GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza dodatno pogodila izvedbene umjetnosti u sezoni 2020./21.

Koronakriza dodatno pogodila izvedbene umjetnosti u sezoni 2020./21.
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2022 / 08:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kriza zbog koronavirusa nastavila je u sezoni 2020./2021. utjecati na izvedbene umjetnosti, što se odražava u snažnom padu broja odigranih predstava kao i smanjenom broju posjetitelja te gostovanja, a pad bilježi i koncertna sezona profesionalnih ansambala, orkestara i zborova.

Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku na temelju obrade statističkih izvještaja koje na Godišnjem izvještaju ispunjavaju profesionalna kazališta, profesionalna kazališta za djecu i amaterska kazališta, profesionalni orkestri, ansambli i zborovi, te Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado.

Prema prikupljenim podacima, vidljivo je da je teška sezona za izvedbene umjetnosti iznimno smanjila broj izvedenih predstava, a utjecaj koronakrize i epidemioloških mjera za sprečavanje širenja bolesti covid-19 odrazio se i na broju posjetitelja, uz zamjetan je još veći pad broja posjetitelja nego u prijašnjoj sezoni.

Samim time, pao je i broj aktivnih kazališta.

U sezoni od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. ukupno su radila 123 kazališta, što je za 23 posto manje nego u prijašnjoj sezoni. Dio profesionalnih kazališta unutar kuće ili na drugoj lokaciji imao je stalne scene, tako da je uz 80 profesionalnih kazališta radilo i osam stalnih scena. Profesionalnih kazališta za djecu radilo je 24, od čega šest lutkarskih.

Kazališta: 40 posto manje predstava, 69 posto manje gledatelja

Ukupno je izvedeno 5350 predstava, što je za 40 posto manje nego sezoni koja je prethodila, a vidjelo ih je, u RH i inozemstvu, ukupno 442.083 ljudi, što je 69 posto manje nego u sezoni 2019./2020. U svim kazalištima izvedena su 1.093 djela, od čega 535 djela domaćih autora, odnosno 49 posto.

Profesionalna kazališta za sve uzraste izvela su 28 posto manje predstava te su imala 66 posto manje posjetitelja nego u prethodnoj sezoni, koja je već pokazivala znatan pad. Pad broja aktivnih kazališta najveći je kod amaterskih kazališta, kojih je radilo samo 19, ili 48 posto u usporedbi s prethodnom sezonom, a izvela su 69 posto manje predstava te imala 72 posto manje posjetitelja u odnosu na sezonu koja je prethodila.

Profesionalna kazališta za djecu izvela su 52 posto manje predstava i imala su 77 posto manje posjetitelja u odnosu na prijašnju sezonu, kada su unatoč koronakrizi imala najmanji pad.

Osjetan pad i u koncertnoj sezoni te u gostovanjima

Zabilježen je i osjetan pad koncertne sezone za profesionalne ansamble, orkestre i zborove. U sezoni 2020./2021. aktivno je bilo 29 profesionalnih orkestara i ansambala, od čega šest simfonijskih i velikih orkestara, sedam komornih orkestara te 16 komornih ansambala.

Izvedeno je 439 koncerata, priredbi i proslava s 54.039 posjetitelja. U odnosu na sezonu 2019./2020. to je 17 posto koncerata manje, uz pad posjećenosti za 67 posto.

Profesionalni zbor održao je 22 koncerta, četiri posto više nego u prijašnjoj sezoni. Na njima je bilo samo 2350 posjetitelja, odnosno čak 81 posto manje publike nego u sezoni 2019./2020.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado izveo je 30 koncerata odnosno priredbi, što je za 44 posto manje nego u prijašnjoj sezoni. Na njima je bilo 14.050 posjetitelja, ili 66 posto manje nego u prethodnoj sezoni.

I u sezoni 2020./21. nastavljen je pad broja gostovanja hrvatskih kazališta, ansambala, orkestara i zborova, pa je tako, u odnosu na sezonu 2019./2020., u kojoj su se već prepolovila gostovanja izvan granica RH u odnosu na prijašnje sezone, zabilježen dodatan pad, i to za 54 posto kad je riječ o gostovanjima predstava profesionalnih kazališta, za 50 posto kad je riječ o predstavama dječjih kazališta, dok amaterska kazališta nisu ostvarila niti jedno gostovanje izvan RH u sezoni 2020./2021.

Broj koncerata u inozemstvu profesionalnih orkestara i ansambala u odnosu na sezonu 2019./2020. također je pao, i to za 67 posto.

Tagovi: izvedbena umjetnost, kazališna djelatnost, kazališta, koncerti
PROČITAJ I OVO
UNESCO uvrstio talijansku operu na popis kulturne baštine
OPERA
UNESCO uvrstio talijansku operu na popis kulturne baštine
RIM - Obrazovna, znanstvena i kulturna organizacija UN-a (UNESCO) uvrstila je umjetnost talijanskog opernog pjevanja na popis nematerijalne svjetske baštine, prenosi u četvrtak BBC
Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca
DOGAĐAJI
Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca
OSIJEK - Od 7. do 10. prosinca 2023. održat će se 34. Krležini dani u Osijeku.
Valerij Gergijev ipak postao ravnatelj Boljšoja
ODAN KREMLJU
Valerij Gergijev ipak postao ravnatelj Boljšoja
MOSKVA - Ruska vlada imenovala je predsjedniku Vladimiru Putinu odanog dirigenta Valerija Gergijeva za ravnatelja Boljšoj teatra, što je novi potez u procesu preslagivanja na kulturnoj sceni Rusije u vrijeme rata protiv Ukrajine.
josipa Lisac o stanju u Hrvatskoj: Svi snovi su nestali
SUMORNO
josipa Lisac o stanju u Hrvatskoj: Svi snovi su nestali
ZAGREB - Glazbena diva Josipa Lisac obilježava 50. obljetnicu izdavanja svog prvog albuma "Dnevnik jedne ljubavi." O suradnji, a potom i ljubavi s Kalom Metikošem, stanju u današnjoj glazbi te drugim srodnim temama, razgovarala je u Pressingu s Ilijom Jandrićem.
Beč: Predstavljen prvi kulturni token
INOVACIJE
Beč: Predstavljen prvi kulturni token
BEČ - Bilo da se krećete pješice, biciklom ili javnim prijevozom, ostaviti automobil kod kuće isplati se jer Grad Beč razvija kulturni token kojim bi se takvo ekološki prihvatljivo ponašanje nagradilo. Tko uštedi 20 kilograma CO2 dobiva ulaznicu za posjet kazalištu, muzeju, koncertu ili kinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE