GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

J. K. Rowling transfobnim ispadima izazvala lavinu negativnih reakcija

J. K. Rowling transfobnim ispadima izazvala lavinu negativnih reakcija
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 15:16
Autor: SEEbiz / Večernji list
LONDON - Autorica knjiga o Harryju Potteru J. K. Rowling ponovno izaziva bijes svojih pratitelja. Njezin najnoviji roman “Troubled Blood” iz serijala krimića, koje piše pod pseudonimom Robert Galbraith, izazvao je lavinu kritika.

Nakon što se slavna spisateljica već više puta našla na meti LGBT zajednice zbog kontroverznih tvitova o transrodnim osobama, odlučila se u loše tempiranom i zbunjujućem potezu u svoj novi roman uvrstiti serijskog ubojicu transvestita.

Bijesna internetska rulja zaključila je kako je ovo kap koja je prelila čašu i odlučila da Rowling treba – ukinuti. To zaista i misle jer praksa “kulture ukidanja”, kako se to ovih dana naziva, poziva na bojkot i ekskomunikaciju onih koje se ne uklapaju u takozvane opće standarde političke korektnosti. Tako se ovih dana društvenim mrežama širi i hashtag #RIPJKRowling ili “počivala u miru”, kojim je njezini kritičari sasvim doslovno žele pokopati. Bivši obožavatelji pale svoje primjerke “Harryja Pottera” i javno je se odriču, a neki glasni ekstremisti pozivaju i na linč. Ali nekorektne i u najmanju ruku neobične tviterske navike J. K. Rowling sežu godinama u prošlost, a gotovo svi smatraju da svako toliko iskače iz paštete samo kako bi ostala relevantna.

Ničim izazvana tako je prije nekoliko godina proklamirala da je čarobnjak profesor Dumbledore bio homoseksualac. Zgražala je javnost i čudnovatim, ali bezazlenim tezama o zahodskom bontonu u čarobnjačkom svijetu – olakšaju se na mjestu, pa čarobnim štapićem počiste nered. No, nedavno je došla na zao glas kao TERF-ica, što je termin koji označava radikalnu feministicu koja osporava prava transrodnim osobama.

Osobe koje se u taj pokret svrstavaju smatraju kako borba transrodnih žena nema što raditi u okrilju feminističke borbe, nastoje zabraniti transrodnim ženama ulazak u ekskluzivno ženske prostore poput javnih toaleta, a pokatkad i sasvim negiraju postojanje transrodnosti. Rowling, koja se deklarira kao feministica, ali izbjegava se svrstati u spomenuti radikalni ogranak, sumnju na sebe najprije je navukla kad je stala u obranu drugih poznatih TERF-ica. Nije joj naruku išlo ni kada se izrugivala izrazu “osobe koje menstruiraju” upotrijebljenom u jednom članku, a što joj bi da u jeku svih tih skandala još i u roman uvrsti ubojicu transvestita, zaista ne možemo dokučiti.

Sama Rowling doduše tvrdi da je spomenuti lik temeljila na stvarnim serijskim ubojicama. No, umjerenija struja internetskih boraca za pravdu upozorava da je kultura ukidanja vrlo štetna praksa te da se odlazi predaleko u nastojanjima da se svijet počisti od svih koji razmišljaju drukčije. Na koncu, kažu mnogi kojima je vitezova političke korektnosti dosta, umjetničko djelo moramo naučiti promatrati neovisno o autoru.

Tagovi: J. K. Rowling, transfobija, Harry Potter
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE