GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jean-Michel Jarre: Kultura može predvoditi oporavak od koronavirusa

Jean-Michel Jarre: Kultura može predvoditi oporavak od koronavirusa
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2020 / 13:57
Autor: SEEbiz / H

PARIZ - Predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja Jean-Michel Jarre pozvao je u utorak vlade i kreativce na zajedničko promišljanje suočavanja s posljedicama krize izazvane koronavirusom, ocijenivši kako umjetnost i kultura mogu biti poluge uspješnog oporavka.

Jean-Michel Jarre, predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC) i UNESCO-ov ambasador dobre volje, predvodi novu globalnu raspravu o utjecaju covida-19 na kulturni i kreativni sektor, te akcijama potrebnim za učinkovito suočavanje s njegovim posljedicama.

Uoči virtualne debate "ResiliArt", koja u suorganizaciji UNESCO-a i CISAC-a kreće na društvenim mrežama 15. travnja i na kojoj je najavljeno i sudjelovanje hrvatske ministrice kulture Nina Obuljen Koržinek, Jarre je u utorak pozvao globalnu kreativnu zajednicu i vlade da se priključe raspravi i zajedničkom promišljanju rješenja.

"Fokus ove krize prvenstveno je usmjeren na zdravlje i preživljavanje. No, covid-19 ima katastrofalan utjecaj i na kulturu, te prijeti dugoročnim gubitkom prihoda kreativnim stvarateljima, štetom gospodarstvima i radnim mjestima, te uništenjem zajednica sagrađenih na kulturi i umjetnosti", upozorio je Jarre.

Kultura, međutim, može biti i jedna od središnjih poluga rješenja ove krize, smatra. Upravo je zbog toga CISAC u partnerstvu s UNESCO-om odlučio pokrenuti ResiliArt, ekskluzivnu platformu za globalnu raspravu na društvenim mrežama u kojoj ključne figure kreativne i kulturne industrije kao i umjetnici - kako oni etablirani, tako i mladi, još neafirmirani - imaju priliku govoriti o dalekosežnim posljedicama koronavirusa te svojim uvidima pomoći vladama u oblikovanju učinkovitih politika za njihovo prevladavanje.

"Kultura je temeljna potreba naših društava. Stvaratelji umjetnosti hrane naše živote, oni su poduzetnici koji daju pogonsko gorivo našim gospodarstvima i radnim mjestima. Pomažu nam i prate nas u teškim vremenima", istaknuo je Jarre.

"Pogledajte čemu se okreću ljudi u zatočeništvu: umjetnosti, zabavi, kulturi. Kreativni proizvodi, bez obzira je li riječ o knjigama, filmovima, glazbi ili vizualnoj umjetnosti, nositelji su nezamjenjive vrijednosti kulture u našim društvima. Zato kulturu trebamo promatrati kao dio izlazne strategije iz tekuće krize, a stvarateljima te kulture pripada važna uloga u oblikovanju te strategije", ocijenio je.

Vrijeme je da se kulturni i kreativni sektori ujedine u zajedničkoj raspravi i pronalasku rješenja u svim zemljama svijeta, upozorava nadalje Jarre. Potrebno je dobro razmotriti sve informacije, podatke i različita rješenja, a to nije moguće bez sudjelovanja kreativne zajednice na globalnoj razini, rekao je.

Zbog toga je CISAC posebno posvećen ovome projektu, koji je u podjednakoj mjeri, kako je naglasio, namijenjen i kreativnim profesionalcima, umjetnicima, kao i vladama.

"Vlade imaju nezamjenjivu ulogu u ovoj raspravi. Vlade moraju uložiti u kulturni oporavak kako bi kreativni sektor mogao odigrati svoju gospodarsku i društvenu ulogu u našem izlasku iz tekuće krize", poručio je Jarre.

Inauguralna rasprava održat će se 15. travnja, na Svjetski dan umjetnosti, a otvorit će ju generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay. U raspravi će sudjelovati i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Pridružit će im se, među ostalima, i pomoćnik generalne direktorice UNESCO-a za kulturu Ernesto Ottone R., Jean Michel Jarre, alžirski autor koji piše pod pseudonimom Yasmina Khadra, glazbenica Deeyah Khan, redateljica dokumentarnih filmova i UNESCO-va ambasadorica dobre volje, i drugi.

Kulturni profesionalci pozvani su da se priključe inicijativi organiziranjem ResiliArt rasprava u svojim regijama. "Devastacija koja je pogodila čitav kulturni lanac imat će dugoročne posljedice na kreativnu ekonomiju. ResiliArt želi osigurati kontinuitet dijaloga, dijeljenja informacija i zajedničkih napora dugo nakon jenjavanja pandemije", poručuju iz CISAC-a.

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja (CISAC) najveća je svjetska organizacija koja predstavlja više od četiri milijuna stvaratelja umjetnosti u 120 zemalja svijeta.

Tagovi: Jean-Michel Jarre, koronavirus, Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja
PROČITAJ I OVO
Vječno putovanje Željka Malnara
SJEĆANJE
Vječno putovanje Željka Malnara
ZAGREB - Na današnji dan 2013. godine preminuo je Željko Malnar. Pustolov, putopisac, voditelj, kolumnist, autor dokumentarnih filmova.
Zdenki Heršak Nagrada Fabijan Šovagović
NAGRADE
Zdenki Heršak Nagrada Fabijan Šovagović
ZAGREB - Osim niza zapamćenih kazališnih predstava, najpoznatija glumačka zagrebačka milostiva za sobom je ostavila nekoliko desetina i danas jednako svježih filmskih i televizijskih uloga.
Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju
FESTIVALI
Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju
RIJEKA - Prvi riječki rock festival koji će se održati nakon mjera vezanih uz pandemiju je "Zvukom preko vode" 10. i 11. srpnja na prostoru uz nekadašnje skladište Exportdrva u središtu Rijeke, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.
Film Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u školskom kurikulumu
KURIKULUM
Film Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u školskom kurikulumu
ZAGREB - Film "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.
Roman Šušković-Stipanović ipak ostaje na čelu Kerempuha
ODLUKE
Roman Šušković-Stipanović ipak ostaje na čelu Kerempuha
ZAGREB - Roman Šušković-Stipanović odlučio je ostati na mjestu ravnatelja zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, nakon što je Kazališno vijeće odbilo prihvatiti njegovu ostavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE