GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni poziv HDU-a svim izvođačima koji su sudjelovali u stvaranju snimaka

Javni poziv HDU-a svim izvođačima koji su sudjelovali u stvaranju snimaka
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska diskografska udruga uputila je javni poziv glazbenim izvođačima koji su od 1947. godine do danas sudjelovali u stvaranju bilo koje snimljene pjesme domaćeg repertoara da se jave, ako smatraju da neko od njihovih izvođačkih prava nije ostvareno, regulirano te da nisu primili naknadu.

HDU poziv upućuje prvenstveno radi provedbe analize i prikupljanja dodatnih informacija nakon što su se u javnosti mogle čuti glasine o navodno nereguliranim pravima i nejasnim odnosima glazbenih izvođača i izdavača, ističe se u priopćenju.

Udruga koja okuplja glazbene izdavače, nositelje hrvatske glazbene industrije, naglašava kako je ključno da predlagatelj Zakona odnosno Ministarstvo kulture i medija prije donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima treba raspolagati potpunim podacima, a ne vjerovati paušalnim izjavama predstavnika upravljačkih tijela izvođačkih organizacija.

Samo se tako, smatraju, može donijeti Zakon koji neće nanijeti više štete nego koristi upravo glazbenim izvođačima koje se navodno sprema zaštititi. Izvođači moraju dobiti priliku iznijeti svoje mišljenje, te upravo iz tog razloga Hrvatska diskografska udruga upućuje ovaj javni poziv.

Kako tvrdi Hrvatska diskografska udruga, kolektivna zaštita i monopolizacija brige o izvođačkim pravima koju bi trebao propisati novi prijedlog Zakona, najviše bi naštetila upravo glazbenim izvođačima. Također, pokazuje nepoznavanje realnosti na glazbenom tržištu te elementarnih činjenica o odnosima unutar njega.

Cilj HDU-a je da svaki izvođač zadrži mogućnost odabira, što je u skladu s tržišnim slobodama kao ustavnom kategorijom, ali i aktualnom Direktivom Europske unije za regulaciju navedenih pitanja te europskom pravnom stečevinom, stoji u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska diskografska udruga, autorska prava, Zakon o autorskom pravu
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE