest tekstova kojima se mladi dramski pisci predstavljaju široj publici.
Festival jednominutnih filmova 25. i 26. lipnja u Požegi
NAJAVE
Festival jednominutnih filmova 25. i 26. lipnja u Požegi
POŽEGA - Ovogodišnje, 29. izdanje Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, najstarijeg međunarodnog filmskog festivala utemeljenog u Hrvatskoj, održat će se 25. i 26. lipnja u Požegi.
Najugledniji britanski glazbenici zahtijevaju 50% prihoda od streaminga
ZAHTJEVI
Najugledniji britanski glazbenici zahtijevaju 50% prihoda od streaminga
LONDON - Više od 150 najuglednijih britanskih glazbenika potpisalo pismo kojega je britanski Musicians Union (sindikat glazbenika) uputio premijeru Borisu Johnsonu zahtijevajući hitno uređenje odnosa u raspodjeli prihoda od streaming servisa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE