GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Mirka Ilića o dizajnerskoj povijesti svijeta gostuje u Ljubljani

Izložba Mirka Ilića o dizajnerskoj povijesti svijeta gostuje u Ljubljani
DIZAJN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba "Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta" otvara se u srijedu u izložbenom prostoru Povijesnog atrija Gradske vijećnice u Ljubljani.

Riječ je o putujućoj izložbi Hrvatskog dizajnerskog društva koja je premijerno prikazana u rujnu u zagrebačkoj HDD galeriji, s radovima od početka Ilićeve karijere, od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas. Ljubljansko gostovanje suorganiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Zaklada Brumen u suradnji s Galerijom Kresija i Gradom Ljubljanom.

"Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta" u kustoskoj koncepciji Marka Goluba oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena, ističe se u najavi.

Po Golubovim riječima, koncept izložbe oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena.

"Kao dizajner, art direktor, i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas", podsjetio je u predgovoru izložbe.

Ilićevi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, evociraju neke od najvažnijih događaja u tom razdoblju, ali daju i brojne refleksije o drugim, ranijim zbivanjima, pojavama i idejama koje su bile relevantne za tadašnji, ali i današnji trenutak.

Golub kaže kako je ova izložba u osnovi "remiks" odabranih fragmenata Ilićeva rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora, u većini najvažnijih područja njegova autorskog djelovanja koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija, pripovijest o jednom vremenskom razdoblju, pripovijest o bitnim trenucima jedne dizajnerske karijere te osvrti na same radove, kontekste u kojima su nastali i njihove kompleksne reference.

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata, a 1986. dolazi u SAD gdje radi za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa.

Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice, koji radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki.

Sa Stevenom Hellerom suautor je deset knjiga, dok je Miltonom Glaserom objavio knjigu "The Design of Dissent". Radovi tog nagrađivanog autora zastupljeni su u zbirkama prestižnih institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela.

Predavao je na Cooper Unionu i na School of Visual Arts u New Yorku, te diljem svijeta. Organizira i kurira izložbe, od kojih je najpoznatija Tolerance Poster Show, koja je od 2017. postavljena 115 puta u više od 30 zemalja.

Sat vremena prije otvorenja ljubljanske izložbe, na Kongresnom trgu bit će otvorena i putujuća izložba plakata "Tolerancija", a obje se održavaju u sklopu programa 10. bijenala slovenskog oblikovanja Brumen.

Izložba je dosad gostovala u Puli, Sisku, Bihaću, Splitu, i Osijeku, a do kraja 2022. godine obići će još niz drugih gradova u Hrvatskoj i regiji. U Ljubljani se može razgledati do 7. travnja.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova i Grada Ljubljane.

Tagovi: Mirko Ilić, New York Times, Wall Street Journal, Holandska kuća, Gradski muzej u Sisku, tjednik Danas, Polet
PROČITAJ I OVO
Motovun Film Festival: Rijetko viđen niz nagrađenih filmova
FILMSKA MEKA
Motovun Film Festival: Rijetko viđen niz nagrađenih filmova
ZAGREB - Na petodnevno putovanje kroz više od stotinu ostvarenja festival kreće 26. srpnja automobilom kaotične obitelji iz filma Put pod noge, prvijenca Panaha Panahija, sina najpoznatijeg iranskog redatelja Jafara Panahija.
Počinje 22. Liburnia Jazz Festival
JAZZ
Počinje 22. Liburnia Jazz Festival
OPATIJA - Liburnia Jazz Festival počinje u petak u svom 22. izdanju tradicionalnim nastupom Puhaćeg orkestra Lovran u stilu dixieland parade šetalištem Lungomare u Opatiji.
Kino mreža u srpnju, kolovozu i rujnu posvećena ukrajinskom filmu
PRIGODNO
Kino mreža u srpnju, kolovozu i rujnu posvećena ukrajinskom filmu
ZAGREB - Posjetitelji nezavisnih kina diljem Hrvatske imat će priliku pogledati tri ukrajinska klasika te tri naslova iz suvremene produkcije. Program će se odvijati sve do rujna u preko 20 kina članova Kino mreže.
Započeo 16. Vukovar Film Festival
FESTIVALI
Započeo 16. Vukovar Film Festival
VUKOVAR - Projekcijom kratkometražnog mađarskog filma “Eger, 1552.” redatelja Attile Szásza te ukrajinskog filma snimljenog u hrvatskoj koprodukciji “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog, u Vukovaru je u srijedu počeo 16. Vukovar Film Festival - Festival podunavskih zemalja.
Whitesnake otkazao koncert u Zagrebu
KONCERTI
Whitesnake otkazao koncert u Zagrebu
ZAGREB - Grupa Whitesnake zbog bolesti pjevača Davida Coverdalea otkazala je niz koncerata s aktualne europske turneje, među kojima i onaj zagrebački planiran za subotu, 2. srpnja, na Šalati, objavio je organizator koncerta LAA agencija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE