GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krenula prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić

Krenula prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 08:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Počela je prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine.

Omogućena je odobrenjem sredstava Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 2022. godine iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 mil. EUR (19,6 mil. HRK), u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Projekt konstruktivne obnove ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu kao ni izgradnju požarom srušenog krila, za što se procjenjuje potreba za dodatnih 9 mil. EUR. Rukovodeći obnovom, HDLU ima značajan iznos troškova koji nisu obuhvaćeni natječajima, a koji predstavljaju snažno financijsko opterećenje za udrugu.

Tijekom obnove i u svrhu prikupljanja pomoći svih zainteresiranih kojom bi se olakšala provedba složene obnove, u planu je organizacija niza aktivnosti za aktivaciju donacija i potpora, poput pripreme relevantnih natječaja, organizacije donacijskih događaja i drugih aktivnosti. Njihov je cilj javnost upoznati s vizijom Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji će predstavljati međunarodno prepoznatljivu platformu za rast, razvoj i istraživanje umjetničkog stvaralaštva.

Naime, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje i Park skulptura u mjestu Jakovlje, od Zagreba udaljenog svega 30-ak kilometara, već su pola stoljeća mjesto ushićenog stvaranja i radosnih događaja koje pokreću kreativnost, maštovitost i nekonvencionalne stvaralačke ideje.

Boravak i djelovanje umjetnika su od 1972. godine, kada vlasnici Dvorca postaju HDLU (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) i ULUPUH (Udruga likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Hrvatske), vidljivi na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca.

U njegov povijesni perivoj uklopljen je jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj u kojem se nalaze 64 skulpture hrvatskih i međunarodnih suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih. Park skulptura se počeo formirati 1993. na inicijativu Ratka Petrića, a 2022. godine je konačno proglašen trajno zaštićenim kulturnim dobrom, te mu je i na taj način potvrđen i priznat status od nacionalnog značaja.

Tijekom proteklih desetak godina, Park i Dvorac Jakovlje predmet su bavljenja mnogih stručnjaka i mjesto različitih umjetničkih događanja (Vrt kao prostor kreativnosti 1, 2 i 3, Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen, konzervatorsko-restauratorskih i povijesno-umjetničkih istraživanja, koncerata, izložbi i projekata; Škola u dvorcu, Povijesna gostiona, Land art Cirkus).

Kako je projetkom cjelovite obnove zamišljeno, Dvorac umjetnika sadržavat će umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen umjetničkoj grupi Biafra (koja je tamo aktivno stvarala i djelovala godinama), multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju sa drugim profesijama.

Da bi se omogućila sredstva za to, planirana je crowdfunding kampanja “ZaJedno za Dvorac umjetnosti!”. Prva u nizu aktivnosti bit će donacijska akcija kojom svi zainteresirani mogu postati vlasnici nekih od predmeta iz Dvorca umjetnika. To nisu nužno umjetnine, već širok raspon predmeta- od slika, crteža, grafika, postera, knjiga do onih upotrebnih poput polica, boja i drugog stvaralačkog pribora.

Kampanja počinje u nedjelju, 5. veljače, u Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje, gdje će svi zainteresirani od 10 do 13 sati moći pogledati spomenute predmete te ih u zamjenu za donaciju odnijeti kući, a ostale crowdfunding aktivnosti će se nastaviti u narednom periodu. Prikupljena sredstva poslužit će za daljnju obnovu Dvorca umjetnika.

Tagovi: Dvorac umjetnika Oršić, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Fond solidarnosti Europske unije
PROČITAJ I OVO
Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
NAJAVE
Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
ZAGREB - U četvrtak 23. ožujka u 17.30 u Francuskom institutu na rasporedu je predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje.
Bruce Willis proslavio rođendan, supruga objavila dirljivu poruku
ROĐENDAN
Bruce Willis proslavio rođendan, supruga objavila dirljivu poruku
LOS ANGELES - Kako je Bruce Willis u nedjelju napunio 68 godina, njegova supruga Emma Heming obilježila je taj dan iskrenom porukom o brizi za nekoga tko živi s frontotemporalnom demencijom.
Djed
PRAZNINA (3)
Djed
Djed je već u ranoj mladosti imao svoj svijet. I nije taj svijet bio besprijekoran, ništa bolji od tvog ili mog, ali bio je njegov. Neću zaboraviti koliko je Djed strahovao od jedinica u školi.
Preminula književnica Dubravka Ugrešić
IN MEMORIAM
Preminula književnica Dubravka Ugrešić

ZAGREB - Preminula je Dubravka Ugrešić, jedna od najistaknutijih europskih esejistica i spisateljica.

Drago Diklić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu
PRIZNANJA
Drago Diklić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu
ZAGREB - Drago Diklić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu. Nagrada će mu biti uručena u danas, a u subotu, 18. ožujka održat će veliki koncert u Tvornici kulture pod nazivom "Moj prijatelj Ivo Robić".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE