GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinoteka i Booksa pokreću online filmsko-čitateljski klub

Kinoteka i Booksa pokreću online filmsko-čitateljski klub
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 11:32
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Zagrebačko kino Kinoteka i književni klub Booksa pokreću online filmsko-čitateljski klub posvećen filmskim adaptacijama, odnosno vječnoj dilemi i izvoru rasprava - je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen.

Klub s radom počinje na Noć knjige, 23. travnja u 18 sati, a za sudjelovanje se treba prijaviti na booksa@booksa.hr do ponoći u ponedjeljak, 21. travnja.

Sljedećih dana na internetu, a kad se završi pandemija možda i uživo, članovi kluba pokušat će pronaći odgovore na pitanje o tome što treba za dobru adaptaciju, je li to vjernost predlošku ili sloboda interpretacije, je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element, atmosferu, ponavljajući motiv ili prepoznatljivu situaciju.

Iako je popularno mišljenje da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, ne tako rijetko postoje i primjeri gdje nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe, kažu pokretači kluba.

Broj polaznika je ograničen pa je za prijavu potrebno poslati kritiku jednog filma snimljenog prema književnom djelu u Twitter formatu (samo 140 znakova).

Autori 20 najboljih kritika postat će članovi filmsko-čitateljskog kluba koji će se svaki mjesec sastajati na platformi Zoom, a čim okolnosti dopuste nastavljamo uživo, najavljuju iz Kinoteke.

Prvo izdanje kluba počinje "Paljevinom koliba", kratkom pričom japanskog književnika Harukija Murakamija iz zbirke "Slon nestaje" (1993.), koju je južnokorejski redatelj Lee Chang-dong adaptirao u "Izgaranje" (2018), psihološki mystery koji se našao na popisima najboljih filmova proteklog desetljeća.

Polaznici će na čitanje dobiti književni predložak, koji je u hrvatskom prijevodu ustupio izdavač te Murakamijeve zbirke, Vuković&Runjić, dok je film dostupan na nekoliko online platformi (MAXtv videoteka, Amazon Prime Video).

Sudionici kluba razgovarat će o tome kako izgleda Murakamijev stil pretočen u pokretne slike, što je Lee izmijenio u odnosu na priču te kako motiv spaljivanja koliba funkcionira kod jednog, a kako kod drugog autora.

Klub će moderirati voditelj filmskih programa kina Kinoteka Mario Kozina.

Tagovi: Kinoteka, Booksa, Haruki Murakami
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE