GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kino Tuškanac: Retrospektiva njemačkih filmova Fritza Langa

Kino Tuškanac: Retrospektiva njemačkih filmova Fritza Langa
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 18:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Retrospektivu njemačkih filmova Fritza Langa, jednoga od najznačajnijih redatelja svih vremena, priredilo je Kino Tuškanac, a na programu će od 1. do 6. listopada, biti deset Langovih njemačkih filmova nastalih od 1921. do njegova egzila iz Njemačke 1933.

Fritz Lang utjecao je na mnoge poznate redatelje, među kojima i na Luisa Bunuela, Alfreda Hitchcocka, Sergeja Ejzenštejna, Ingmara Bergmana i Orsona Wellesa.

Retrospektiva Langovih njemačkih filmova počet će u četvrtak, 1. listopada u 19 sati, projekcijom filma "Metropolis" jednoga od najimpresivnijih djela zreloga nijemog filma, priopćilo je u ponedjeljak Kino Tuškanac.

Uoči projekcije uvodnu riječ o Langovu iznimnom značaju i mjestu u svjetskom filmu održat će filmolog Nikica Gilić.

U nastavku programa slijedit će prvi Langov zvučni film i jedan od najboljih filmova svih vremena "M" (1931.), potom jedno od prvih važnijih ostvarenja znanstvenofantastičnoga žanra "Žena na mjesecu" (1929.) i posljednji redateljev film prije egzila "Testament doktora Mabusea" (1933).

Bit će prikazan i jedan od prvih uspjelih filmova špijunskoga podžanra "Špijuni" (1928), jedno od ključnih dometa njemačkog ekspresionizma "Dr. Mabuse, kockar" (1922 .u dva dijela), prvi veliki redateljev uspjeh "Umorna smrt" (1921.), te čuvena legenda "Nibelunzi" (1924. u dva dijela).

Kultni redatelj klasičnoga fabularnog filma

Kako se navodi, Lang je, po riječima filmskog kritičara Vladimira Vukovića, "dajući ključne i prve doprinose razvoju niza (pod)žanrova, neprestano varirajući tri u biti romantičarske teme (sudbina, krivnja, želja za osvetom ili društvenom pravdom), ostvario opus prožet pesimizmom, iracionalnošću i oštroumljem na rubu filozofičnosti, ali i fantazmogoričnošću i mistikom, s ugođajem tjeskobe i more koji se funkcionalno uklapa u bizarne priče i egzotične ambijente, te s ugroženim usamljenim junacima koji često nose klicu vlastite kobi - žrtvama okolnosti (socijalnih i političkih) kojih ponekad i nisu svjesni"..

Izvorna vizualna stila, Lang je, prema filmologu Anti Peterliću, "uz Jeana Renoira, Johna Forda, Howarda Hawksa i Alfreda Hitchcocka, kultni redatelj klasičnoga stila fabularnoga filma“. Za Peterlića, Lang je "majstor izražavanja neuroza suvremenoga svijeta te prikaza podneblja tjeskobe i gotovo sudbinske nemoći čovjeka u susretima s politikom i suvremenom civilizacijom kao i suočenjima sa samim sobom i smrću". Tim je svojim majstorstvom, ocijenio je Peterlić, "zamjetljivo utjecao na Sergeja Ejzenštejna, Luisa Buñuela, Alfreda Hitchcocka, Henri-Georgesa Clouzota, Claudea Chabrola, Ingmara Bergmana, kao i na brojne redatelje filma noira".

Više informacija o programu može se pronaći na facebooku: Njemački filmovi Fritza Langa i webu: Portreti: Njemački filmovi Fritza Langa.

Fritz Lang (Beč, Austro-Ugarska, 5. prosinca 1890. - Beverly Hills, SAD, 2. kolovoza 1976.), pravim imenom Friedrich Anton Lang, bio je slavni redatelj i jedan od najpoznatijih emigranata njemačkog ekspresionizma, a mnogi njegovi filmovi su priznati klasici.

Bio je iz židovske obitelji koja je prešla na katoličku vjeru te je Lang odgajan kao katolik. Nakon završetka škole upisao se nakratko na tehnički studij, ali je kasnije studirao umjetnost. 1910. je otišao vidjeti svijet, putujući po Europi, Africi, Aziji i Tihom oceanu. Kada je izbio Prvi svjetski rat unovačen je u vojsku te je ratovao na fronti Rusije i Rumunjske gdje je bio ranjen tri puta, a dok se oporavljao pisao je ideje za scenarije.

Nakon što se zaposlio u studiju Ufa, počeo je raditi kao redatelj u Njemačkoj, spajajući popularne žanrove s ekspresionizmom. Njegov prvi film bio je "Halbblut" iz 1919. a iduće godine sreo je svoju buduću suprugu i glumicu Theu von Harbou. Zajedno su napisali scenarije za filmove "Dr.Mabuse", ep "Nibelunzi" te slavni ZF "Metropolis", kao i njihov prvi zvučni film "M", triler o lovu na serijskog ubojicu djece.

Navodno mu je 1934. Joseph Goebbels ponudio poziciju urednika studija Ufa, usprkos tome što je njegov film "Testament Dr. Mabusea" bio zabranjen u Njemačkoj zbog paralela glavnoga negativca s Hitlerom, a Lang je pristao da bi narednoga dana napustio državu i pobjegao u Pariz. Njegova supruga ostala je pak u Njemačkoj jer je simpatizirala s nacistima.

Lang je kasnije otišao u Hollywood, pridružio se studiju MGM te režirao hvaljenu krimi dramu "Bijes" u kojoj je glumio Spencer Tracy. U idućih 21 godinu snimio je 21 film u SAD-u.

Tagovi: Kino Tuškanac, Fritz Lang, Joseph Goebbels, Luis Bunuel, Alfred Hitchcock, Sergej Ejzenštejn
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE