GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jura Stublić i Film u Tvornici obilježavaju godišnjice tri važna albuma

Jura Stublić i Film u Tvornici obilježavaju godišnjice tri važna albuma
PRIGODNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 16:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Jura Stublić i njegova grupa Film na koncertu u Tvornici kulture, koji će se održati 22. listopada, obilježit će godišnjice tri važna albuma, jer su „Zona sumraka“, „Sunce sja“ i „Hrana za golubove“ navršili 40, 35, odnosno 30 godina od objavljivanja, objavila je Tvornica kulture.

S više od 30 koncerata koje je pogledalo preko 50.000 posjetitelja Jura Stublić apsolutni je rekorder po broju nastupa u Tvornici kulture, ali i dalje među najtraženijim domaćim izvođačima.

Ta tri slavljenička albuma hrvatske i ex-Yu rock scene, objavljena u razdoblju od 1982. do 1992. godine, zaokružili su postavljanje Stublića na poziciju jednog od najvećih i najznačajnijih autora regije.

Sva tri albuma nose autorski različite Jurine pečate. Pjesme kao što su „20.000 milja iznad mora“ i „Zagreb je hladan grad“ očitavali su klimu s početka 80-tih godina u Jugoslaviji.

Neusporedivo optimističniji, klasici sa „Sunce sja“ kao što su „Sjećam se prvog poljupca“ i „Srce na cesti“ došli su kao još jedna potvrda već dokazanoj autorskoj kvaliteti. Album je prodan u 100.000 primjeraka.

Naposljetku, „Hrana za golubove, zabilježena je kao jedan od najpoznatijih antiratnih albuma iz 90-tih, kojeg su obilježili hitovi „E moj druže beogradski“ (prepjev pjesme „Na morskome plavom žalu“ iz Kusturičinog filma „Sjećaš li se Dolly Bell?“) „Bili cvitak“, kao i „Radio ljubav“ i „Dom“.

Zanimljivo, upravo to izdanje, ukupno sedmi album, do danas je ostao posljednji Stublićev cjeloviti studijski album.

Fotografija: Slaven Branislav Babić, Pixsell

Tagovi: Jura Stublić, grupa Film, Tvornica kulture
PROČITAJ I OVO
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE