GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba u Klovićevim dvorima prinos boljem razumijevanju Hrvata i Mađara

Izložba u Klovićevim dvorima prinos boljem razumijevanju Hrvata i Mađara
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 19:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba "Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine" u Klovićevim dvorima prinos je boljem razumijevanju Hrvata i Mađara, vjeruje Dragan Damjanović jedan od idejnih začetnika i autora ove velike i vizualno atraktivne izložbe koja se otvara 24. rujna.

Damjanović se nada da će izložba odigrati tu ključnu ulogu u daljnjem razumijevanju između hrvatskoga i mađarskoga naroda.

Na konferenciji za novinare održanoj u Galeriji Klovićevi dvori autori su podastrli obilje informacija o izložbi, podsjetili na razdoblje priprema koje je, istaknuli su, bilo obilježeno brojnim izazovima i naporima. Ipak, suglasni su da je taj put rezultirao izložbom koja će otvoriti nove uvide u zajednički dugi povijesni hod dvaju naroda i prvi put će na jednom mjestu biti predstavljena zajednička kulturna baština jedne od najdugovječnijih državnih zajednica u Europi - one između Hrvatske i Mađarske.

Isprepletena povijesna sudbina Hrvata i Mađara

Jer, kako je istaknuto, malo je naroda u Europi čija je povijesna sudbina toliko isprepletena kao sudbina Hrvata i Mađara. Iako tih osam stoljeća nije bilo obilježeno samo suglasjem, njihov plod je višestoljetna umjetnička baština koja je iznjedrila remek-djela europske baštine.

Jedno od njih je i jedan od najljepših predmeta zlatarstva kasnoga srednjeg vijeka - Škrinja sv. Šimuna u Zadru. Pritom, rekao je Damjanović, ne bismo trebali smetnuti s uma da taj dragocjeni predmet hrvatske baštine nije samo hrvatski. Škrinju sv. Šimuna, objasnio je, dala je izraditi hrvatsko-ugarska kraljica Elizabeta, kći bosanskoga bana Stjepana II. Kotromanića i žena Ludovika I. Anžuvinskog.

Suautorica izložbe Petra Vugrinec podsjetila je da je ugarski kralj Ladislav Sveti utemeljio zagrebačku biskupiju i time izgradio temelje za razvoj današnjeg glavnoga grada Hrvatske.

Njegov nasljednik Koloman je pak 1102. okrunjen za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu na moru te je od toga povijesnog trenutka počela postojati ugarsko-hrvatska državna zajednica koja se, istaknula je Vugrinec pokazala najduljim i najmirnijim državnim suživotom u Europi.

Izložba svjedoči o dodirima u kulturi i likovnim umjetnostima

Izložba na drugome katu Galerije Klovićevi dvori u 12 soba pružit će uvid u dodire na području kulture i likovnih umjetnosti i prikazati najljepše umjetnine iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u kronološkome rasponu od srednjega vijeka do 1918.

Bit će izloženo oko 140 eksponata, od koji 56 iz Mađarske i četiri iz Austrije, a predmeti su posuđeni iz crkvenih i samostanskih riznica, muzeja i galerija, arhiva i knjižnica, te privatnih kolekcija.

Tako će, među ostalim, pozornost biti posvećena i bribirskim knezovima Šubićima, kao jednom od 12 hrvatskih plemena koji su razdoblju od 15. do 17. stoljeća imali veliku ulogu u borbi protiv Osmanlijskoga carstva. Kako je njihov kasniji uspon vezan uz posjed Zrin na padinama Zrinske gore, po njemu će obitelj promijeniti ime u Zrinski. Osim ratnih pothvata i junaštva, obitelj se isticala i sakupljanjem umjetničkih djela i knjiga, a njezini članovi kao književnici i pjesnici.

Pritom, istaknuto je, valja podsjetiti da Zrinski pripadaju i hrvatskoj i mađarskoj kulturi. Isti je slučaj u 18. i 19. stoljeću i s aristokratskim obiteljima Feštetić, Erdödy, Batthyány, Drašković, Pejačević, Janković i drugima koji su imali posjede u Hrvatskoj i Ugarskoj, gdje su kao naručitelji i mecene igrali ozbiljnu ulogu u povijesti veza dvaju naroda na području umjetnosti i kulture.

Izložba će podsjetiti i na 19. stoljeće kao razdoblje suprotnosti i prijepora mađarskoga i hrvatskoga naroda gdje se izmjenjuju netrpeljivost, ali i osjećaj privrženosti ovisno o prilikama u Habsburškom/Austro-Ugarskom carstvu.

Tako će se, u nagodbenom periodu, nakon 1868., kada je Hrvatska u okviru ugarskoga dijela Monarhije zadržala autonomiju na području unutarnjih poslova, pravosuđa, kulture i školstva, unatoč političkim razmiricama, razvijati gradovi poput Zagreba i Rijeke u području arhitekture, slikarstva i skulpture, a mađarsko-hrvatske veze će katkad i nevidljivo kreirati zajedničko nasljeđe.

Kako je rečeno, kruna tih odnosa bila je Milenijska izložba 1896. u Budimpešti kojom se slavilo tisuću godina od dolaska Mađara u Panonski bazen. Izložba će biti zaokružena slikama najznačajnijih umjetnika toga razdoblja, napose hrvatskoga i mađarskoga slikara Vlahe Bukovca i Mihálya Munkácsya čija su djela bila izlagana na spomenutoj izložbi,

Među izlošcima i nikada izlagana hrvatska zastava iz sredine 17. st.

Jedan od rariteta izložbe je hrvatska zastava iz 1672. s latinskim natpisom Croatiae te šahiranim grbom Hrvatske Kraljevine koja je samo za ovu priliku prvi put posuđena iz Privatne zaklade obitelji Esterházy u Austriji. Izložena će biti i kaciga i sablja Nikole Zrinskog iz Kunsthistorisches muzeja u Beču.

Također, bit će izložena i monumentalna Bukovčeva slika "Dubravka" koja je otkupom mađarske vlade s Milenijske izložbe 1896. došla u posjed Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti.

Priređivanje izložbe potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u prigodi predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020.

Suorganizatori izložbe su Galerija Klovićevi dvori i Mađarski nacionalni muzej, visoki pokrovitelj je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a partneri Hrvatski institut za povijest, Hrvatski povijesni muzej i Muzej za umjetnost i obrt.

Autori izložbe su Marina Bagarić, Dragan Damjanović, Krisztina M. Lovas, László Szende i Petra Vugrinec.

Izložba će biti otvorena do 22. studenoga, a potom će od 16. prosinca biti postavljena u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti gdje će se moći razgledati do 15. ožujka 2021.

Tagovi: Klovićevi dvori, Marina Bagarić, Ladislav Sveti , Dragan Damjanović, Krisztina M. Lovas, László Szende, Petra Vugrinec, Vlaho Bukovac
PROČITAJ I OVO
Picassova djela u Las Vegasu prodana za više od 100 milijuna dolara
SLIKE
Picassova djela u Las Vegasu prodana za više od 100 milijuna dolara
LAS VEGAS - Jedanaest Picassovih slika i drugih djela zahvaljujući kojima je Las Vegas nakratko pretvoren u nevjerojatnu destinaciju za umjetnost prodano je u subotu na dražbi za više od 100 milijuna dolara.
Filmu Murina Grand Prix na festivalu u Luksemburgu
FESTIVALI
Filmu Murina Grand Prix na festivalu u Luksemburgu
ZAGREB - Film “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je Grand Prix na upravo završenom Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma (CinEast) u Luksemburgu.
U Muzeju Madame Tussauds u Dubaiju Ronaldo u pogrešnom dresu
GREŠKA
U Muzeju Madame Tussauds u Dubaiju Ronaldo u pogrešnom dresu
DUBAI - Voštana figura Cristiana Ronalda u Muzeju Madame Tussauds u Dubaiju odjevena je u pogrešan dres njegova bivšeg kluba Juventus i nakon vala kritika uprava je obećala da će ga "vrlo brzo" zamijeniti ispravnim, sadašnje momčadi Manchester United.
Lauc: Cjepivo ne štiti dovoljno dobro, zato velik broj zaraženih
PORUKE
Lauc: Cjepivo ne štiti dovoljno dobro, zato velik broj zaraženih
ZAGREB - To što se određeni broj ljudi ne slažu sa mnom ne znači da nisam u pravu, odgovorio je u petak molekularni biolog Gordan Lauc na to što se od njegovih izjava ogradilo petero članova Znanstvenog savjeta iz kojeg ne namjerava istupiti jer njegove poruke, naglasio je, ne zbunjuju javnost.
Alec Baldwin kaže da mu je srce slomljeno nakon nesretnog slučaja na snimanju
SHRVAN
Alec Baldwin kaže da mu je srce slomljeno nakon nesretnog slučaja na snimanju
SANTA FE - Hollywoodska zvijezda Alec Baldwin izjavio je u petak da mu je "srce slomljeno" nakon što je nesretnim slučajem ustrijelio snimateljicu u Novom Meksiku i dodao da surađuje s policijom u istrazi koja treba rasvijetliti kako je došlo do tog tragičnog incidenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE