GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kontroverze oko njemačke turneje Rogera Watersa

Kontroverze oko njemačke turneje Rogera Watersa
POLITIKA I GLAZBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Turneja bivšeg člana Pink Floyda Rogera Watersa se u Njemačkoj suočava sa sve glasnijim pozivima na zabranu. Razlog je Watersov poziv na bojkot Izraela i sve otvoreniji antisemitizam ali i podrška Vladimiru Putinu.

Ovogodišnja turneja bivšeg basiste Pink Floyda Rogera Watersa, barem što se tiče pet najavljenih koncerata u Njemačkoj, se nalaze u znaku sve glasnijih poziva da se Watersu otkažu nastupi u Njemačkoj. Glavni razlog je Watersova aktivna podrška pokretu BDS koji poziva na bojkot države Izrael. U aktivnu podršku BDS-u spada i Rogersovo vrijeđanje svih glazbenika koji nastupaju u Izraelu. Na meti bivšeg basiste Pink Floyda su se našli i takvi glazbenici poput Nicka Cavea i Thoma Yorka iz Radioheada.

I Cave i Yorke su odbrusili Watersu poručili mu da se ne igra javnog cenzora i da prestane vršiti pritisak na kolege. I Cave i Yorke su objasnili da u Izraelu nastupaju za one koji se protive službenoj politici Jeruzalema:

"Ja sam protiv politike Donalda Trumpa pa ipak nastupam u SAD-u. Isto je i sa Netanjahuom i Izraelom", rekao je tada Yorke.

Programi njemačkog javnog servisa ARD su još prije nekoliko godina odbili prikazati Watersove koncerte. Sam Waters se, kao i većina pobornika BDS-a brani tvrdnjama da ne kritizira Židove nego državu Izrael. No neke akcije poput puštanja balona u obliku svinje na kojoj je iscrtana Davidova zvijezda na svojim koncertima, govore dovoljno same za sebe. Kao i suradnja BDS-a s Hamasom koji se u Europskoj uniji nalazi na listi terorističkih organizacija.

Kao da jedna kontroverza Watersu nije dovoljna, od početka rata u Ukrajini je zauzeo i jasnu poziciju podrške Kremlju. 79-godišnji Waters je prvo davao izjave kako je „Putin prelukav da bi započeo rat". Kada je rat počeo, svim je silama pokušao okriviti Zapad, prije svega SAD za rat a Joea Bidena optuživao da je ratni zločinac. U jednom je intervjuu opet tvrdio kako Putin ima jako dobre razloge za rat što je izazvalo val ogorčenja u Ukrajini ali podršku Moskve, konkretno samog Dmitrija Medvjedeva.

U studenom prošle godine Waters se preko svoje internetske stranice odlučio obračunati i s njemačkim političkim vodstvom nazivajući ga „dijelom izraelskog lobija". Njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i „kompletnoj njemačkoj političkoj vodećoj klasi" je poručio da pročita Opću povelju o ljudskim pravima. Čitav tekst je popraćen fotografijom spaljivanja knjiga nakon dolaska nacionalsocijalista 1933. na vlast i Watersa i njegove supruge na grobu Sophie i Hansa Scholla (boraca protiv Hitlerovog režima).

U raspravu oko Watersovih političkih stavova su se sad umiješale i njemačko-židovske udruge diljem Njemačke koje od organizatora traže otkazivanje koncerata. Neke dvorane, poput Frankfurtskog sajma se pozivaju na nemogućnost ukidanja već potpisanih ugovora. Frankfurtsko političko vodstvo, bez obzira na stranačku pripadnost, se izjasnilo za otkazivanje nastupa. Povjerenik vlade savezne pokrajine Hessen Uwe Becker kritizirao je Watersa da „sve agresivnije" zastupa stavove BDS-a.

„Waters je primjer za agresivni i protiv Izraela okrenuti antisemitizam i zbog toga mu u Hessenu ne bi trebali davati umjetničku platformu", rekao je Becker.

Tagovi: Roger Waters, Pink Floyd, Uwe Becker, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE