GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katarina Juričić: Narančasto&Plavo

Katarina Juričić: Narančasto&Plavo
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 12:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka fotografkinja Katarina Juričić predstavlja se izložbom Narančasto&Plavo kustosice Lee Vene koja je otvorena 3. rujna u Galeriji Karas.

“Narančasto&Plavo“, serija fotografija čija je finalna forma prostorna instalacija, inscenacija je familijarnog doživljaja izlaska i zalaska sunca te kontemplativnog osjećaja koje oni pružaju. 

Scene poput prvih jutarnjih zraka, te zalaska sunca iza horizonta, osim što su emocionalno snažne, također su apsolutno fotogenične te pobuđuju intuitivnu potrebu da ih ovjekovječimo. Kao rezultat, preplavljeni smo morem sličnih fotografija u kojima se sva čar uzvišenog doživljaja svodi na nematerijalnu reprodukciju „već viđenog” te time i proživljenog.

Ovaj rad u svojoj je srži studija svjetla, forme i boje – elementarnih čestica od kojih se baš svaka fotografija prvenstveno sastoji. Uzimajući kao referencu ikonične slike izlaska i zalaska sunca, figurativne motive dekonstruiram do razine apstrakcije ne bi li time došla do same suštine tog doživljaja. Ograničujući se na narančasto i plavo svjetlo, rekreiram čitav spektar sunčeve svjetlosti koju doživljavamo tijekom dana. Time nastojim evocirati osjećaj bivanja na suncu i natapanja u njegovoj toplini i boji.

Katarina Juričić (1994, Zagreb) diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2019. godine završava studij fotografije na Royal Academy of Art (KABK) u Den Haagu.

Njena umjetnička praksa počiva na istraživanju fizikalnosti medija fotografije. Juričić vizualizira imaginarne, fotografijom često nezabilježive, aspekte stvarnosti kao što su sjećanja, emocije, vizije i halucinacije.

Dosad je izlagala na Photo Basel u Baselu; Unseen Photo Festivalu, Galerie Ron Mandos, Melkweg Expo i SBK u Amsterdamu; Galerie Bart u Nijmegenu; Nest, te Grey Space in the Middle u Den Haagu. Njezini radovi nalaze se i u kolekciji AkzoNobel Art Foundation u Amsterdamu.

Tagovi: Katarina Juričić, fotografija
PROČITAJ I OVO
Najmanji grad na svijetu dobiva muzej
ODLIČNA PRIČA
Najmanji grad na svijetu dobiva muzej

HUM - Daši i Mišelu je uspjelo realizirati dugogodišnju želju kupnje veće kuće u središtu Huma u koju će smjestiti – muzej! 

Novi James Bond mogao bi biti prodan streaming servisima za 600 milijuna dolara
FILMOVI
Novi James Bond mogao bi biti prodan streaming servisima za 600 milijuna dolara
LONDON - Apple, Netflix i drugi streaming servisi zainteresirani su za otkup filma "No Time to Die", najnovnijeg ostvarenja o James Bondu koje je trebalo biti prikazano u travnju ove godine.
Završen 10. One Take Film Festival, Grand Prix filmu Ograda/Fence
FESTIVALI
Završen 10. One Take Film Festival, Grand Prix filmu Ograda/Fence
ZAGREB - Dodjelom Grand Prixa filmu Ograda/Fence, autorice Lendite Zeqiraj svečano je u zagrebačkom kinu Tuškanac završen 10. One Take Film Festival.
Nedeljko Dragić nakon tri desetljeća egzila opet stvara u Zagrebu
ANIMIRANI FILM
Nedeljko Dragić nakon tri desetljeća egzila opet stvara u Zagrebu
ZAGREB - Legendarni autor Zagrebačke škole crtanog filma, ilustrator i autor "Zagija" Nedeljko Dragić, nakon gotovo 30 godina egzila u Muenchenu, opet stvara u Zagrebu te nakon objavljene knjige i reizdanja zbirke karikatura priprema zbirku aforizama.
Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi
JEDINSTVENO
Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi
STARA PAZOVA -  Ova jedinstvena nosnja isključivo je nošena u Staroj Pazovi i Slankamenačkim vinogradima. Ova bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turističke ponude opštine Stara Pazova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE