GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Knjiga kao lijek

Knjiga kao lijek
RECENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 08:52
Autor: Krešimir Butković
ZAGREB - U biblioteci za djecu i mladež nakladnika Alfa d.d. objavljena je knjiga ''Mala, mala vila'' književnice Vladimire Velički.

Zbirka je to od jedanaest poučnih priča koje kroz bajkovit pristup djeci objašnjavaju razliku između dobra i zla, ljubavi i mržnje, razvijaju snažan osjećaj za dobro i lijepo u čovjeku te daju most utjehe tamo gdje se čini da preostaje samo sunovrat u ambis bezizlaznosti.

Kao predavač na Učiteljskom fakultetu (autorica skromno u svojoj bilješci prešućuje sve svoje titule predstavljajući se ''tek'' piscem) razvila je snažnu emocionalnu povezanost spram djece u predškolskoj i školskoj dobi. Stoga ova zbirka odiše i njenom drugom ljubavi – logoterapiji koju i predaje na Institutu ''Dobro'' u Zagrebu.

Upravo logoterapija, u ovom slučaju ona koja se obraća djeci u vidu logopedagogije, izvorištem je zadivljujućih poučnih terapeutskih brilijanata koji će zasigurno zasvijetliti u srcu svakog malog čitatelja. S namjerom da ih dotakne ali i potakne na promjene u i oko sebe, Velički u svojoj naraciji postiže tu direktnu komunikaciju s djetetom na onaj ''staropričaški'' način koji duboko zaokuplja pažnju djeteta, a roditelju ili čitatelju, koji glasom daruje priču malim poklonicima pisane riječi, to čitanje predstavlja zabavu ali i podsjećanje na vrijednosti koje se rasplinjuju u svakodnevnoj borbi za mjesto u društvu. Velički, svjesna odgovornosti spram štiva za djecu, vraća onu potrebnu vertikalu zbog koje svi postajemo boljim ljudima. Svijet nije idilično mjesto, no ovakve priče ga zasigurno čine ljepšim i poželjnijim.

U vrijeme globalnog straha koji izravno utječe na psihu djeteta, ''Mala, mala vila'' jedna je od potrebitih lijekova čija nuspojava je bezbrižan osmijeh na licu malih čitača. Sve priče prate i prelijepe, dirljive ilustracije meksičke ilustratorice Vladimire L. Galindo Contreras. Danas, kada zaboravljeni pisci žele povrat izgubljene slave ocrnjujući dječju književnost, zbirka priča ''Mala, mala vila'' ''protuotrov'' je svim zlim jezicima o kojima Velički piše već u prvoj priči ''Lug i malo Gle''. Odrasli ljudi sve manje razumiju djecu. Posebice oni koji u djeci, kao čitateljskoj publici kojoj se kupuju knjige, vide ništa drugo nego sredstvo za zaradu.

Suprotno svem komercijalnom, ''Mala, mala vila'' ''trag je u beskraju'' hrvatske dječje književnosti koja je mnoge odgojila i pretvorila u moralno odgovorne ljude. Ova zbirka s logopedagoškim učinkom zasigurno neće ostati izgubljeno blago na kućnim i policama u knjižnicama.

Tagovi: Vladimira Velički, Mala, mala vila, Alfa d.d., logoterapija
PROČITAJ I OVO
Svjetska premijera Matanićeve Zore u Estoniji
FILM
Svjetska premijera Matanićeve Zore u Estoniji
ZAGREB - "Zora", novi igrani film Dalibora Matanića, imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu "Black Nights" u Tallinnu, jednom od 15 svjetskih festivala A-kategorije.
Preminuo hrvatski redatelj Božidar Violić
TUŽNA VIJEST
Preminuo hrvatski redatelj Božidar Violić
ZAGREB - Hrvatski kazališni redatelj, dramaturg i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Božidar Violić umro je u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz krugova bliskih obitelji.
Umro novinar i publicist Josip Šentija
IN MEMORIAM
Umro novinar i publicist Josip Šentija

ZAGREB - Josip Šentija, novinar, publicist i prvi ravnatelj Hine umro je u nedjelju navečer u 89. godini, nakon što mu je iznenada pozlilo, doznaje se u ponedjeljak od njegove obitelji.

Udruženje dramskih umetnika Srbije: Napad na Seku Sablić je napad na Ustav
REAKCIJE
Udruženje dramskih umetnika Srbije: Napad na Seku Sablić je napad na Ustav
BEOGRAD - Udruženje dramskih umetnika Srbije reagovalo je saopštenjem na napade u Skupštini Srbije na glumicu Jelisavetu Seku Sablić i ocenilo da napadi govore o onima koji umetnicu napadaju, a ne o umetnici.
Slavni bečki hotel Sacher okrenuo se drive-in kolačima
NOVO NORMALNO
Slavni bečki hotel Sacher okrenuo se drive-in kolačima
BEČ - Pandemija koronavirusa prisilila je mnoge luksuzne bečke hotele na zatvaranje jer ove godine zbog restrikcija u putovanjima u austrijsku prijestolnicu nisu stigli uobičajeni milijuni turista, no legendarni Hotel Sacher ipak nije dopustio da ljubitelji slavne 'sacherice' ostanu bez nje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE