GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kultni album Zagrebačkog jazz kvarteta u remasteriranom izdanju objavljen na CD-u, uskoro i na vinilu

Kultni album Zagrebačkog jazz kvarteta u remasteriranom izdanju objavljen na CD-u, uskoro i na vinilu
JAZZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2021 / 17:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U listopadu 1984. godine u dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu proslavljena je 25. godišnjica Zagrebačkog jazz kvarteta kojim povodom je održan i koncert koji je sniman i potom objavljen na vinilu za tadašnji Jugoton.

Danas, više od 35 godina kasnije, album je u remasteriranom izdanju objavljen na CD-u te digitalno na svim streaming platformama i po prvi put u visokoj Hi-fi rezoluciji, dok će sljedeće godine biti dostupan i na vinilu.

"Taj je koncert u sasvim drugi plan potisnuo razmišljanja o predugom razdoblju nenastupanja i razdvojenosti članova Zagrebačkog jazz kvarteta. Pripomogli su tome ona stara, prepoznatljiva atmosfera prostora, te poznata, nekad redovito prisutna lica koja su, gledana s pozornice ili pri susretima u hodnicima i predvorju nekadašnjeg Zagrebačkog dramskog kazališta, podstakla razmišljanja o protekloj četvrtini stoljeća. Njima se sada pridružila i ona mlada publika koja u vrijeme nastanka Zagrebačkog jazz kvarteta možda još nije bila niti rođena, a koja je taj sastav sada slušala i prihvatila s nekih drugih pozicija", napisao je u knjižici originalnog izdanja producent Mladen Mazur.

"Zagrebački jazz kvartet sljednik je kvarteta Boška Petrovića osnovanog povodom održavanja Revije zagrebačkog jazza u jesen 1959. u Hrvatskom glazbenom zavodu", dodaje Dubravko Majnarić, tadašnji glavni urednik Jugotona te naglašava da se Zagrebački jazz kvartet praktički razišao 1966. godine odlaskom bubnjara Silvija Glojnarića i nastupao samo u prigodi godišnjica, kao što je dvadeset i peta koja je snimana i objavljena. Majnarić u knjižici priloženoj uz reizdanje zaključuje, a s čime će se mnogi jazz ljubitelji i stručnjaci složiti - "Zagrebački jazz kvartet jedan je od najboljih komornih sastava u povijesti hrvatskog jazza itekako prepoznat u svijetu jazz poklonika".

Upravo zahvaljujući Zagrebačkom jazz kvartetu, ali između ostalog i svim individualnim članovima sastava, jazz karta Hrvatske i regije uvelike se promijenila, štoviše Hrvatska je stavljena i na svjetsku kartu najvažnijih žarišta vrhunskih jazz glazbenika i jazz glazbe uopće. U pitanju je album koji se može svrstati u sam vrh hrvatskog jazza, a i šire, što će posvjedočiti i dolazak legendarnog američkog komentatora jazza Willisa Conovera čiji je uvodni govor i zabilježen na početku samog koncerta, odnosno na nosaču zvuka. Album je za potrebe reizdanja remasterirao s originalnih magnetofonskih vrpci Goran Martinac u Croatia Records Sudiju, a tonski snimatelj originalnog zapisa bio je Franjo Berber.

Tagovi: Zagrebački jazz kvartet, Silvije Glojnarić, Boško Petrović, Jugoton, Croatia Records
PROČITAJ I OVO
Dva izvrsna albuma Vasil Hadžimanov Benda na svim streaming platformama
ALBUMI
Dva izvrsna albuma Vasil Hadžimanov Benda na svim streaming platformama
ZAGREB - Osim cjelokupne diskografije Vasil Hadžimanov Benda koju možete slušati na digitalnim platformama Croatia Recordsa, od sada su dostupna i još dva albuma pod nazivom "Vasil Hadžimanov & Dušan Jevtović - Duo" i "Vasil Hadžimanov Trio - Melody Rhymes".
Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca
DOGAĐAJI
Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca
ZAGREB - Od 7. do 10. prosinca održat će se "Krležini dani u Osijeku", po 32. put.
The Cure u jesen 2022. dolaze svirati u Hrvatsku
KONCERTI
The Cure u jesen 2022. dolaze svirati u Hrvatsku
ZAGREB - Divovi alternativne rock scene - The Cure - 27. listopada 2022. u Areni Zagreb održati će svoj prvi samostalni koncert u Hrvatskoj.
Film Otac krenuo u njemačku kinodistribuciju
FILM
Film Otac krenuo u njemačku kinodistribuciju
ZAGREB - Film "Otac" Srdana Golubovića, s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, krenuo je ovaj tjedan u distribuciju u više od 30 kina u Njemačkoj.
Autobiografija Mire Furlan u izdanju Frakture
KNJIGE
Autobiografija Mire Furlan u izdanju Frakture
ZAGREB - Nakladnik Fraktura objavljuje autobiografiju filmske i kazališne dive Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu", dovršene pred njenu preranu smrt u siječnju 2021., u kojoj čitatelja bez zadrške uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE