GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba o radu Slave Antoljak u HDD galeriji

Izložba o radu Slave Antoljak u HDD galeriji
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 10:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) od četvrtka, 21. siječnja, u svojoj zagrebačkoj galeriji predstavlja izložbu Slave Antoljak 'Od zanata do primijenjene umjetnosti, od umjetničkog obrta do dizajna'.

Predstavit će se rad autorice iz pedesetih i šezdesetih godina, ali i prije rata - namještaj, fotografije, tkane dekorativne i funkcionalne predmete iz zbirke Muzeja za umjetnost i obrt i privatne zbirke Švarc, ostvarene u suradnji s arhitektima i dizajnerima Vjenceslavom Richterom, Zvonimirom Marohnićem i Ferdom Rosićem.

"Slava Antoljak djelovala je na presjeku zanatstva, umjetničkog obrta, primijenjene umjetnosti i dizajna, surađivala s nekima od najistaknutijih arhitekata, dizajnera i umjetnika njezina vremena, te aktivno sudjelovala u razvoju domaće dizajnerske zajednice", ističe se u najavi izložbe kojoj je autor Marijan Špoljar.

Širok je raspon njezina djelovanja - od zanatstva, modnog i kitničarskog salona u Koprivnici prije 2. svjetskog rata, preko radova umjetničkog obrta i primijenjene umjetnosti realiziranih u Zagrebu pedesetih godina, njezinoga doprinosa dizajnerskim ostvarenjima namještaja izloženog na Milanskom bijenalu 1957. godine do niza tekstilnih radova načinjenih u privatnoj radionici u Zagrebu.

Po Špoljarovim riječima, ona nije bila dizajnerica ni po obrazovanju, ni po statusu, ni po praksi, ali je znala i osjećala da je dizajn interdisciplinarno djelovanje, pri čemu svaka od sastavnica toga procesa savršeno barata svojom disciplinom, strukom ili umijećem.

"U priči o Slavi Antoljak isprepliću se raznolike okolnosti u konstituiranju njezinog životnog, egzistencijalnog, radnog i autorskog profila. Postojanje višestrukih identiteta u osobe koja se kretala, formirala i djelovala u uvjetima međusobno antagoniziranih socijalnih, klasnih, rodnih, statusnih i političkih vrijednosti nije nimalo neobično", ustvrdio je Špoljar u predgovoru izložbe.

"Ono što iznenađuje je kontinuitet i postojanost moralnog, ljudskog integriteta i visoka razina autorske svijesti. Borba za izraz, za stvaralački govor uvijek je, naravno i emancipacijski proces, ali zadržati u različitim – često nesklonim – okolnostima samosvojnu volju da se radi ono u šta se vjeruje privilegija je samo najpostojanijih osobnosti", istaknuo je.

Slava Antoljak (1905.-1968) se nakon završetka gimnazije u Koprivnici udala se 1924. godine za Milana Švarca, vlasnika poznatog koprivničkog hotela i restauracije K caru, te je u svojem Krojačkom i kitničarskom salonu razvijala umijeća šivanja, tkanja, pletenja i izrade modnih predmeta.

Krajem tridesetih provela mjesec dana na intenzivnom tkalačkom tečaju u Brnu, potom prešla s malog tkalačkog stana na veliki, dijelom automatizirani tkalački stan, na kome je izrađivala različite proizvode, od tepiha, tapiserija, zastava do štofova za odijela.

Godine 1943. posije prvoga oslobođenja Koprivnice s obitelji odlazi u partizane, najprije na Papuk, gdje je vodila radionicu za izradu odjeće za partizansku vojsku, a kasnije u druge oslobođene dijelove Hrvatske. Iz rata je izašla s visokim vojnim činom.

Poslije demobilizacije ostala je u Zagrebu, udala se za pravnika Josipa Antoljaka, te ponovno aktivirala i razvijala svoja zanatska znanja. Ranih pedesetih povezala se sa zagrebačkim primijenjenim i likovnim umjetnicima, uključila se u djelovanje ULUPUH-a, a bila je suosnivačica i Studija za industrijsko oblikovanje.

Usavršavala se u zemlji i na studijskim putovanjima u inozemstvu te u svojoj poznatoj radionici razvijala tehnološke i stilske elemente u svome radu, posebno u korištenju prirodnih materijala i sirovina.

Izložba posvećena njezinom radu će biti otvorena do 11. veljače.

Foto: Triennale u Milanu, 1957., Pavilijon Jugoslavije. U prvom planu: vrtna garnitura (Richter, Rosić, Antoljak)

Tagovi: Slava Antoljak, Galerija HDD, Vjenceslav Richter, Milan Švarc, Hrvatsko dizajnersko društvo
PROČITAJ I OVO
Predstavljena Nova ploča - nova nagrada Hrvatske diskografske udruge
NAGRADE
Predstavljena Nova ploča - nova nagrada Hrvatske diskografske udruge
ZAGREB - Hrvatska diskografska udruga (HDU) predstavila je u ponedjeljak nagradu Nova ploča, koja će se dodjeljivati za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, za potporu u ostvarivanju ciljeva HDU-a te uspjeh u širenju ugleda i položaja udruge.
Preminuo Ned Beatty, glumac poznat po ulozi u filmu Oslobađanje
IN MEMORIAM
Preminuo Ned Beatty, glumac poznat po ulozi u filmu Oslobađanje
LOS ANGELES - Holivudski glumac Ned Beatty, kojega publika najviše pamti po ulogama u filmu 'Oslobađanje', 'Superman' i 'Network', umro je u dobi od 83 godine, pišu američki mediji.
Oscarovac Paweł Pawlikowski predsjeda žirijem 68. Pulskog filmskog festivala
ŽIRI
Oscarovac Paweł Pawlikowski predsjeda žirijem 68. Pulskog filmskog festivala
PULA - Višestruko nagrađivani scenarist i redatelj Paweł Pawlikowski potvrdio je sudjelovanje na 68. Pulskom filmskom festivalu na kojemu će predsjedati Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa.
Exit: Više od 70 odsto onih koji će doći je vakcinisano ili je preležalo korona virus
FESTIVALI
Exit: Više od 70 odsto onih koji će doći je vakcinisano ili je preležalo korona virus
NOVI SAD - Anketa koju EXIT sprovodi među fanovima koji su već kupili karte za ovogodišnju veliku proslavu dve decenije festivala pokazala je da je više od 70 odsto njih je vakcinisano ili preležalo korona virus.
Otvoren ZagrebDox
FESTIVALI
Otvoren ZagrebDox
ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox otvoren je u nedjelju u Kinu SC ukrajinskim filmom "Zemlja je plava poput naranče" Irine Cilik, prvim u nizu recentnih dokumentaraca koje će predstaviti idućih dana zagrebačkoj publici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE